Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

LUNDHS PODCAST: Sjögran om Zlatans utspel: "Jag hade honom som förebild"

Zlatan sa att hon kunde få en cykel efter att ha slagit rekordet i antalet herrlandskamper. Nu berättar Therese Sjögran om känslorna efter uttalandet.
- När han säger en sådan grej blir det plötsligt okej att tycka som honom, att vi är värda mindre och jag bara är värd en cykel. Det är väldigt olyckligt, säger Sjögran.

Den här veckan gästas podcasten ”Lundh” av Therese Sjögran. Profilen är den spelare som har gjort flest landskamper för det svenska damlandslaget – genom alla tider. Under de senaste åren har hon också stått mycket i rampljuset för saker som hänt utanför plan. Under Fotbollsgalan 2013 tilldelades Anders Svensson en bil för sitt rekord i antalet landskamper på herrsidan och då glömdes Sjögrans bedrifter bort. Sedan dess har snacket om Sjögran varit stort.

Men på planen har 37-åringen fortsatt att leverera – trots sin ålder. Hon kom lite överraskande med i EM-truppen 2013 och nu laddar hon för VM i Kanada i sommar. Mästerskapet kan bli det sista vi ser av henne som fotbollsspelare, berättar hon bland annat i podden. Sjögran pratar också om den stora utveckling som damfotbollen har gjort under de senaste åren, men också om att hon hoppas att den ska gå ännu snabbare framöver.

Sjögran berättar också att hon ångrar att hon inte har spelat mer utomlands än vad hon gjort under sin karriär. Och så var det alla turer kring fotbollsgalorna 2013 och 2014, som spetsats till av att Zlatan Ibrahimovic gav sig in i debatten efter att Anders Svensson fick sin bil. Zlatan sa då att Sjögran kan få en cykel av honom istället.

Uttalandet är Sjögran kritisk till.

- Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det kommer från en person som honom. Han är den störste vi har och det är så många som har honom som förebild och idol. När han säger en sådan grej blir det plötsligt okej att tycka som honom, att vi är värda mindre och jag bara är värd en cykel. Det är väldigt olyckligt. Okej, han skämtar kanske, men det kommer i helt fel läge, säger Sjögran i podcasten ”Lundh”.

Varför har det blivit så inflammerat mellan Zlatan och er?
- Jag vet faktiskt inte varför. Jag tycker att det är väldigt synd, för vi tillhör samma förbund och vi hade kunnat göra så mycket tillsammans för att dra fotbollen framåt, istället för att stå på varsin sida som det är nu. Jag hoppas att det kan förändras väldigt snabbt och att det läggs åt sidan, för det är verkligen inte så här jag tycker att vi ska ha det.

- Jag har också haft honom som förebild och jag har spelat i samma klubb som honom innan han lämnade för Ajax. Jag tycker att han är en väldigt stor spelare. Det är bara synd… Det hade krävts så lite av honom för att säga något om damfotbollen. Då hade allt annat varit glömt.

Sjögran resonerar vidare:
- Jag vet inte riktigt vad han vill få ut av det som händer nu, eller så kanske han bara säger grejer och inte bryr sig överhuvudtaget. Det blir ju fel och det hade krävts så lite av honom.

Landslagslegendaren Sjögran tycker att Svenska Fotbollförbundet tassar på tå runt Zlatan.
- Ja, men så är det väl. Det är nog inte många spelare som hade kunnat säga vad Zlatan har sagt utan att det hade hänt någonting. Så det är klart att de hade behövt ta en tydligare ställning. Jag tycker att de kanske särbehandlar vissa spelare.

Sjögran pratar också i podcasten om hyllningsinslaget som skulle spelats upp för henne på Fotbollsgalan 2014, men som aldrig sändes. Hon berättar också vad hon egentligen har fått av förbundet efter att Anders Svensson fick sin bil.

- Jag fick en gåva. Jag får resor, prylar, vad som helst – för samma värde som Anders fick. Jag är faktiskt väldigt nöjd med hur det blev. Jag var väldigt tydlig från början med att jag inte ville ha någon bil och jag behövde ingen bil. Förbundet löste det på bästa sätt för mig, säger hon.

Sjögran blev också hyllad i samband med sin 200:e landskamp, när landslaget mötte Tyskland i en träningsmatch i Örebro i oktober förra året. Det jubileumsfirandet är hon nöjd med och hon har även fått en hälsning av Anders Svensson, som hon beskriver som fin, efter all turbulens.

37-åringen förklarar också varför hon inte tog större plats i debatten som blossade upp.

- Kanske skulle jag tagit debatten om jämställdhet hårdare, men jag vet inte om man orkar det under tiden man själv spelar. Vi damspelare hade kanske tjänat på att ha hörts mer, säger hon.

Publicerad 2015-03-02 kl 07:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons