Största Djurgården-segern i år

Dam

I en mycket ensidig match vann Djurgården med 6-0 över Bälinge och det kunde ha blivit tvåsiffrigt om man hade utnyttjat målchanserna.

Det är i vilket fall som helst Djurgårdens största segersiffror i Damallsvenskan i år.
Vädret i Stockholm var allt annat än vänligt mot de båda lagen som fick inte bara spela mot varandra utan också slita hårt på en mycket blöt plan medan regnet och blåsten bara öste på.
Det dröjde bara några minuter och en straff innan hemmalaget tog över kommandot för fullt. Victoria Svensson fälldes i den tionde minuten av Katri Nokso-Koivisto och satte straffen själv till 1-0 för Djurgården.
Jennifer Meier fick spela från start och ersatte Marijke Callebaut. Tränaren Anders Johansson satsade på en mycket offensiv startelva som spelade med en trebackslinje och ibland med tre forwards och åter Sara Thunebro på mittfältet. Innan Bälinge hade sin enda chans i matchen - ett skott av Katri Nokso-Koivisto (17:e) som knappt strök förbi högre stolpen kunde Djurgården ha utökat ledningen efter chanser av Jennifer Meier, och Femke Maes.

Bästa spelaren i Bälinge var som så ofta den här säsongen målvakten Veronica Svensson. 22-åringen kunde visa att hon är en av Sveriges mest talangfulla målvakter. Hon räddade flera en-mot-en-situationer. Chanslös var hon dock när Sara Thunebro slog ett inlägg från högerkanten som en av hennes egna försvarare styrde upp i högre krysset, 2-0 efter 24 minuter.

Anna Hall fick nicka mot stolpen innan det var dags för Djurgårdens tredje mål tre minuter före halvtid - en mycket snygg och snabb kombination av Linda Sällström, Jennifer Meier och Sara Thunebro som gjorde 3-0.

Nadine Angerer bytte till torr tröja i halvtid och fick jogga och röra på sig mycket under andra halvleken där hon inte hade mycket att göra. Jennifer Meiers första mål, en härlig nick efter ett inlägg av Linda Sällström dömde domaren Lena Arwedahl bort. Minuten efter gjorde Veronica Svensson sitt enda mistag i matchen - hon missbedömde ett inlägg av Sara Thunebro som Linda Sällström lätt kunde trycka in till 4-0 efter 57 minuter. När matchklockan visade en timme var det dags för Jennifer Meiers andra mål, åter uppstod situationen av att Sara Thunebro hittade Linda Sällström som snabbt spelade vidare till Jennifer och tyskan tryckte in 5-0.

Den sista halvtimmen fortsatte Djurgården pressa på, dock mattades trycket något vilket måste ses som ett samband med den klara ledningen och önskan att snabbt få komma in till den varma duschen. Victoria Svensson brände lättfärdigt ytterligare ett friläge mot Veronica i Bälinge-målet. Det taggade "Vickan". På stopptid passade Sara Thunebro, matchens bästa spelare, snyggt åt sidan och lagkapten "Vickan" sköt pricksäkert och hårt in 6-0 till Djurgården.

Lagen möts igen den 15:e oktober i Svenska cupens kvartsfinal, då i Uppsala. Men det är svårt att se hur de tappert kämpande tjejerna i Bälinge ska kunna förhindra ännu en förlust. Senaste Bälinge-målet i Damallsvenskan gjorde Julia Bhy för drygt tre månader sedan i bortamatchen mot Umeå Södra. Därefter blev det 0-21 i mål och bara en poäng hemma mot Kristianstad. Djurgården däremot siktar på att avsluta en mellansäsong med fyra vinster i rad. Vinner man kvartsfinalen i cupen väntar Umeå IK hemma i Stockholm.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2008-10-05 kl 19:04