Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Jul på Island

I fredags skulle LdB FC Malmös isländska landslagsspelare Dora Stefansdottir opererats sitt knä för andra gången i år men snöovädret över Södra Sverige satte käppar i hjulet.

Det ihärdiga snöovädret som drabbade södra Sverige ökade arbetsbelastningen på sjukhuset så Doras operation blev uppskjuten. Så istället för att åka hem nyopererad till Island över jul får hon vänta med operation till dagen för nyårsafton.

Dora är en av flera Isländska spelare som lirar i Damallsvenskan. Dora kom ifrån Valur till i LdB FC Malmö 2006 och är nu mera en etablerad Damallsvensk spelare. Dora deltog för första gången i ett stort avgörande mästerskapsslutspel med sitt Island när EM-slutspelet avgjordes i Finland. Årets säsong blev dock inte optimal för hennes del utan trasades sönder av skador.
-Ja, det är riktigt och hur underbart det än var att spela i EM så var det faktiskt så att jag inte riktigt var på topp under mästerskapet på grund av skadorna. Formen kunde varit bättre och det grämer mig en aning, bekänner Dora.

Men hur kändes EM-upplevelsen som sådan?
-Det var en jättekick och vi fick stor uppmärksamhet hemma på Island. En sån här upplevelse ger förstås stor erfarenhet och det är precis vad vi behöver för att kunna prestera bättre i framtiden.

Känns det som om Island ligger långt ifrån toppländerna sett till vad ni presterade?
-Visst måste vi upp några snäpp, det märker man ju. Men det är det som är det fina med att delta, allt ställs verkligen på sin spets och man får svart på vitt på vad man behöver jobba på. Nu höjer vi ribban och satsar ännu mer, säger Dora.

Nu väntar lite ledighet innan träningen drar igång igen och du lär får börja köra rehabträning igen. Hur firar du jul och vad önskar du dig i julklapp?
-Det enda jag önskar är att operationen ska göra så jag blir riktigt bra i knäet. Julen firar jag på Island ihop med min familj. Jag längtar verkligen efter några sköna lediga dagar och att få fira en Isländsk jul.

Skiljer sig julfirandet på något sätt mellan Island och Sverige?
-För de små barnen gör det det. Man väntar på 13 tomtar på Island. På morgonen den 12 december börjar nämligen Jolasveinarnir, Julemännen, att anlända från bergen. De kommer en efter en, varje dag fram till den 24 december. Barnen placerar sina finaste skor i fönstret och väntar på attJulemännen ska lägga i en liten gåva. Har inte barnen uppfört sig ordentligt, får de istället en rå eller kanske en rutten potatis eller så kan det ligga en bit kol i skon, berättar Dora.

Har du fått en rutten potatis i skon någon gång?
-Det var längesedan jag ställde ut min finaste sko som kanske inte förvånande var en fotbollssko, men nej, jag fick aldrig någon rutten potatis. Jag var en snäll flicka, säger Dora och önskar alla en riktigt god jul.

Publicerad 2009-12-22 kl 15:45
Annons
Annons
Annons