Stattena på katastrofens rand

Dam

Så nära tvåsiffrigt har ingen match sedan Umeå slog Bälinge IF med 11-1 i fjol varit som när Kopparbergs/Göteborg klädde av Stattena på Olympia med 8-0 (6-0) på lördagen.

Tre av sina fyra hemmamatcher har Helsingborgs-laget förlorat med 0-7 eller mer. Lördagens på Olympia blev ett dystert rekord.
Jätteförlusten berodde inte på målvakten Maria Edman som för två år sedan spelade just i Kopparbergs/Göteborg. Det är henne Stattena kan tacka för att det inte blev minst tio mål.

Sara Lindén och Linnea Liljegärd delade på Kopparbergs/Göteborgs målskörd, fyra vardera. Sara hade tre jättechanser redan innan matchuret nått till tio minuter.
Stattena kom inte under hela matchen till några avslut som skulle bereda en landslagsmålvakt som Hedvig Lindahl besvär.
- Mot ett så bra lag som Kopparbergs/Göteborg blir vi direkt straffade för den dåliga precisionen i passningsspelet. Tre passningar för att kunna hålla bollen inom laget är ett minimum, säger Stattenas tränare Marianne Miettinen och tillägger:

- Kopparbergs/Göteborg är det första laget som inte underskattat oss i första halvlek. Vi fick det jobbigt direkt.

Tränarkollegan Torbjörn Nilsson kostar på sig ett filosofiskt resonemang:
- Först kommer resultatet sedan kan man gå över på den estetiska konstformen hur en match ska genomföras.

Mittfältaren Johanna Almgren lägger till:
- Vi hade mycket att bevisa för oss själva efter 1-1-matchen mot Hammarby. Vi var verkligen tända.

Det kan man inte säga om Stattena. Efter att ha hållit nollan i 25 minuter rasade laget fullständigt samman. Linnea Liljegärd gjorde matchens båda första mål på lika många minuter. Sedan var det Sara Lindéns tur att göra 0-3 på Lisa Eks inlägg. Både var lika fria. 0-4 gjorde Sara Lindén innan Linnea Liljegärd fullbordade sitt hat-trick i första halvlek. Hon fortsatte med 6-0 i andra. Sara Lindén gjorde 7-0 och avslutade med sitt fjärde mål till 8-0.

Det var Stattenas sista match på Olympia för en tid framåt eftersom U21-EM tar arenan i anspråk och laget hänvisas till sin gamla arena Olympiafältet plan 3 som fått dispens som damallsvensk arena två matcher framåt. Den planen är betydligt mindre vilket Stattena-spelarna säkert inte har något emot när man ska möta Piteå i jumbofinal den 7 juni.
Publicerad 2009-05-16 kl 22:27