POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAM

Hon blir fotbollskanalens nya krönikör: "Fantastiskt att kunna lyfta damfotbollen"

Foto: Scanpix

Hanna Marklund är en av Sveriges absolut skickligaste experter. Nu tar hon klivet in på fotbollskanalen.se – för att skriva krönikor varje vecka.

- Fantastiskt att få vara med och lyfta damfotbollen, säger hon.

TV4 och fotbollskanalen.se vill vara den självklara mötespunkten för alla som gillar damfotboll. Oavsett om det gäller landslagssammanhang, det europeiska cupspelet eller damallsvenskan visas matcherna i TV4-gruppens kanaler, och som ett led i satsningen gäller det förstås att omge sig med skickliga medarbetare.

Hanna Marklund faller definitivt in under den kategorin. Med fler än hundra landskamper för Sverige i bagaget har hon under de senaste åren etablerat sig som en av landets i särklass mest kunniga experter, och vid fjolårets EM på hemmaplan agerade hon galjonsfigur för sändningarna, ihop med Anna Brolin och Olof Lundh.

Nu knyts Marklund till fotbollskanalen.se, och där axlar hon manteln som krönikör. Med start den här veckan bjuder hon på initierade analyser och djupdykningar kring det mesta som händer kring damfotbollen både här hemma och utomlands.

- Jag hoppas att det ska bli en blandning mellan känslor och taktik, för mig är det vad fotbollen handlar om. Ibland kanske jag tittar extra på en särskild match eller försöker förklara vad det är som gör att ett visst lag lyckas. Men andra gånger kan det vara något helt annat, som funderingar på varför Tyresö riskerar konkurs. Det kommer att bli väldigt brett, säger hon till fotbollskanalen.se.

Vilka förväntningar har du på årets damallsvenska?

- Jag räknar med en hel del oväntade resultat. Det har pratats om att serien blir jämnare än tidigare 2014 och det tror jag verkligen stämmer. Tack vare att den nya Elitettan infördes är de nyuppflyttade lagen bättre rustade för toppfotbollen än tidigare. De vet vad som väntar. Det kommer att bli oerhört spännande i år.

Finns det något särskilt lag som du är extra nyfiken på?

- Mästarna Rosengård lär fortsätta att spela en underhållande och fartfylld fotboll och ligga i toppen. Sedan kan Eskilstuna bli intressanta, och tittar man på Piteå, Umeå och Linköping kommer det fram ett flertal talanger som kan slå igenom på allvar. Det är någonting vi alla väntat på. Unga spelare som förhoppningsvis kan gå långt.

Är det en återväxt som saknats tidigare?

- Ja, till viss del tycker jag det. Sverige har haft framgångar på ungdomslandslagsnivå, men det är inte så många av framtidslöftena som faktiskt lyckats etablera sig i damallsvenskan. Det har varit som ett litet glapp. Men nu har vi ju exempelvis Umeås Lina Hurtig, Stina Blackstenius i Linköping och Julia Wahlberg i Göteborg som verkligen tar plats i sina lag och som blivit viktiga där. Det är någonting som gynnar damfotbollen i stort.

Vad ser du annars som din egen största uppgift som krönikör?

- Framför allt ska det bli väldigt roligt. Men jag drivs ju hela tiden av grundidén om att lyfta även damernas fotboll mer. Den ska också få utrymme. Man kan säga att jag både är intresserad av spelet och av att sprida kunskapen och glädjen kring damfotbollen till så många som möjligt.

Publicerad 2014-04-16 kl 17:38

DAM

ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå