Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

EM: Ny finsk publikfest ikväll

I Helsingfors hoppas man på nytt finskt publikrekord i kvällens match mellan Finland och Ukraina. 14.000 biljetter har sålts i förköp vilket är fler än mot Danmark och Holland den gångna veckan.

Finland har redan vunnit grupp A och ska möta trean i grupp B eller C på torsdag i ett utsålt Turku Stadium i Åbo.
Förbundskapten Michael Käld kommer säkert att ställa upp med en kompromiss till startelva. Å ena sidan vill eller måste några spelare vila. KIF Örebros Sanna Valkonen kan inte vara med på grund av sin fotskada som hon redan fick i öppningsmatchen mot Danmark. Hon tränade inte i går. Mycket talar också för att Hammarbys Minna Meriluoto får vakta det finska målet idag. Anne Mäkinen har sagt att hon vill vila hon med. Samtidigt måste Michael Käld tänka på hemmapubliken och kan inte bara ställa upp med ett B-lag.

Ukraina är också laddat. Efter två förluster vill man visa att man tillhör de bästa i Europa.

- De har två farliga forwards som de söker i snabba kontringar. Det blir inte lätt, men jag tror att vi har lösningar för detta, säger Michael Käld.

Märker ni något av stämningen i Helsingfors och i landet kring ert landslag?

- Absolut. Det är fantastiskt hur Finland slutar upp bakom oss. Jag kan bara återkomma till matchen mot Holland. Att så många finländare skulle stå i regnet utanför Olympiastadion i Helsingfors och vänta på att få köpa biljetter till en damlandskamp det är fantastiskt stort.

Hur kommer EM att påverka den finska ligan i framtiden?

- Nu har människor som har varit här och tittat märkt att damfotboll är också toppidrott. Man kan också idka toppidrott med ett litet leende på läpparna. Jag tror att vi kan få mera tjejer att spela fotboll och tycka att det är roligt. Och en viktig grej är att nu får de unga spelarna fixstjärnor som också är av eget kön. Det behöver inte stå Hyypiä eller Litmanen på skjortan utan det kan vara Mäkinen, Julin, Valkonen, Kalmari eller vad som helst.

UKrainas tränare Anatoliy Kutsev och sitt lag planerar att störa den finska glädjen.

- Jag tror att mitt lag kommer att spela ut sin fulla potential i matchen. Vi har tittat på de två matcher som Finland har gjort. För att vara ärlig så tycker jag att alla lag i vår grupp är väldigt jämna. Därför tror jag att det blir en öppen match. Mina spelare kommer att vara mindre stressade inför matchen och jag tror att publiken kommer att motivera båda lagen att visa sin bästa fotboll.

Text: Rainer Fussgänger

Publicerad 2009-08-29 kl 18:09
Annons
Annons
Annons