Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Damfotbollen kan bli starkare av krisen

Damfotbollsallsvenskan är i kris. Många klubbar har ekonomiska svårigheter, publiken sviker och nästa säsong är ligan ett 15-tal profiler fattigare - spelare som slutat eller lämnat Sverige.
Då kan svensk damfotboll växa sig starkare.

-Nu får talangerna chans att spela i allsvenskan, säger Djurgårdens ordförande Per Darnell.

Victoria Sandell Svensson, Kicki Bengtsson och Hanna Marklund slutar. Caroline Seger, Kosovare Asllani och Jessica Landström sticker till USA. Damallsvenskan är inte längre världens bästa damliga.

-Det tycker jag är bra. För vi har en väldigt bra tillväxt i Sverige. Damfotbollen är den störst växande idrotten och det gäller att kunna ge plats åt alla ungdomar. Tidigare, när hjulen snurrade på och vi hade världens bästa liga, köptes många halvbra utländska spelare. Det kommer inte att ske nu, nu satsar klubbarna på yngre spelare, säger han.

Darnell tycker även att det är positivt att spelare lämnar Sverige för proffsliv i USA eller någon annan utländsk liga.

-I Djurgården har vi sett att när spelare ser att det finns en karriärväg till, när inte allsvenskan är slutmålet, är de beredda att satsa ännu mer, säger han.

Susanne Erlandsson, ordförande i Elitserieföreningen damfotboll (EFD), håller i huvudsak med Darnell.

-Men det är lite oroväckande om talanger går till sämre ligor, som 20-åriga Louise Fors som ska spela för Espanyol i den spanska ligan. Det är ingen höjdarliga och där möter hon inga världsklasspelare - vad ska hända med hennes fotbollsutveckling?, undrar hon.

Redan före den världsomfattande finanskrisen slog Darnell larm om de skenande kostnaderna i damallsvenskan. Men han hann inte dra åt svångremmen i tid i sin egen förening, som räddade elitlicensen för 2010 sist av alla damallsvenska klubbar.

-Nu får vi ta skeden i vacker hand och anpassa oss. Och det gäller alla föreningar.
Djurgården tänker kopiera den egna föreningens framgångsrecept i ishockey, dels vad gäller publikrekrytering, dels vad gäller strukturen i laget.

-I fjol vågade de ta in väldigt unga spelare i elitserielaget. I år har det betalat sig. Det tar ett år att komma in i tempo och träning, säger Darnell.

-Vi satsar på unga spelare till nästa år och siktar inte på att vinna damallsvenskan, utan att hålla oss kvar, gärna på den övre halvan. Men sen ska det börja hända saker.

Den bistra ekonomiska verkligheten kommer sannolikt leda till att damallsvenskan tappar i kvalité för att klubbarna inte längre har råd att låta spelarna vara proffs.

-Det är klart att man tappar i kvalité och det är inget önskeläge. I vårt fall kommer de flesta spelare att jobba med annat, kanske inte heltid men näst intill. Så det kommer att bli jobbigt att också träna och återhämta sig. I vår strategi finns att vi ska jobba upp ekonomin inom en treårsperiod så att spelarna max ska behöva jobba halvtid, säger Darnell.

TT

Publicerad 2009-12-09 kl 14:18
Annons
Annons
Annons