Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Norsk EM-hjälte slår larm: "Tränaren tog 16-årings oskuld"

Foto: Scanpix

Den norska EM-silverhjälten Lisa-Marie Woods vittnar om sexuella trakasserier inom damfotbollen. Enligt henne ska en elittränare ha petat en av sina spelare som vägrat ha samlag med honom.

Lisa-Marie Woods är en av Norges mest välkända fotbollsspelare och 29-åringen fanns även med i det norska landslag som gick hela vägen till final mot Tyskland på Friends Arena under sommarens Europamästerskap i Sverige.

Nu slår Woods larm om ett missförhållande inom damfotbollen, som skapat rubriker i hela Norge. På sin blogg skriver hon om en icke namngiven tidigare lagkamrat som ska ha trakasserats sexuellt av sin egen tränare i ett norskt klubblag.

Det hela ska ha pågått under flera månader under 2013 och tränaren ska ha varit väldigt ihärdig i sina försök att inleda en sexuell relation med kvinnan.

"Det var helt enkelt så att han på ett mycket opassande sätt gjorde närmanden för att förmå henne att ha sex med honom. Något min vän var tydlig med att hon inte ville. Men trots hennes tydliga avståndstaganden fortsatte tränaren att försöka övertala henne om att de skulle passa bra ihop. Det förekom sms-meddelanden, brev och mejl som skickades under dygnets alla timmar. Innehållet gick ut på att de borde ha sex", skriver Woods.

När kvinnan avslutade kontakten abrupt och klargjorde att hon inte tänkte återuppta den fick hennes agerande konsekvenser. Lisa-Marie Woods berättar att mannen, som tidigare sett spelaren som en viktig del av startelvan, petade henne helt och hållet. Hon fick spela allt mindre och hamnade till sist utanför truppen.

"Det här rör sig om en spelare som har gjort otalig A-landskamper och som representerade sin nation vid dess senaste stora mästerskap", skriver Woods och fortsätter:

"Det är en sak att bli osams med någon, men att behandlas på det här sättet för att man inte vill ha sex med tränaren – det gör mig illamående".

Kvinnan ska från början ha övervägt att polisanmäla händelserna, men för att inte förstöra lagets chanser till framgång valde hon istället att vara tyst. Istället för att offentliggöra någonting ska hon ha valt att gå till en terapeut och prata om vad hon utsatts för. Under säsongen ville hon, enligt Woods, inte bli orsaken till någon jobbig och konfliktfylld konfrontation.

"Efter säsongen samlade hon ändå mod och kontaktade klubbledingen. Hon tyckte att det var viktigt att lämna om ett vittnesmål om att tränaren inte kunde hålla isär sina privata relationer och det som hör yrkeslivet till. Och vad gjorde klubben då? Ingenting. Tränaren har fortfarande kvar sitt jobb medan spelaren inte fått någon återkoppling alls."

Woods skriver också att mannen ska ha inlett sexuella relationer med flera andra spelare, där den yngsta uppges ha varit så ung som 16 år.

"Det här är en man som gjort liknande saker förut och som med all sannolikhet kommer att göra det igen. Vad som skrämmer mig mest är att jag vet att han tagit en 16-årig flickas oskuld."

Efter att bloggtexten spridits i Norge har norska fotbollförbundets damchef Heidi Störe bekräftat för tidningen Nettavisen att en utredning inletts där man vill gå till botten med vad som hänt. Lisa-Marie Woods har kontaktat den berörda spelaren, och även spelarnas fackförbund är inkopplat.

Publicerad 2014-01-10 kl 20:24
Annons
Annons
Annons