Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svenskt mittbacksfrågetecken inför EM

Dam

Lagdel för lagdel. Hur ser det svenska damlandslaget ut inför det stundade EM-slutspelet i Finland? Ett problem finns - backlinjen är inte helt formerad.
-Det kommer att bli skitsvårt att välja, säger förbundskapten Thomas Dennerby.

Endast två försvarare kan vara säkra på en plats i startelvan; Anna Paulsson tar högerbacken medan Sara Thunebro placeras till vänster.

Det som skapar huvudbry hos förbundskapten Dennerby är vilka två mittbackar han ska välja.
-Just nu är det det absolut svåraste, helt klart, säger han.
Väljer bland tre

Till EM-slutspelet i Finland finns det tre rutinerade spelare att välja bland; Sara Larsson från amerikanska St Louis, Linköpings Charlotta Rohlin och Stina Segerström från Göteborg.

Tre spelare men bara två platser - en hamnar på bänken.
-Stina är duktig på huvudet och är även med fötterna. Rohlin är snabbast av dem och är följsam i djupledsspel. Larsson har rutinen och står alltid rätt, säger han.

ANNONS

Dennerby har som sagt inte bestämt sig. Men det verkar inte bekomma honom allt för mycket.
-Man kan inte göra fel, det är helt omöjligt. Hur man än gör kommer det allt bli rätt och det är skönt att veta, säger han.

Inför i år gjorde landslaget om delar i sitt försvarsspel. Nu spelar de med ett strikt positionsspel där mittbackarna bara ska hålla sig centralt framför det egna målet.

Dessutom ska de vara starka på huvudet.
-Vårt försvarsarbete har varit klockrent och det hoppas jag att det fortsätter att vara framöver, säger Dennerby.

Platserna på mittfältet är redan fördelade. Therese Sjögran ska stå för finliret på en kant, Kosovare Asllani för djupledsspelet på den andra.

Centralt finns lagkaptenen och navet Caroline Seger. Som ankare väljer Dennerby Nilla Fischer.

Problemet är om Fischers fotskada sätter stopp för en medverkan i EM. Den enkla lösningen är då att flytta ner Victoria Sandell Svensson till mittfältet - men det skapar obalans i startelvan.

ANNONS
-Vi har diskuterat den detaljen ganska mycket. Vi har väldigt kreativa yttermittfältare och får vi sedan ett offensivt innermittfält så är det klart att det påverkar balansen. Samtidigt måste vi våga - klarade vi av att spela så mot Brasilien måste vi fixa det mot Ryssland, säger han.

Klart är i alla fall att Lotta Schelin, som har gjort 30 mål på 64 landskamper, startar både genrepet och EM-premiären. Frågan är vem hon får bredvid sig?

TT

Publicerad 2009-08-18 kl 21:16

DAM

1 minuts lästid

Opererad – hoppet om EM lever

"Kan vara tillbaka till sommaren"
Damallsvenskan
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto