POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EEEE

Dennerby ångrar inte taktikbytet

Förbundskaptenen menar att individuella misstag låg bakom förlusten.

Det var enskilda misstag som fällde Sverige i VM-semifinalen mot Japan, anser förbundskapten Thomas Dennerby.

Han ångrar inte att man bytte taktik, när Caroline Seger tvingades lämna återbud i sista stund.

Med bara 20 minuter kvar till avspark i onsdagens VM-semifinal stod det klart att ordinarie lagkaptenen Caroline Seger inte kunde spela. Då valde lagledningen att överge den 4-4-2-taktik som varit framgångsrik tidigare i VM, och formade i stället ett lag med fem mittfältare och en ensam forward.

Efter förlusten med 1-3 fick Thomas Dennerby viss kritik för taktikskiftet, som kan ha spridit extra oro efter Segers återbud. Men förbundskaptenen står på sig.

"Ett bra beslut"
-Rent taktiskt gjorde vi ett bra beslut. Tittar man på första halvlek, så var vi inte utsatta för några som helst problem. Japan hade jättesvårt att skapa något kreativt, och vi också om man ska vara ärlig, säger Dennerby dagen efter semifinalen.

-Det var inte organisatoriska problem som fällde oss. Vi blev inte mer överspelade centralt än vi blivit förut, resonerar Dennerby, och påminner om att uppställningen med fem mittfältare gav bra utdelning i en landskamp mot Japan före VM.

På TT:s fråga om det då var individuella misstag som fällde Sverige, svarar förbundskaptenen:

-Ja, så var det väl. Som lag kom vi inte upp på tillräckligt bra nivå. Sedan finns det individuella nyanser. En del var närmare sin högsta nivå, och en del lite längre i från.

-I en så viktig match får man inte släppa in något enkelt mål, men vi kanske släppte in två och ett halvt, säger Dennerby.

Får stöd av Rohlin
Mittbacken Charlotte Rohlin, som tog över lagkaptensbindeln, håller med om att förlusten inte berodde på osäkerhet efter det sena taktikbytet.

-När vi väl fick reda på hur vi skulle spela, kände vi oss trygga med det. Oavsett spelsystem är vi trygga med varandra, säger Rohlin.

-Japan gör oss dåliga. De är det ledande laget där ute. Vi blir för passiva, lite för ängsliga i vårt försvarsspel, och det gick även ut över anfallsspelet, fortsätter Rohlin, som anser att Japan är det mest tekniska lag hon mött.

Nu återstår, trots allt, att erövra en medalj. Sverige möter Frankrike i VM:s bronsmatch i sydtyska Sinsheim, nära Heidelberg, på lördagen. Rohlin tycker inte att det blir svårt att ladda om.

-Det är en sån revanschlust i det här laget. Vi kommer att gå stärkta ur den här förlusten, tror hon.

Thomas Dennerby ser fram emot något "bus" som får upp spelarnas mungipor.

-Om vi kommer hem med en medalj, så kommer alla med lite distans att tycka att det här var ett fantastiskt VM, tror han.

TT

Publicerad 2011-07-14 kl 17:36
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå