POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAM

MARKLUND: "Satsa på talangerna"

Foto: TT

Sarah Mellouk - ung spelare som fått chansen. Marklund vill se fler.

I torsdagens krönika skriver Hanna Marklund att damallsvenskan måste ta hand om sina talanger bättre. Ge dem chansen - matcha dem hårt, träna dem hårt, uppmanar hon.

Sveriges ungdomslandslag har varit bra i flera år men talangerna tar sig allt för sällan till A-landslaget. Nyckeln är tufft matchande och bra träning.

Hittills talar den här allsvenska säsongen för att vi äntligen är på rätt väg.

Tittar man bakåt i tiden så har vi lyckats bra med våra ungdomslandslag de senaste åren men vi har inte fått fram så många etablerade spelare i damallsvenskan. Jämför vi med Tyskland har inte heller så många av spelarna kommit upp till landslaget.

Där är spelarna också bra i ungdomsåren men sedan tar de nästa steg snabbt och nu är deras landslag ungt och ett av världens bästa.

Vi har haft många ungdomslandslag som har varit bra men några år senare har inga av de spelarna etablerat sig i A-landslaget. En dröm vore att få se Hurtig och Blackstenius dominera där inom kort.

Vi har haft ett glapp, men nu verkar det som att fler släpps fram och får ta tongivande roller i allsvenskan. Det är väldigt bra och helt rätt om spelarna ska kunna ta det sista steget och komma hela vägen fram.

Klivet till A-landslaget behöver inte vara så långt men då behöver spelarna mycket matchning.

De första omgångarna har det också sett lite annorlunda ut i allsvenskan. Bland annat fick Sarah Mellouk starta i Rosengård och gjorde mål som 15-åring i debuten mot AIK. I andra matchen fick hon hoppa in och då gjorde hon mål igen. Hon är såklart en supertalang och det är väldigt kul att hon får chansen.

Dessutom gjorde Marija Banusic mål för Kristianstad och på flera håll ser vi hur talangerna släppts fram redan nu.

Orsakerna till att föreningarna släpper fram unga spelare är olika.

Rosengård vet om hur bra talanger de har fostrat så de behöver inte titta lika mycket utomlands. Blir en spelare skadad så kan man lyfta in någon från ungdomsleden.

Linköping har satsat medvetet på unga talanger och har ett väldigt ungt lag. Piteå och Umeå gör samma sak.

I Umeås fall handlade det om ekonomin till stor del. Går det tuffare behöver man satsa på sina talanger.

Det kan spela in i vad som också händer över hela landet. Kortsiktigt tänkande har kostat Tyresö mycket och i förra krönikan utvecklade jag även hur negativt Tyresös problem kan vara för hela damallsvenskan. Det här är motsatsen.

Fler klubbar tar ungdomsverksamheten på större allvar. Det syns över hela landet och det är ingen tillfällighet, tror jag. Titta på ett lag som Göteborg där det bara varit elitverksamhet tidigare. Där har man förstått betydelsen av att hitta samarbeten med andra klubbar och man jobbar för att få fram ett bra F19-lag.

Jag är inte emot utländska spelare, de ska väldigt gärna komma in som spetsspelare och göra allsvenskan bättre, men klubbarna behöver våga satsa på sina egna, unga talanger.

Rätt väg är att föreningarna ska hitta en röd tråd i hela sin verksamhet och ha tålamod med sin talangsatsning, samtidigt samarbeta med skolor för att få mer av ett akademitänk. Det behövs bra träning i tidigare åldrar.

Dessutom är välutbildade tränare otroligt viktigt. Det är ofta föräldrar som tar hand om träningen, ibland upp i ganska hög ålder. Så kan det inte vara.

Vi behöver få in bra tränare tidigare. Det är lika viktigt som bra träningsmiljö och matchmiljö om våra talanger ska vara redo när chansen kommer.

Ett annat steg i rätt riktning är elitettan. Förra året var det första med en serie istället för två. Tidigare var steget stort när man skulle upp i allsvenskan och kanske var det inte tillräckligt utmanande i division ett för våra talanger. Nu känns det som att vi är på god väg mot något positivt där elitettan blir ett bra steg för unga spelare.

Det ser alltså väldigt ljust ut för svensk fotboll. Men ännu är vi bara några omgångar in på serien. Talangerna som lyckats i ungdomslandslagen behöver få och fortsatt förtroende. Några matcher räcker inte.

Jag hoppas klubbarna fortsätter att våga satsa på talangerna. Det kan får en positiv effekt i landslaget snabbare än man tror...

Publicerad 2014-04-24 kl 12:41

DAM

Nästa smäll - missar Algarve cup

Nästa smäll för Sverige: GFC-spelare missar Algarve cup

Visa fler

ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå