Sverige är klart för EM-final efter superdrama: "En av de bästa matcherna jag sett"

Dam

Svenska F19-landslaget är klart för final i U19-EM.  I semifinalen besegrades Tyskland i ett dramatiskt straffavgörande.
- Det var en av de bästa ungdomsmatcher jag har sett, säger förbundskaptenen Calle Barling

Semifinalen i U19-EM mellan Sverige och Tyskland slutade 3-3 efter full tid och förlängning.

I den avgörande straffläggningen klev målvakten Emma Holmgren fram och räddade två raka straffar. När Rebecka Blomqvist sedan satte sin betydde det ointagliga 4-2, sammanlagt 7-5 och en svensk finalplats.

Svängig semifinal
Inför semifinalen sade de svenska spelarna att de inte skulle visa sin motståndare någon respekt.

Men till en början var det precis det de gjorde.

Tyskland inledde klart bäst och tog ledningen i den tolfte minuten, då Rebecca Knaak satte 1-0.

Målet tände Sverige - och framför allt Stina Blackstenius.

Linköpingsspelaren underhöll under långa stunder på egen hand det tyska försvaret och passade först fram Tove Almqvist till den snygga kvitteringen. Därefter gjorde hon själv 2-1 på nick, ett resultat som sedan stod sig till pausvilan.

I andra halvlek reste sig Tyskland. Först satte Nina Ehegötz 2-2 och med tio minuter kvar gjorde Madeline Gier 3-2.

Tyskland såg då ut att gå mot segern, och finalplatsen. Men Blackstenius ville annorlunda.

Sen kvittering

Matchuret stod på 88 minuter då hon rann igenom och chippade bollen över målvakten, via den tyska försvararen Michaela Brandenburg gick bollen i mål. Ett mål som tog matchen till förlängning, och sedan till straffar. Och där blev alltså firma Holmgren/Blomqvist stora hjältar.

- Jag måste säga att det här är en av de bästa ungdomsmatcher jag har sett. Jag satt och njöt. Det här är ett bevis på att ungdomsfotbollen i Sverige, både på pojk- och flicksidan håller hög nivå. Killarnas U21-guld är ju inte så långt bort i tiden. Klubbarna ska ha ett stort tack, det är där de här spelarna har utvecklats. Tyskland ska också ha en eloge för hur de reste sig. Men det anfallsspelet som vi visar upp, det trodde jag inte vi kunde, säger Calle Barrling.

I måndagens final ställs Sverige mot Spanien, som vann sin semifinal mot Frankrike med 6-5 efter straffar (1-1 vid full tid).

- Jag har haft Spanien som favorit till guldet, det är ett taktiskt mycket bra lag, säger Barrling.

Så startade lagen:

Sverige: Holmgren - Aronsson, Björn, Ekholm, Okvist - Oskarsson, De Jongh, Löfqvist, Almqvist - Blackstenius, Janssson.

Tyskland: Pauels - Rauch, Wedemeyer, Knaak, Brandenburg - Ehegötz, Dieckmann, Freigang, Gaugigl, Wolter - Sehan.

Publicerad 2015-07-24 kl 20:48