Världsmästarna hängde inte med "Die Schelin"

Dam

I sju sega år har Sverige väntat på en vinst emot Tyskland och äntligen är trepoängaren ett faktum. Lotta Schelin gjorde två mål när Sverige vann med 3-2 och är klara för final mot USA i Algarve Cup.

Sverige startade darrigt mot ett Tyskland som verkade spela avslappnat och inspirerat. Den inledande kvarten var Tysklands och därför blev man överraskad när Sverige tog över spelinitiativet och ledningen i den 28:e minuten.

Några lyckade brytningar i Tysklands uppspel gav Sverige ett par chanser och plötsligt hittade Victoria Svensson, i position som en släpande forward, rätt med ett instick till Kosovare Asllani. ”Kosse” lurade sin back med en skottfint och lade istället kyligt bollen i sidled till en helt ren Nilla Fischer som väntade ner Nadine Angerer i Tysklands mål. Ett snyggt anfall med en perfekt avslutning och ledning 1-0.

Åtta minuter senare slog ”Kosse” åter ett målgivande pass fram till Lotta Schelin och ur en snäv vinkel lyckades hon skjuta 2-0 ifrån vänster i straffområdet.

Det svenska laget jublade, något man fick anledning till igen bara två minuter senare. Sara Thunebro bröt i backlinjen, hittade rätt med en passning till Victoria Svensson som direkt fann Lotta Schelin i djupet. De tyska backarna hade inget att sätta emot i den långa djupledslöpningen mot Lotta Schelin som kallt slog bollen under en utrusande Angerer i mål till 3-0.

Sverige gjorde mycket rätt och efter en sådan här halvlek orkar man knappt bry sig för några onödigt bortspelade passningar. Linda Sembrant spelade kassaskåpssäkert där bak och en inte allt för vild gissning gör att jag placerar in henne bland de först valda i EM-truppen, även om det är tidigt på säsongen.
Yngsta backen Emelie Ölander hade det lite jobbigt i första halvlek men krigade sin in i matchen och stod pall även när rutinerade Kerstin Garefrekes tryckte på med all kraft i slutet av matchen för att försöka nå en kvittering.

Andra halvlek började intensivt med var sin snabb målchans åt vardera hållet. Sedan blev det ett ställningskrig. När Inka Grings kom in i den 68:e minuten fick Tyskland ny energi. Tillsammans med Anja Mittag skapade hon flera chanser och i den 77:e minuten kom reduceringen av Inka Grings framspelad av Anja Mittag.

Tyskland ökade trycket och Sverige hamnade allt längre bak i plan men lyckades ändå hålla emot skapligt och när man väl hade bollen vågade man också hålla i utan att bli för fega och spelförstörande. En rensning i det svenska straffområdet hamnade hos 18-åriga Kim Kulig som sköt direkt. Hedvig Lindahl försökte fånga bollen men tappade den och via ribban gick bollen in i mål. Plötsligt stod det bara 3-2. Det kändes onödigt och skapade en otrolig nerv i avslutningen av matchen. Hedvig själv skakade på huvudet och såg inte nöjd ut.
Men det var inget som förbundskapten orkade bry sig om. Han var bara nöjd efter matchen.
- Jag måste berömma tjejerna som spelar jättebra, speciellt i första halvlek. Det är bland det bästa jag sett det här laget spela. Sett till målchanser hade 5-2 varit mer rättvisande än 3-2, säger Thomas Dennerby efter matchen.

Självklart fick Tyskland ännu mer blodad tand och kom i anfall efter anfall dock utan några riktigt vassa målchanser. Sverige försvarade sig bra och hade också ett par målchanser, den bästa efter att hela Tysklands lag, inklusive målvakten Nadine Angerer, varit uppe på en hörna. Sverige bröt, bollen hamnade hos Victoria Svensson som satsade med ett skott på mål ifrån halva plan men bollen gick utanför, men väldigt långsamt och klockan tickade till Sveriges fördel.
I matchens sista anfall fick Melanie Behringer till ett riktigt vasst avslut som gick just ovanför ribban.