Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Schelin på kanten - seger blir kapten - se kvalet i TV4 Sport

Fotbollens damlandslag tar nya tag för att komma till VM i Tyskland 2011. Kvalet inleds sannolikt med en ny anfallsduo, och Lotta Schelin i en kantroll.
-Kan bli kul att komma med boll och få ytor, säger Schelin.

Sveriges VM-kval inleds på onsdagen mot Belgien på Gamla Ullevi. Förbundskapten Thomas Dennerby vill inte säga hur laget kommer att se ut, men tisdagens träning gav tydliga tecken. Tuffa Jessica Landström och tekniska Kosovare Asllani bildar nytt anfallspar, medan Lotta Schelin och Louise Fors blir offensiva yttermittfältare på var sin kant.

Dennerby utgår från att Belgien kommer att backa hem i ett lågt försvarsspel framför det egna målet, vilket ger Sverige få chanser att kontra eller slå tidiga passningar i djupled.

-Det blir mer bollrullande och spel på små ytor. Vi måste vara skickliga på att vända spelet och få loss våra yttermittfältare så att de kan utmana. Därför vill vi ha skickliga en-mot-en-spelare på kanterna. Samtidigt vill vi ha spelare framför mål som är duktiga när det blir många inlägg, resonerar Thomas Dennerby.

Sverige hade ingen spion på plats när Belgien slog Wales med 1-0 på bortaplan i kvalgruppens första match i söndags. Fram till nu har i princip alla resurser riktats mot sommarens EM - och att analysera den snöpliga kvartsfinalförlusten mot Norge.
Lyon-proffset Lotta Schelin hade ett motigt EM i det svenska anfallet.

-EM var en stor besvikelse, som det tar ett tag att bearbeta. Men nu har vi ett VM-kval att tänka på, så det är bara att lägga undan känslorna, framhåller Schelin.
Hon vet inte själv vilken plats hon får i laget mot Belgien.

-Thomas har skickat ut mig på kanten nu på sistone. Men jag kör på i den roll jag får. Om vi möter ett lag som backar hem, kanske jag kommer mer till min rätt på kanten, funderar Lotta Schelin.

Hon har fått övning under året i Lyon, där Schelin för det mesta varit vänsterforward i en 4-3-3-uppställning.
VM-kvalet är landslagets första uppgift efter epoken med Victoria Sandell Svensson som ledarfigur. "Vickans" 166 landskamper och 67 mål finns inte längre med på truppens meritlista.

-Jag tror inte att man kan säga med ord hur stort tomrummet efter henne är. Hon har betytt hur mycket som helst för svensk damfotboll. Men det är många som slutat, och alltid nån annan som kliver in, säger Lotta Schelin.

Ny lagkapten efter Svensson är 24-åriga mittfältaren Caroline Seger, som varit biträdande kapten under en tid.
-Vi är ett landslag med många spelare som har ledarroller hemma i klubblagen, så man behöver inte bära hela lasset själv, säger Seger om uppgiften som lagkapten.

TT

Matchen sänds direkt i TV4 Sport - start 18:00.

Publicerad 2009-09-22 kl 16:49
Annons
Annons
Annons