Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kvinnor väljer bort tränarutbildningen: "Är besviken"

Dam

Det finns 219 personer som har den högsta fotbollstränarutbildningen i Sverige.

Fyra av dem är kvinnor.

- Jag är besviken på att inte fler före detta spelare tar steget till att bli tränare, säger Lena Videkull.

Diamantbollvinnaren från 1993 — som dessutom vunnit sex SM-guld, ett EM-guld, ett VM-brons och gjort 111 landskamper som spelare — är tillsammans med förbundskaptenen Pia Sundhage, damelitchefen Marika Domanski-Lyfors och den före detta U21-förbundskaptenen Helena Kihlberg-Bystedt en av blott fyra tappra i en samling med 215 män.

Och det verkar inte finnas någon ljusning då ingen kvinna har anmält sig till nästa års kurs.

- Jag var ju ensam kvinna under mina utbildningar och allt var ju väldigt inriktat på herrfotboll. Det skulle behövas utbildningar inriktade på just damfotboll, och så får man inte glömma att du har inte den ersättning som tränare på damsidan som man kan tycka behövs. Vi måste få upp statusen, säger Videkull till TT.

ANNONS

Uefa Pro Diploma-utbildningen är omfattande, är på heltid och innehåller redovisningar i hemmiljö samt praktiska övningar tillsammans med en spelartrupp.

Stefan Hjelmberg, utbildningskonsulent på fotbollsförbundet, kan inte svara på varför det är så kvinnor som vill utbilda sig till elittränare.

- Jag kan bara spekulera, kanske intresset att göra karriär är mindre bland kvinnorna? Samtidigt är kraven betydligt lägre, inom Uefa finns det inga utbildningskrav alls för att vara damelittränare. I Sverige kräver vi den näst högsta utbildningsnivån för att få leda ett lag i damallsvenskan. Men, som sagt, jag kan bara gissa, säger Hjelmberg.

Lena Videkull jobbar numera som kanslichef på FC Rosengård, är instruktör på fotbollsgymnasiet i Malmö och möts dagligen av framtida tränarämnen.

Hon försöker locka folk att prova på yrket.

ANNONS

- Men det är svårt. Efter den aktiva karriären verkar många vilja lägga tid på andra saker. En del verkar återvända till fotbollen först när de bildat familj och barnen blir större. Då hjälper de gärna till och tränar flick- eller pojklag. Jag försöker också peppa 16-17-åringar att gå som tränarlärling bredvid en erfaren. Men klart vi har ett problem när det är oerhört många spelare som helt försvinner från fotbollen.

TT: Du är en av fyra kvinnor som kan få träna ett herrlag i allsvenskan eller superettan. Har du fått några erbjudanden under åren?

- Oh, nej! Jag har fått några från division fyra- och fem-lag. Det är ju inte den nivån man vill vara på, när spelare säger att de inte har tid att träna för att de "måste handla".

Publicerad 2013-12-23 kl 10:51

DAM

1 minuts lästid

Opererad – hoppet om EM lever

"Kan vara tillbaka till sommaren"
Damallsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto