Första finska EM-förlusten

Dam

Finland förlorade sin sista gruppmatch efter en blygsam tillställning med 0-1 mot Ukraina i Helsingfors. Spelarnas tankar verkade nog vara redan i kvartsfinalen i Åbo.

Det var klart att Finlands förbundskapten Michael Käld skulle vila några spelare i den sista gruppmatchen mot Ukraine. Som väntat fick Hammarbys målvakt Minna Meriluoto rycka in för Tinja-Riikka Korpela. I backlinjen ersattes skadade Sanna Valkonen av Tuija Hyyrynen från HJK Helsingfors som dock flyttades till högerkanten, Petra Vaelma gick in på Valkonens position.
Också Anna Westerlund, Linda Sällström och Essi Sainio satt på bänken, istället fick Katri Nokso-Koivisto, Anna-Kaisa Rantanen och Annica Sjölund för första gången under turneringen starta en match.

Inför en publik på 15.318 hade Finland mer bollinnehav och fick åter styra spelet. Efter en snygg djupledspassning av Laura Österberg Kalmari fick Anne Mäkinen den första riktiga målchansen i 12:e minuten, Ukrainas målvakt Irina Zvarych räddade till hörna. Åter visade Laura Kalmari en spelförståelse av högsta klass, när hon skickade iväg Annica Sjölund som kunde ha gett Finland ledningen, men Annica är mycket bättre med huvudet än med fötterna och sköt långt över. Bättre lyckades hon i den 27:e minuten när hon tvingade Irina Zavrych till ett ingripande. Det finska spelet stördes dock mer än under Holland-matchen eftersom Ukraina verkligen försökte att båda hålla emot och attackera. Högerkanten med Tuija Hyyrynen och Anna-Kaisa Rantanen såg inte samspelta ut.

Efter en dryg halvtimme chockade Ukraine med en ribbträff efter ett långkott av Ludmila Pekur. Ukraina tvingades byta målvakt efter att Irina Zavrych krockat med Laura Österberg Kalmari i 35:e minuten - medan finskan kunde fortsätta fick Nadja Baranova rycka in. Katri Nokso-Koivisto hade sedan den största finska chansen två minuter före ordinarie speltids slut när hon hade all tid i världen för att sätta ett skott efter inlägg av Tuija Hyyrynen men lyckades skicka bollen en dryg meter utanför stolpen. Katri Nokso-Koivisto hölls fast någon minut senare och ville liksom stora delar av publiken ha straff, men den ryska domaren Natalia Avdonsjenko lät spelet gå vidare.

Inför andra halvlek gjorde Michael Käld ett offensivt byte och tog in Djurgårdens Linda Sällström för Anne Mäkinen, Tiina Salmén tog över rollen som lagkapten. Linda Sällström fräschade upp Finlands offensiva spel och var upphov till tre finska hörnor under de första tio minuterna i andra halvlek. Med Sanna Talonen kom sedan ännu en offensiv spelare in för Katri Nokso-Koivisto.

Matchen stod och vägde efter en timmes spel med finska missar och tappra ukrainska försök att ta över spelet. Efter en katastrofal miss av Tuija Hyyrynen som ville spela tillbaka till Minna Meriluoto men inte hade sett Ludmila Pekur bakom henne hade ukrainskan lätt att runda Hammarby-målvakten och rulla in 1-0 till Ukraina.
Finland kom tillbaka och var nära att kvittera genom Sanna Talonen och senare genom en nick av Annica Sjölund, men Finland saknade den glöd som laget hade visat mot både Danmark och Holland tidigare i turneringen.

Publicerad 2009-08-29 kl 23:34