POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EEEE
10å

Tiondelen målvaktsmästaren aldrig glömmer

Målvakten Elisabeth Leidinge blev matchhjälte när hon räddade t v å straffar när det svenska landslaget vann EM-guld 1984. Elisabeth berättar själv om den dramatiska straffsparksläggningen.

I dag är det 25 år sedan Sveriges damlandslag blev historiskt när slaget om EM-guldet avgjordes i leran på Kenilworth Road i Luton. Målvakten Elisabeth Leidinge blev matchhjälte när hon räddade t v å straffar. Ett faktum som hamnat lite i skymundan för de lagkamrater som gjorde mål på sina.

England vann matchen med 1-0 och eftersom det var samma resultat som Sverige hade med sig från Göteborg blev det straffar direkt efter de 70 spelminuterna. Elisabeth Leidinge började med att rädda två av Englands straffar samtidigt som Sverige satte alla utom en. Den sista och avgörande slog Pia Sundhage in till förbundskapten Ulf Lyfors stora glädje. Han hörde tjutet när det var klart men såg aldrig straffen eftersom han stod och gömde ansiktet med händerna.

Vilka är dina bästa minnen ifrån EM-finalen Elisabeth?
- Allra starkast är minnet tiondelen efter att Pia slog in den avgörande straffen. När jag sprang ifrån straffområdet upp till mitten mot alla framrusande landslagsspelare. Det glömmer jag aldrig, aldrig och det går fortfarande en rysning av välbehag igenom kroppen när jag tänker på det!

Straffarna som du räddade var ju grymt betydelsefulla i sammanhanget. Kommer du ihåg räddningarna och hur du tänkte?
- Eftersom det var så lerigt och geggigt så tänkte jag bara på att vara kylig och vänta ut straffskytten. Den första straffen räddade jag med en benparad och den andra stötte jag ut. Som målvakt behöver man inte känna sig pressad att ta en straff men det är förstås ett avgörande moment som är nog så viktigt i sitt sammanhang.

Vad var lagets signum enligt dig?
- Det var verkligen ett gäng tydliga vinnarskallar allihop. Det osade hett ibland men vi kom alltid överens i det stora hela och så hade vi väldigt roligt tillsammans, minns Elisabeth.

Så här gick det till
Sverige spelade tio matcher innan EM-guldet var klart. Laget vann nio av dem. Förlusten kom i sista matchen där dock Sverige blev europamästare efter att ha vunnit straffsparksläggningen.

Den leriga och ojämna planen gjorde straffsparksläggningen extra dramatisk. De svenska straffskyttarna var i tur och ordning: Anette Börjesson, Eva Andersson, Ann Jansson och Pia Sundhage slog sina straffar medan Helen Johansson missade sin.

Resultat i kvalet:
Finland (borta) 6–0, Island (b) 6–0, Norge (hemma) 2–0, Finland (h) 5–0, Island (h) 5–0 och Norge (2–1).

I semifinal:
Italien (b) 3–2 och Italien (h) 2–1.

Final:
England (h) 1–0, England (b) 0–1. Därmed stod det 1–1 totalt och EM-finalen avgjordes på straffar, som Sverige vann med 4–3.

Publicerad 2009-05-27 kl 13:54
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå