EM: Pinsamt fiasko, Sverige!

Dam

Mycket snack men när det kom till skarpt läge var Sverige inte ett bättre lag än Norge - tvärtom. Förlust med 3-1 (2-0).

Elise Thorsnes gjorde 1-0 via Stina Segerströms utsträckta ben i 39:e minuten.
Fem minuter senare ökade Anneli Giske efter att Trine Rönnings långa frispark in i straffområdet touchat Sara Thunebros hjässa.
Sverige spelade mycket krampaktigt på gränsen till stillastående fram till målet. Passningsspelet var undermåligt trots det låga tempot. Norge läste väl de svenska passningsvägarna och täppte effektivt till dem. Förbundskapten Thomas Dennerby hade inte förutsett den här utvecklingen. Sverige hade inget motmedel.
Bästa målchansen var Kosovare Asllanis skott utifrån efter en hörna hon själv ordnade. Bollen tog i ribban.

Norge spelade ingen märkvärdig fotboll men det behövdes inte mot ett så dåligt lag som Sverige.

I halvtid fick både Kosovare Asllani och Nilla Fischer byta.Ingen av dem hade någon lycka med sig. Lina Nilsson och Jessica Landström ersatte.

Redan efter en minut hade Elise Thorsnes ett nytt avslut ur vinkel från vänsterkanten.
Backen Sara Thunebro satte som vanligt fart på Sveriges offensiv och tvingade Ingrid Hjelmseth att tippa hennes boll över ribban till hörna som togs av inbytta Lollo Fors. Stina Segerström gick ut.

Efter en nick av Jessica Landström rakt på Ingrid Hjelmseth ställde Norge blixtsnabbt om och inbytta Cecilie Pedersen kom fri med Hedvig Lindahl som lätt passerades för att öka till 3-0. Cecilie hade varit på plan bara tre minuter.
Bara tio minuter kvar kom reduceringen till 3-1 på nick av Victoria Sandell Svensson i hennes sista (?) landskamp, som vanligt slog Therese Sjögran vänsterhörnan. Den svenska aktiviteten i slutminuterna kom för sent.
Tur att Sverige slipper möta Tyskland i semifinal med spelet man visade mot Norge.

Damlandslaget tog inte sitt ansvar för svensk damfotbolls framtid och det blir en mörkt höst för Damallsvenskan när den återstartar efter sitt långa uppehåll utan inkomster för klubbarna.
Publicerad 2009-09-04 kl 20:54