Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Tyresö undvek konkurs

Foto: Scanpix.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Tyresö, under lyckligare.

I dag kom beslutet: Tyresö klarar sig än så länge från konkurs - och får fortsätta sin rekonstruktion.

Men ekonomin måste räddas och nu kan laget tappa sina stjärnor.

– Det krävs en avsevärd sänkning av lönerna för att det ska gå runt, säger rekonstruktören Hans Ödén till Fotbollskanalen.

Tidigt under söndagen kom SVT med uppgiften att Tyresö Fotboll AB begärts i konkurs. En uppgift som flera medier sedan förmedlade vidare. Det stämde inte. I stället har Nacka tingsrätt kommit med beskedet att deras rekonstruktion får fortsätta.

– Jag förstår inte ens hur det ryktet kunde tillkomma. Det är inte ens teoretiskt möjligt, förklarar rekonstruktören Hans Ödén för Fotbollskanalen.

Det är han som har hand om den omvälvning som kommer att krävas för att hålla Tyresö levande.

– Det innebär att de kan driva sin verksamhet vidare, och under den tiden försöka hitta någon överenskommelse med de fordringsägare som finns, säger Ödén.

Vad är planen för att betala av skulderna?

– Planen är att man ska få fullt betalt, att man ska göra ett moratorium och senarelägga betalningen, men få fullt betalt och ha en amorteringsplan på ett par års tid. Kanske två, tre år.

I helgen ska klubben, mitt i arbetet med att plocka upp spillrorna för den sönderslagna ekonomin, spela Champions League-kvartsfinal mot tyska Neulengbach. Sen ska de ge sig in i en större lönesänkning - som kan ändra lagets förutsättningar totalt.

– Rent formellt är det så att, som jag har skrivit i rekonstruktionsplanen, att det måste ske omförhandling av löner. Men det är inte rätt läge att göra det just nu inför slutspel i Champions League. Om de till exempel skulle förlora de två matcherna och inte gå vidare måste det ske
omförhandlingar direkt, säger Ödén.

– Det är klart att om spelare då får erbjudanden som de inte kan acceptera, då är de fria att gå.

Hur pass omfattande skulle förändringarna vara?
– Jag vågar inte svara på rak arm, men det krävs en avsevärd sänkning av lönerna för att det ska gå runt. Men det beror också på vilka sponsorer man får. Man måste upprätta löner efter de intäkter man vet att man säkert kan få.

Nu har klubben alltså fram till 6 juni på sig att få sin avbetalningsplan godkänd av Skatteverket. Just Skatteverket, den största fordringsägare, nekade först en fortsatt rekonstruktion - men ändrade sig tvärt när klubben plötsligt presenterade planer på att inrätta ett samarbetsprojekt med ett afrikanskt land. Det projektet kommer med löften om inkomster på hela tolv miljoner kronor utslaget på fyra år, rapporterar TT.

Hur stor är chansen att man lyckas?
– Att få en överenskommelse med fordringsägarna och leva vidare? Det är jättesvårt att spekulera i, det har bara gått två veckor sedan beslutet och de jobbar frenetiskt med att dra in pengar. Allt beror på om det lyckas.

Gjorde man en så kallad "glädjekalkyl" när den här satsningen startade?
– Nej, det vill jag inte kalla det. De hade en budget som var i balans, men de hade lite oflyt att de tappade sponsorer och ombyggnationen av läktaren blev lite dyrare än planerat. Hade inte det inträffat hade man nog gått runt. Men det är klart, det fanns väl inga marginaler i den budgeten.

Publicerad 2014-03-20 kl 15:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons