Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Sjögran nära stor milstolpe: "Det är helt sjukt"

Foto: Scanpix

Therese Sjögran, höger.

Hon har redan skrivit svensk fotbollshistoria - men nu vill Therese Sjögran nå en ny milstolpe i karriären. På onsdag kan mittfältaren jubilera med sin 200:e landskamp för Sverige.
- Det är ju helt sjukt när man tänker på det, säger 37-åringen.

Mörka höstmoln har dragit in över Malmö, men Sveriges fotbollshuvudstad glimrar ändå av guld. För andra året i följd har Rosengård och Malmö FF tagit hem SM-guldet i dam- respektive herrallsvenskan. Therese Sjögran, 37, och hennes Rosengård firar det fjärde guldet på fem år.

- Fantastiskt. Det känns som att när det första guldet kom (2010) gick proppen ur på något sätt, säger Therese Sjögran när hon slår sig ner i Malmö IP:s vip-rum.

Landslagsmittbacken Amanda Ilestedt hastar förbi utanför. Den 21-åriga lagkamraten var fyra år när en 20-årig Therese Sjögran från division 1-klubben Wä hoppade in borta mot USA och begick landslagsdebut den 30 oktober 1997.

- Jag hade ju inte spelat några allsvenska matcher då. Det känns bara som att man var i en dimma under det lägret, minns Sjögran.

Inte räknat med det
I början räknade hon antalet landskamper - till slut tappade mittfältaren räkningen. Nu på slutet har Sjögran återupptagit matematiken. Inte konstigt - på onsdag kan 37-åringen göra sin 200:e landskamp när Sverige möter Tyskland i Örebro. Nästan på dagen 17 år efter debuten.

- Det är ingenting som man trott skulle hända. Jag fick en fråga om det är något jag har strävat efter, men när man väl spelar tänker man inte på det, säger Sjögran.

Under resans gång har det blivit VM-silver, VM-brons och EM-silver i de tio mästerskap hon har spelat.

- VM 2003, VM 2011 och EM i fjol (semifinal) är höjdpunkterna. Det är de turneringar som jag tycker att vi har varit absolut bäst i.

TT: Vad tror du är orsaken till att du snart når 200 landskamper?
- Jag har haft tur att jag har varit allround. Annars tror jag inte att jag hade nått de här 200 landskamperna. För på en annan position blir du inte inbytt lika mycket.

Det var länge sedan Therese Sjögran blev den spelare som har gjort flest A-landskamper i svensk fotbollshistoria. Något som gick Svenska fotbollförbundet förbi när mittfältaren Anders Svensson under fjolårets fotbollsgala fick en bil för att ha satt landskampsrekord på herrsidan. När Sjögran blev svensk rekordhållare 2011 fick hon en blomsterkvast.

- Jag hamnade mitt i något som jag inte hade valt själv, bara för att jag hade ett rekord. Och Anders fick också jättemycket skit för något som han inte hade valt. Det blev väldigt mycket skriverier, men samtidigt är det bra att många reagerar när något är orättvist.

"Skämt från Zlatan"
Världsstjärnan Zlatan Ibrahimovics nedlåtande kommentarer om damfotbollen - bland annat att damerna kunde få en av honom signerad cykel - gjorde saken än mer infekterad.

- Jag tror att det var ett skämt från Zlatan. Men det är klart att det inte är bra när en sådan person säger det. För det är många som ser upp till honom och Zlatan är den störste idrottaren vi har.

I november är det dags för årets gala.

- Vi får se i år om de (förbundet) ska göra något igen. Det kommer ju blossa upp igen — oavsett om jag får något eller inte.

Gåvor och priser delas ut - för att ta ett VM-guld måste man vara bäst i en final. Och det är just ett sådant guldkantat avslut på landslagskarriären som Sjögran vill ha.

- Att vinna VM i Kanada nästa år och sedan lägga av - det vore pricken över i:et, säger hon.

Helst är det ärkerivalen Tyskland som finalbesegras.

- Jag har förlorat två finaler, en kvartsfinal, en bronsmatch och nu i EM (2013, semifinal) mot Tyskland. Det måste vara över någon gång.

Publicerad 2014-10-27 kl 18:44
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons