Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Ekonomisk kris för Damallsvenskan - värst för AIK och Kristianstad

Damallsvenskan går dåligt ekonomiskt. De tolv klubbarna gick minus 6,3 miljoner kronor under 2009. AIK slåss för sin existens - och Kristianstad för att undvika tvångsnedflyttning.

AIK:s damverksamhet gjorde en förlust på drygt 2,6 miljoner i fjol. Det gör att Svenska fotbollförbundet skriver så här i sin officiella rapport om det ekonomiska läget: "AIK Fotboll AB redovisade på totalnivå ett underskott uppgående till —6 miljoner kronor, varför det förefaller svårt att i framtiden fortsätta driva damverksamheten med fortsatt stort underskott".

"Svårt med damfotboll"

- Damverksamheten är inte hotad, men fotboll är en svängig bransch och damverksamheten hänger ihop med herrverksamheten, säger AIK:s vd Annela Yderberg till TT.

- Det är svårt med damfotboll. Lönenivåerna är höga och motsvarar inte det kommersiella värdet.

AIK har nu ändrat sin strategi för att få stopp på pengaflödet.

- Vi kommer att satsa mer på att flytta upp spelare från U-laget till A-laget. Vi har varit dåliga på att ta spelare från de egna leden, säger Yderberg.

Hon vill dock inte säga vilken budget som AIK satt upp för 2010, men räknar med att klubben ska göra ett bättre resultat än under 2009.

Problem för Kristianstad

Även om AIK visar upp de sämsta siffrorna är det fler lag i damallsvenskan som har problem med ekonomin. Under 2009 var det bara Hammarby som redovisade en vinst som var större än 50 000 kronor. Vid sidan av AIK gjorde även Umeå (back 1,5 miljoner) och Kristianstad (minus 999 000) stora förluster.

Totalt redovisade de tolv klubbarna en gemensam förlust på drygt 6,3 miljoner kronor.

Kristianstad har också ett negativt eget kapital (drygt 1,1 miljoner kronor) och ska lämna in ett periodiserat bokslut under hösten 2010 för att kunna erhålla en elitlicens. Om klubben inte har ett positivt eget kapital per den 31 augusti eller en godkänd handlingsplan kan det bli en fråga om tvångsnedflyttning. Ett sådant beslut tas i sådana fall under Representantskapsmötet i november.

TT

Publicerad 2010-05-10 kl 21:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons