Manon blir årets skyttedrottning

Dam

Enkla missar i Djurgårdens försvar utnyttjades iskallt av Damallsvenskans just nu farligaste forward, holländskan Manon Melis som gjorde målen 15-17 för säsongen.

En i stort sett välförtjänt 3-2-seger för LdB FC trots att slutminuterna blev spännande.

Gästerna var under större delen av matchen betydligt vassare än fjolårets vicemästare. Styrkeförhållandena har förskjutits lagen emellan. Det syntes tydligast i den första halvleken som inte bjöd på mycket mer än någon halvchans. Men Malmöspelarna löpte mer stängde av Djurgårdens snabba Linda Sällström och när Frida Nordin spelade fram Manon Melis visade holländskan sin snabbhet och prickade säkert in 1-0 bakom en chanslös Nadine Angerer. Elva minuter senare var det åter igen Frida Nordin som hittade Manon för- 2-0 och matchen verkade avgjord efter 45 minuter.

Men Anders Johansson satsade offensivt i andra, Mittfältaren Marijke Callebaut ersatte mittbacken Therese Brogårde och senare kom Jennifer Meier in för Anna Hall. Spelet blev något bättre för hemmalaget och när Malmös Nera Smajic inom loppet av 12 minuter fick två gula kort och blev utvisad var matchen mycket nära att vända. Frisparken efter Neras andra gula pricksköt Victoria Svensson förbi muren till 1-2 en dryg kvart före matchens slut.
Men bara två minuter senare verkade LdB FC ha punkterat matchen - åter igen genom Manon Melis som med sitt hattrick gav sig själv en en dag försenad men vackert födelsedagspresent - hon fyllde 22. Åter var det dock ett miss i Djurgårdens försvar (den här gången av Malin Engdahl) som möjliggjorde målet.

När belgiskan Femke Maes, framspelad av Victoria Svensson skickade bollen i högre krysset bakom Caroline Jönsson tändes hoppet för Djurgården, men trots fyra minuters stopptid var det Malmö som vann knappt men välförtjänt. Djurgården tilläts först in i matchen på allvar när Nera Smajic utvisades. I Malmös försvar var det just Smajic och Emma Wilhelmsson som gjorde ett säkert intryck. Therese Sjögran fanns som vanligt lite överallt på planen, men kvällens oomstridda drottning heter Manon Melis som är en het kandidat till utmärkelsen Årets forward.

Djurgården har fortfarande allvarliga problem i försvaret som redan syntes i lördags då man släppte in tre baklängesmål i en match man annars dominerade i Göteborg. Avståndet till de tre ledande lagen i serien är dock inte för stort - när de många nya spelarna har integrerats i laget får man troligtvis räkna med Djurgården i toppstriden i Damallsvenskan 2009.

Text: Rainer Fussgänger

BILD FRMSIDA: Manon Melis leder nu Damallsvenskans skytteliga på 17 mål, t v Djurgårdens back Therese Brogårde och t h Ann-Marie Norlin som återvände efter avstängning. FOTO: SportPictures.se
Publicerad 2008-09-01 kl 23:12