Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Martas grymma helikoptermål och ett magiskt rekord - här är årets damspelare plats 10 - 4

Dam

En svensk EM-fest på hemmaplan. Ett tyskt maskineri som mosade motståndarna. Rafflande slutstrider i allsvenskan och Champions League. Här minns fotbollskanalen ett fantastiskt 2013 – och rankar årets bästa damspelare.

Den gångna säsongen var en veritabel styrkedemonstration för damfotbollen i allmänhet och för den svenska EM-arrangören i synnerhet. Aldrig tidigare hade ett mästerskap rönt ett sådant intresse, och när själva finalen skulle avgöras sökte sig 41 301 åskådare till Friends Arena. Nytt EM-rekord. Efter 90 minuter stod Tyskland som segrare, men även silvermedaljören Norge och trean Sverige glänste rejält under turneringens gång.

Och det finns många andra guldkorn från 2013. Oavsett om man tittar på Lyons framfart som franska mästare, på Malmös SM-guld i Sverige eller på det Wolfsburg som pulvriserade alla rivaler och vann både den inhemska dubbeln och Champions League.

Annons

Nu har fotbollskanalen.se tagit alla dessa faktorer i beaktande för att utse de bästa spelarna i världen 2013. Bakom listan står David B Larsson som med hjälp av bland andra krönikören och TV4-experten Olof Lundh och kommentatorn Daniel Kristiansson gått igenom och sorterat urvalet av kandidater.

På fredagen inledde vi nedräkningen från platserna elva till 20. Här  tar vi ytterligare ett steg mot den yppersta världseliten och redovisar de glödheta placeringarna tio till fyra. Märk väl: Det enda kriteriet som räknas är prestationen under 2013 - man kommer inte med på listan genom gamla meriter.

10) Celia Sasic, 25, Tyskland:

Säsongen 2013 gav Celia Sasic uttrycket "att blomma ut" en helt ny innebörd. Den tyska forwardens målproduktion var fullkomligt formidabel i landslaget.

För några år sedan vad forwardens poängfacit bra men långt ifrån spektakulärt. Under 2012 kom hon exempelvis på en blygsam tiondeplats i Bundesligas skytteliga, men efter flytten från Bad Neuenahr till storklubben Frankfurt hände något.

Annons

Celia Okoyino da Mbabi, som hon då hette, började att ösa in mål. På löpande band.  De senaste tolv månaderna har varit minst sagt händelserika för 24-åringen som såväl hunnit gifta sig, byta namn och bygga upp ett renommé som en av de mest kliniska anfallarna i Europa.

Det hela började i kvalet till EM i Sverige. På 532 spelade minuter satte Sasic smått otroliga 17 mål. Något som ger ett snitt på tre mål per match. Eller, om man så vill, en fullträff var 31:a minut.

Som lite smolk i glädjebägaren drogs Sasic med småskador under själva huvudturneringen, och trots att Tyskland vann sitt sjätte guld kom hon själv inte upp i förväntad nivå. Två mål blev det trots allt, vilket räckte till en plats i Uefas all star-lag, även om helhetsintrycket kanske var något av en besvikelse.

Skönt då att Celia Sasic kunnat tysta alla eventuella tvivlare under hösten. Med 13 mål på tio matcher är hon den självklara ledaren av skytteligan i Frauen Bundesliga, och en starkt bidragande orsak till att Frankfurt toppar tabellen i suverän stil.

Annons

9) Christen Press, 24, USA:

Håll tummarna för att Tyresö vinner Champions League, annars kan allsvenskan förlora en av sina mest sevärda spelare. Skyttedrottningen Christen Press överväger att återvända till USA och Europaframgången fäller avgörandet. 

Den amerikanska forwarden går från klarhet till klarhet och fjolårets fjärdeplats i damallsvenskans poängliga är ett minne blott. Under 2013 var Christen Press ohotad etta i densamma efter att ha gjort 23 mål och fyra assist för Tyresö. En prestation som räckte till en nominering som "årets forward" vid fotbollsgalan. Ett pris där dock Lyons Lotta Schelin blev för svår att övertrumfa.

Christen Press får nöja sig med uttagningen i årets upplaga av damallsvenskans all star-lag, där hon bildar anfallspar ihop med Anja Mittag. Och under höstens Champions League-spel har Press varit delaktig i att skjuta Tyresö till kvartsfinal. I allra högsta grad. Med sina fyra mål var hon bäst av alla spelare från svenska klubbar. Att två av målen kom i åttondelsfinalen mot den franska jätten PSG gör knappast saken sämre heller.

Annons

Landslaget då? Jo, Christen Press levererade där också. När hon gjorde A-lagsdebut för USA i februari sköt hon båda målen i 2-0-segern mot Skottland, och efter det har allt rullat på för 21-åringen. Sammanlagt står hon på åtta fullträffar på sina tolv landskamper, och bara ikonen Abby Wambach och Sydney Leroux överglänser henne i statistiken.

Nu vill det till att den positiva trenden fortsätter för Tyresö. Christen Press har deklarerat att hon gärna skulle spela i den nyinstiftade amerikanska proffsligan någon gång under nästa säsong, men att det hänger Tyresös framfart i Champions League. Seger mot Neuglenbach i kvartsfinalen lär alltså vara ett måste om Tony Gustavsson vill behålla sin forwardsstjärna.

8) Veronica Boquete, 26, Spanien:

Spanska landslagets briljanta playmaker har fört en kringflackande tillvaro som fotbollsproffs. Men i allsvenskan hittade hon rätt – och där utvecklades 26-åringen till en offensiv kraft i världsklass.

Annons

Hösten 2010 lämnade ”Vero” Barcelonaklubben Espanyol och därefter har hon kuskat runt över snart sagt hela jordklotet genom sin yrkesroll. Först hamnade hon i USA och den dåvarande WPS-ligan där det blev spel för i tur och ordning Buffalo, Chicago och Philadelphia innan Boquete återigen packade sina väskor. Den här gången gick flyttlasset till Ryssland för en kortare sejour i Energy Voronezh.

Sedan träffade Boquete mitt i prick. I Tyresö FF fick hon genast rollen som passningsmotor på mittfältet och redan under sin första säsong, 2012, vann hon SM-guld och korades till ”Årets mittfältare” vid fotbollsgalan.

Även i år var hon nominerad, efter att sammanlagt ha plockat 15 poäng i damallsvenskan, men priset gick slutligen till Malmös storstjärna Ramona Bachmann. Utmärkelser har dock knappast saknats för Boquetes del. Hon kom med i allsvenskans all star-lag som mittfältare, efter att samtliga spelare fått rösta, och enligt de journalister som bevakade sommarens EM var hon turneringens femte bästa. Endast slagen av Nadine Kessler, Nadine Angerer, Lotta Schelin och Lena Gößling. 

Annons

Boquete, som även gjort sig känd som en jämställdhetskämpe, hade förmodligen placerat sig ännu högre även på den här listan om Spanien lyckats gå längre i mästerskapet.
 

7) Marta, 27, Brasilien:

Marta behåller sin status som en fotbollsartist av allra finaste snitt. Poängmässigt var 2013 inte hennes bästa säsong - men den brasilianska teknikern bjuder fortfarande på tricks som får världen att häpna.

Under fem raka säsonger mellan 2006 och 2010  vann den brasilianska superstjärnan Ballon D'Or och var ohotad etta i världen. Så överlägsen är inte Marta nuförtiden, men hon har kvar sitt målsinne och sin magnifika teknik. Redan på försäsongen visade 27-åringen upp en samling otroliga finter när hon helikoptersnurrade sig igenom Göteborgs försvar och bjöd på ett mål av världsklass.

Sedan drog allsvenskan igång och där hörde Marta, ihop med Veronica Boquete och Christen Press, till en svåröverträffad offensiv arsenal för Tyresö. Under 2012 kom hon tvåa i seriens poängliga bakom Anja Mittag, men riktigt så bra gick det inte i statistiken det här året. Tolv mål och tio assist räckte dock till en delad tredjeplats, ihop med Pernille Harder, och strax bakom Mittag och Tyresös skyttedrottning Press.

Annons

Vid sidan av själva målskyttet använde dock Marta sin fenomenala vänsterfot till mycket gott i det övriga spelet. Något som manifesterades av att hon blev uttagen i damallsvenskans all star-lag och nominerades till priset som "årets mest värdefulla spelare". En titel som dock hamnade hos Malmös Ramina Bachmann till sist. Däremot finns Marta med som en av tre kvarvarande kandidater till Ballon D'Or i januari.

6) Wendie Renard, 23, Frankrike:

Hon hör till fotbollens främsta fysiska fenomen. Ett franskt försvarstorn som dominerar i eget straffområde. Säsongen 2013 har Wendie Renard dessutom utvecklats till en målgörare av högsta klass.

Med sina 185 centimeter når den 23-åriga backen ofta flera decimeter högre än sina motståndare på fasta situationer. I Champions League-finalen 2011 utnyttjade hon sin kraft till att forcera in det 1-0-mål som lade grunden för Lyons mästartitel. Svenska landslaget fick sedan smaka på samma medicin i OS 2012, då Renards nickmål till 2-1 förseglade Thomas Dennerbys öde som förbundskapten och gjorde att Blågult tvingades resa hem från London efter kvartsfinalen.

Annons

 
Den här säsongen har Wendie Renard fortsatt på den inslagna vägen. Under EM i Sverige var hon en av turneringens absolut bästa backar, och följaktligen belönades hon med en plats i Uefas all star-lag, ihop med två medspelare (Gaëtae Thiney och Eugénie Le Sommer). Renard höll sig också framme i offensiven. Efter att ha spelat från start och gjort 90 minuter i samtliga av Frankrikes fyra matcher blev hennes facit två gjorda mål.

Båda på nick givetvis.

Mot England visade hon prov på den spänst och det häng i luften som i det närmaste gör henne ostoppbar på frisparkar och hörnor. Precis som vanligt var det Louisa Nécibs precisa högerfot som serverade det inlägg som Renard tryckte in med pannan

Och mot Spanien hände exakt samma sak. En inåtskruvad högerpassning från Necib, följt av ett stenhårt avslut från Renard.

Annons

Den som har känsla för mönster och tendenser upptäcker snabbt att just det samarbetet knappast finns där av en slump. Duon hör även till Lyons främsta anfallsvapen och ser man till Renards tre ligamål den här säsongen är det Nécib som assisterat till allesammans. Kolla in det här sammandraget som visar prov på radarparets närmast kusliga förmåga att hitta varandra ute på planen.

Slutligen får man konstatera att den här säsongen också medfört defensiva framgångar för Wendie Renard. I skrivande stund står Lyon på fem insläppta ligamål fördelade på tio omgångar i Feminine Division 1, och Renard har genomgående burit lagkaptensbindeln.

5) Ramona Bachmann, 23, Schweiz

Förra årets hjärnsläpp kan ha kostat Malmö guldet. Den här säsongen tog Ramona Bachmann revansch. Rejäl sådan. Som allsvenskans bästa spelare dominerade hon i både Sverige och Champions League.

Annons

Händelsen mot Umeå blev en av de mest omdiskuterade inom damfotbollen 2012. Ramona Bachmann sprintade fram längs högerkanten som skjuten ur en kanon, precis som hon brukar.

Innanför straffområdesgränsen gick schweiziskan omkull och domaren blåste omedelbart i sin visselpipa. Men inte till Bachmanns favör, tvärtom. Det visade sig nämligen att LdB-stjärnan, till synes medvetet, hade föst med sig bollen med handen för att komma i skottläge framför mål. Och vad värre var: Det var andra gången i samma match som hon gjorde sig skyldig till samma sorts förseelse. Två varningar, tillika ett rött kort.

Resten minns ni kanske. Malmö fick bara 1-1 mot Umeå, och i nästa omgång - den sista för året - förlorades titelchansen definitivt i en direkt avgörande seriefinal mot Tyresö. Med Ramona Bachmann sittande på läktaren.

Annons

Inte undra på att hon var sugen på upprättelse under 2013. Och sådan fick hon, med råge. När Wolfsburg skickade ut Malmö ur Champions League hörde Bachmann till planens absolut bästa i båda rundorna, och det var hon som gjorde Skåneklubbens enda mål. Mot Lilleström i den föregående 16-dels finalen slog hon till två gånger.

Och även om Anja Mittag, med sina 24 poäng, vann den interna poängligan var det Bachmann (på 15 poäng) som med speed, teknik och kraft skapade mest. När SM-guldet var bärgat för Malmö röstade de övriga spelarna i allsvenskan fram henne som den mest värdefulla spelaren, och främsta nyckeln till framgången.

"Efter att ha mognat som spelare har Bachmann tagit sitt kunnande till ytterligare nivåer. En irrationell spelare som är bra både med och utan boll. Hon är en stor utmaning att möta och med sina 10 mål och 5 assist har hon genom en stark säsong varit en klart bidragande orsak till sitt lags höga placering i tabellen", löd motiveringen.

Annons

Vid den årliga fotbollsgalan tog hon storslam. Där utsågs Bachmann både till "årets mittfältare" och till "damallsvenskans mest värdefulla spelare". I kvalet till EM gjorde hon i snitt ett mål per match, eller elva stycken fördelat på 848 spelade minuter.

4) Abby Wambach, 33, USA:

Hon slogs medvetslös i säsongens första match. Sedan vände det mesta uppåt. När 2013 summeras har Abby Wambach krossat rekord på löpande band - och blivit målfarligast genom fotbollshistorien.

En stenhård rensning rakt i huvudet. En blackout. Några sekunders medvetslöshet. Det är väl kanske inte riktigt så man drömmer om att inleda spelåret. Men för Abby Wambachs del var det precis vad som hände i premiären med Western New York Flash i våras. Den 33-åriga ikonen, som bara ett par månader tidigare hade belönats med Ballon D'Or på Fifas årliga gala, valde att fullfölja matchen, men efteråt fick hon föras till sjukhus med en hjärnskakning.

Annons

Efter två veckor var den legendariska amerikanska anfallaren tillbaka - och snart kunde hon fortsätta med det som varit hennes kännetecken ända sedan college-tiden. Att dominera i offensiven. När jungfrusäsongen av den nya amerikanska ligan NWSL är till ända står det klart att dess största affischnamn levt upp till förväntningarna. Bara Kansas Citys Laurent Holiday (på tolv mål) övertrumfar Abby Wambachs elva gjorda, och räknat i assist är styrkeförhållandet exakt detsamma. Holiday står på nio framspelningar, jämfört med Wambachs åtta.

Men poängligans andraplats i all ära - för Wambach fanns viktigare statistik att bräcka under 2013. Inför den här säsongen låg hon precis bakom den ikoniska Mia Hamm vad gäller antalet fullträffar i landslagsdressen.  Men Hamms rekord på otroliga 158 mål - vilket tidigare varit ohotat i världen både på dam- och herrsidan - skulle snart ryka.

Annons

I juni satte Abby Wambach fyra bollar mot Sydkorea, och kom därmed både ikapp och förbi sin gamla förebild. Symptomatiskt nog var målet som tangerade toppnoteringen en vacker slängnick, något som alltid varit den kraftfulla och resliga Wambachs signum som spelare.

Nu, i december 2013, har hon hunnit putsa till siffrorna ytterligare. I skrivande stund står forwarden på 163 mål, fördelade över 212 landskamper. Inte så pjåkigt, minsann.

Och prisskörden fortsätter. För några veckor sedan utsågs Wambach för sjätte gången till "Årets amerikanska spelare" av USA:s fotbollförbund. Även där passerade hon på så vis Mia Hamm som "bara" fick utmärkelsen fem gånger i rad, mellan 1994 och 1998, under sin aktiva fotbollskarriär. 

Och kanske har Wambach ytterligare hedersutmärkelser att kamma hem. För en vecka sedan meddelade Fifa att hon återigen hör till de sista tre kandidaterna som gör upp om guldbollen vid en gala i Zürich i januari.

Annons
Publicerad 2013-12-24 kl 18:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto