Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Nytt samarbete i Borås-fotbollen

De ledande klubbarna på damsidan i Borås gör gemensam sak. Byttorps IF och Dalsjöfors GoIF ska ha ett samverkansprojekt kommande säsong.

Syftet är att stärka damfotbollen i Borås med omnejd. Lagen ska ha en gemensam spelartrupp som tränar tillsammans. Byttorps IF blir farmarlag till Dalsjöfors GoIF. Den nye huvudtränare heter Joakim Carlsson.

Efter serieavslutningen satte sig båda klubbarna ner på var sitt håll och summerade det aktuella läget. Det såg ganska lika ut i båda lägren. Tränare som slutade och flera spelare som var på väg att lämna laget. Det var läge att göra något - tillsammans. Sagt och gjort. Klubbarna träffades och började diskutera ett framtida samarbete.

Diskussionerna fortsatt och utmynnade i att man beslutade att på försök under ett år ingå ett samverkansprojekt med syftet att utveckla och föra damfotbollen i Borås mot eliten. Det innebär att 2010 spelar Dalsjöfors GoIF i Söderettan och Byttorps IF i Division 2 Västra Götaland. BIF kommer att bli farmarklubb till Dalsjöfors GoIF.

Klubbarna ska dela på kostnader för ledare, material och planhyror. I övrigt kommer de att leva sina egna liv med intäkter och utgifter.


Det blir en gemensam ledarstab för båda lagen. På fredagen presenterades den nye huvudtränaren som kommer att ansvara för Dalsjöfors GoIF. Joakim Carlsson, 45 år från Borås har tränat flera klubbar i främst Borås och kommer närmast från ett tränarjobb i Mariedals IK.
- Planerna på att Dalsjöfors och Byttorp skulle göra något tillsammans lät väldigt spännande. Jag ser det här som en stor utmaning och ett led i min utveckling. Allt det här har gått på två veckor, säger Joakim Carlsson.
Den fråga han fått flest gånger sedan det nya uppdraget blev känt är om han tränat tjejer tidigare.
- Nej, det har jag inte men fotbollen är densamma och jag ser inte det som något problem. Jag kommer att ha samma krav på tjejerna som på killarna, säger Joakim Carlsson.

Under hela tiden som frågan om ett samarbete har diskuterats har det varit positiva tongångar i båda lagen.
- Vi är glada över det här. En bra satsning i Borås, säger Dalsjöfors-duon Sofia Löfdahl och Malin Fors.
- Vi är också väldigt glada, instämmer Jessica Jansson från BIF.

Att finna en tränarkraft som tidigare inte varit verksam i någon av klubbarna har varit viktigt i rekryteringen. Detta stämmer in på Joakim Carlsson som också var ett helt nytt ansikte för spelartrion när han presenterades på fredagseftermiddagen.
- Att tjejerna inte hört talas om mig ser jag som en fördel, säger Joakim Carlsson med ett leende. Jag har heller inte sett något av lagen spela tidigare. Men jag har sett damfotboll på tv.

Som alla tränare har han sitt synsätt på hur fotboll ska spelas.
- Jag har min filosofi. Det är viktigt att det ska finnas glädje i det man gör. Att ha glimten i ögat är viktigt, säger Joakim Carlsson.
Arbetet att finna en assisterande tränare som ska ha huvudansvaret för Byttorp i division 2 pågår. Även övriga funktioner i ledarstaben ska tillsättas inom den närmast tiden.

Nu när det är definitivt klart att klubbarna ska arbeta tillsammans brinner spelarna av lust att komma igång och träna. De får dock ge sig till tåls några veckor. Men i slutet av november kommer spelare, ledare och övriga inblandade att ha en kickoff. Det blir startskottet på det spännande samverkansprojektet. Därefter påbörjas den gemensamma träningen för Dalsjöfors GoIF och Byttorps IF.

Text: Ralf Sundhäll

Publicerad 2009-11-14 kl 08:55
Annons
Annons
Annons