Lotta Schelin passade till Lyons segermål

Dam

Kvällens enda Champions League-match slutade med favoritseger. Olympique Lyonnais besegrade Fortuna Hjörring på bortaplan med 1-0 och skaffade sig ett fint
utgångsläge inför avgörandet nästa torsdag

- Vi gör en helt okej match och är nöjda med resultatet, mål på bortaplan brukar vara viktigt, sade Lotta Schelin efteråt.

Segern var ytterligare ett kvitto på den succéartade säsongsstart som Lyon har fått. I ligan går man fram skoningslöst (fem raka segrar med målskillnaden 27-1) och framgången i Champions League är också frukten
av en satsning med resurser både bland spelarna och ekonomiskt.
I kvällens match debuterade norskorna Isabelle Herlovsen (spelade 70 minuter) och målvakten Christine Colombo Nilsen som fick hålla nollan. Båda är starka värvningar som tillsammans med den redan trimmade truppen ska ta Lyon hela vägen till finalen i Madrid.

- Det är klart att vi har det målet, samtidigt är Europaspelet tuffare nu. Ifjol slog vi ut Bardolino i kvartsfinal, i år åkte de ut i första
rundan, sade Lotta Schelin.

Lyons mål kom tidigt på Hjörring Stadion. Knappa kvarten efter avspark blev det missförstånd mellan hemmaförsvaret och den danska landslagskeepern Heidi Johansen och Lotta kunde fånga upp bollen långt ner mot Hjörrings mål. Det efterföljande inspelet från högerkanten var utmärkt och Elodie Thomis placerade bollen otagbart för Hjörring-målvakten till 0-1 i den sextonde minuten.

- Förmodligen såg målvakten inte mig, sen var det bara att lägga in bollen så bra som möjligt till Elodie, sade Schelin om sin lyckade framstöt.
Målet var en följd av stark Lyon-dominans i den första halvleken.
Hemmalaget Hjörring var inte ofarligt och blixtrade till men Lyon stod för det mesta av bollinnehavet och skapade också de hetaste chanserna.
Redan i matchminut två skapade Lotta Schelin den första farligheten genom att hitta Elodie Thomis i straffområdet men den gången var Heidi Johansen perfekt placerad och motade avslutet.

Men Lyon kom fler gånger med fart på både boll och fötter. Särskilt vass var Louisa Necib som tvingade Heidi Johansen till flera raska ingripanden. Lyons uddamålsledning i paus kunde varit större men det måste också sägas att Hjörring-försvaret höll emot väl i den starka bortapressen.

På andra sidan pausvilan hittade Fortuna Hjörring mer av sitt egna spel och medan Lyon i kraft av sin ledning såg till att förbättra defensiven tog Hjörring över mittfältet. Därmed kunde hemmalaget lägga mer tryck bakom sina anfall och man skapade också ett par riktigt goda chanser till kvittering. Den snabba nigerianskan Chi Chi Egbo hade ingen lycka i sina egna räder mot det starka franska mittförsvaret men när hon istället gick över till kvicka passningar blev resultatet bättre.
En kvart in i andra halvlek hamnade bollen hos Tanja Mejer Christiansen som nickade bollen i stolpen. Där var likaledes Christensen som hade hemmalagets allra vassaste avslut, ett skott som via Lyon-försvarare tog i överliggaren.

Den knappa förlusten lämnade trots allt en liten öppning för Hjörring även om Lyon hittills inte förlorat en europeisk cupmatch på Stade de Gerland.
- Vi måste förbättra vårt passningsspel, det var lite oprecist ikväll. Men visst borde vi hålla undan med publikstödet på hemmaplan i ryggen, sade Lotta Schelin.

Ikväll sågs lagens möte av 1 028 åskådare och alla närvarande denna kylslagna novemberkväll uppskattade säkert att regn och vind höll sig borta.

Text: Fredrik Hasselgren
Publicerad 2009-11-05 kl 22:18