POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAM
10å

Umeå IK nära konkurs - "borde ha rivit alla spelarkontrakt"

På planen är Umeå IK bäst i Europa.
Men utanför planen är konkursen nära.
-Vi måste få in miljonbelopp före den 12 oktober, säger klubbdirektören Britta Åkerlund till TT.

Ekonomin för Europas bästa fotbollslag för damer har länge varit ansträngd. Kvarstående skulder från 2008 gör att föreningen - trots besparingar och krispaket under året - ändå brottas med stora likviditetsproblem.

Trots en fastighetsförsäljning som gav 2,5 miljoner kronor gapar kassakistan tom, eftersom föreningen gick in i 2009 med ett underskott på 2 miljoner kronor och en checkkredit på 500 000 kronor som betalades i februari.
Inte betalt löner

Då sponsorintäkterna minskat med ungefär 40 procent jämfört med i fjol samtidigt som publiken minskat med 300 åskådare per match finns inte pengar kvar på kontot. Löner för september har ännu inte betalats ut och leverantörer väntar på ersättning.

-Årets resultat ser inte alls bra ut. Med facit i hand borde jag ha rivit alla spelarkontrakt redan i januari och sagt att de var fria att gå till vilken annan klubb som helst, säger klubbdirektören Britta Åkerlund.

-Det känns riktigt tungt att vi inte kan betala ut löner till våra spelare och våra anställda.

Ett försök att ragga pengar hos sponsorer för en månad sedan kan ge ett tillskott, men mycket mer behövs.

-Jag vill inte säga vilka summor det rör sig om, men vi behöver få in miljonbelopp. Kostnadsutvecklingen har gått snabbare än intäktsutvecklingen i takt med att damfotbollen blivit en mer affärsmässig verksamhet. Här är spelarlönerna givetvis en stor del, säger Åkerlund.

Nya medel måste in senast den 12 oktober då skatter och sociala avgifter ska betalas, annars kan föreningen läggas ned.

"Om inte Umeå IK då har tillräcklig betalningsförmåga kan styrelsen i sämsta fall tvingas begära föreningen i konkurs", skriver klubben i ett pressmeddelande.
Vädjar till allmänheten

Nu vädjar Umeå IK till allmänheten om stöd. Stadens invånare ska under helgen få hem en folder om hur man kan stödja klubben.

-Jag tror vi kommer att klara det här, säger Britta Åkerlund.

Trots det prekära ekonomiska läget så Umeå IK leder i dagsläget damallsvenskan i fotboll och är också i final i Svenska cupen. UIK rankas också som Europa bästa damlag av Europeiska fotbollsförbundet (Uefa). Vilken rankning klubben får i framtiden är svår att sia om, men sex spelare ur A-truppen är draftade av amerikanska lag och kan med stor sannolikhet lämna klubben.

Utöver det kända fotbollslaget bedriver föreningen verksamhet inom brottning, bowling, innebandy, handboll och konståkning.

TT

Publicerad 2009-10-02 kl 14:24

DAM

"Oroande att hon fått så lite speltid"

Hanna Marklunds spaningar inför helgen

Visa fler

ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå