Umeå IK visade musklerna

Dam

Det blev en uppvisning i snabbhet i löpvilja när Umeå IK besegrade Kopparbergs/Göteborg med klara 5-1 inför 2039 åskådare.

Umeå IK angav tonen direkt med sin snabba offensiv där Ramona Bachmann redan i den åttonde minuten lurade Kopparbergs/Göteborgs försvar med sin löpning framför Stina Segerström och sedan direkt ner i djupet där bollen kom in straffområdet, på passning ifrån nestorn i laget Hanna Ljungberg. Med några snabba steg flöt Ramona ner mot kortlinjen där hon vände inåt och slog en passning snett/bakåt till Madeleine Edlund som sköt bollen i mål. Osjälviskt men snyggt av Ramona.

UIK fortsatte att pressa på och Kopparbergs/Göteborgs hittade sällan fram till sina forwards. Laget blev stillastående och allt för många felpass gjorde att Umeå lätt kunde vinna tillbaka bollen. Det var allt som oftas kantspelet med Johanna Rasmussen, Ramona Bachmann och Madeleine Edlund i kombination med mittfältarna som hittade ytorna bakom Kopparbergs/Göteborgs ytterbackar. Gång efter annan kom man fram via väggpass och överlappningar som inte göteborgarna kunde stoppa.

I den 29 minuten jobbade Madeleine Edlund till sig bollen efter en hörnsekvens nere i Kopparbergs/Göteborgs vänstra förvarszon. Hon vände bakåt och slog ett pass till Mami Yamaguchi som direktskarvade ett inlägg fram till
Ramona Bachmann inne i straffområdet. Målvakten Hedvig Lindahl rusade fram och slängde sig för att täcka skottet men Ramona fick ingen träff och det ställde Hedvig som ändock var nära att få en hand på bollen. Istället hann Ramona fullfölja och stöta in bollen och göra 2-0 till Umeå.

Trots underläget försökte Kopparbergs/Göteborg jobba på att spela upp sig och de sista tio minuterna av första halvlek skapade man mer än på de första 35 minuterna. Laget blev rörligare och passningsspelet gick snabbare. Firma Lindén och Liljegärd hittade varandra i ett par kombinationer och i den 38 minuten tog sig Sara Lindén fram till ett avslut på högersidan. Skottet räddades till hörna av Ulla-Karin Rönnlund och det var väl stort det enda svettiga Ulla-Karin ställdes inför i den första halvleken.

Göteborg fortsatte att pressa men kom inte riktigt nära några vassa avslut. Efter ett av försöken vann Anna Paulsson tillbaka bollen i egna straffområdet och gjorde en blixtsnabb omställning och här hann inte göteborgskorna med i svängarna. Anna sprang sig loss och spelade bollen upp på högersidan till snabba Madeleine Edlund. "Madde" skar in i planen och hittade Hanna Ljungberg som smugit sig med upp i anfall i mitten och var helt ren när hon fick passningen. Hanna sköt 3-0 direkt med vänstern utom räckhåll för Hedvig Lindahl. Det blev halvtidsresultatet.

Kopparbergs/Göteborg chockstartade i andra halvlek med att göra mål redan efter 4 minuter. Det var ett mycket snabbt iscensatt anfall ifrån målvakten Hedvig Lindahl som kastade ut bollen upp till mittplan där Johanna Almgren tog emot och sprintade fram i djupled, passade Sara Lindén som kom invändigt och hon i sin tur hittade Linnea Liljegärd som löpt upp på vänstersidan. Linnea avvaktade en aning men lade sedan mycket kyligt bollen vid sidan om Ulla-Karin Rönnlund till reduceringen 3-1.

Detta målet och det som gav 3-0 till Umeå var två härliga höjdpunkter i matchen. Det är inte ofta man ser två så snabba mål, där bollen går som på ett snöre mellan spelarna. Snabbt och effektivt och kul att se på!

Umeå IK lät sig inte påverkas utan fortsatte hela tiden att sätta bollen snabbt rörelse vilket gjorde det mycket svårjobbat för Kopparbergs/Göteborg.
Mika Sankala, tränare i Umeå IK kunde bara njuta.
-När vi spelar så här är vi mycket svårslagna konstaterade han.

Två mål till blev det. 4-1 gjorde Lisa Dahlkvist på straff, efter att Anna Ahlstrand sprungit ner Hanna Ljungberg i straffområdet och 5 -1 kom genom en av matchens bästa spelare, Madeleine Edlund, som stötte in bollen vid bortre stolpen på ett inlägg ifrån vänster av Johanna Rasmussen.

Det var klassskillnad mellan lagen och Umeå IK visade upp styrka och jämnhet i hela laget. Inget som förvånar efter vad de presterat det senaste matcherna, då man spelat bra men inte varit effektiva framför mål.
Hanna Ljungberg håller med:
-Idag var det riktigt kul att spela och jag tycker att det börjat lossna lite nu, säger hon med ett stort leende i ansiktet.

Göteborg kom inte upp i normal standard tyckte tränaren Torbjörn Nilsson efter matchen.
-Nej, dels var Umeå alldeles för bra idag och vi själva hittade inte samma trygghet i spelet som vi haft tidigare. Men så är det. Nu gäller det att jobba sig tillbaka och hitta formen igen.

Text: Anette Börjesson
Publicerad 2009-05-02 kl 18:45