POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EEEE
10å

Knäskador vanligare för damer än herrar

Svåra knäskador är betydligt vanligare i damfotboll.
Spelare i damallsvenskan löper mer än dubbelt så stor risk att råka ut för skador på främre korsbandet jämfört med spelare i herrallsvenskan, visar en ny undersökning.
Det kan leda till att knät slits ut i förtid.
-För att skydda knät från vidare skador och en tidig artrosutveckling ska man nog inte återgå till fotbollsspel, säger idrottsläkaren Markus Waldén vid institutionen för medicin och hälsa, Linköpings universitet.

Tillsammans med några forskarkollegor har han under flera år följt ett stort antal lag ur allsvenskan, damallsvenskan och olika professionella ligor ute i Europa.

Man såg att risken att råka ut för en skada på främre korsbandet i knät var mer än tio gånger så hög under match som under träning. Spelarna i damallsvenskan löpte 2,4 gånger så hög risk som sina kollegor i herrallsvenskan, däremot var det ingen skillnad på skaderisk om man jämförde herrspelare i allsvenskan med spelare ute i Europa.
En intressant iakttagelse var att medan herrarnas skadetillfällen var relativt jämnt utspridda under matchens 90 minuter så inträffade de flesta korsbandsskador i damallsvenskan under den första kvarten av båda halvlekarna.

Anatomiska skillnader kan vara orsak Orsaken till detta är ännu oklar, men en teori som Markus Waldén har är att det skulle kunna bero på att kvinnor oftare stretchar baksidan av låret innan de börjar spela. Den muskulaturen är nära förknippad med främre korsbandet och stretching före matchen kan möjligen öka risken.

Riskerna med kvinnors fotbollsspel behandlades av flera forskare i samband med årsmötet för Svensk idrottsmedicinsk förening i Umeå.
Anatomiska skillnader kan vara en av orsakerna till den ökade knäskaderisken för kvinnor. Hormonella faktorer kan vara en annan. Det är till exempel ytterst tveksamt när flickspelare matchas hårt både i sitt eget lag och damlaget.
En åldersgräns för att få spela seniorfotboll har diskuterats.

En skada kommer sällan ensam -Men man måste tänka på att det finns en biologisk mognadsfaktor också. Det är ganska stor skillnad när puberteten inträffar hos kvinnor. Det kan vara väldigt olika hur en 16-åring är fysiskt sett jämfört med en annan 16-åring, säger Markus Waldén.
En skada följs lätt av en ny. Har man skadat främre korsbandet är risken fem gånger så stor att man råkar ut för en ny skada.

Och bland de långsiktiga effekterna finns ett alltför tidigt åldrande av knäleden. Knäproblem i form av artros som normalt sett drabbar äldre personer kan dyka upp redan före 30-årsdagen för den som skadat sitt främre korsband.

Upprepade skador kan förvärra problemen och rådet till en ung tjej som drabbats är att lägga av och i stället börja med en mindre riskabel aktivitet än fotboll.
-Man får väga kortsiktiga perspektiv mot långsiktiga. Förmodligen är det så att långsiktigt sett så ska man inte återgå till fotbollsspel igen, säger Markus Waldén.

TT

Publicerad 2009-05-15 kl 15:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå