Westberg spräckte nollan

Dam

Det tog 123 landskamper för Karolina Westberg att spräcka målnollan i landslaget. Dagen till ära gjorde hon ytterligare ett när Sverige besegrade Irland på bortaplan i EM-kvalet.

Karolina Westberg slog an tonen i matchen genom att i den 18 minuten nicka in 1-0 på en frispark slagen av Sara Thunebro.
Fem minuter senare kom Victoria Svensson loss och med en snygg lobb över målvakten utökade hon Sveriges ledning till 2-0.

Den för dagen mycket pigga backen Sara Thunebro var med uppe i ett av många anfall på kanten när hon slog ett inlägg till Josefin Öqvist som nickade in 3-0.

Det resultatet höll sig till halvtid. Irland kom i ett par attacker men hotade aldrig Sverige mer än med ett skott i överliggaren.
-Men den bollen hade jag full koll på, sade målvakten Hedvig Lindahl, skrattande efter matchen.

Det tog sedan nästan en halvtimme in i andra halvlek innan Sverige fick igång målproduktionen igen. Karolina Westberg läste av en hörna och höll sig framme på andra bollen som hon stötte in i mål på nära håll.

Backarna var rejält på hugget och i den 85:e minuten ville Stina Segerström också vara med i offensiven. Hon bröt ett anfall och lobbade därefter snyggt över backlinjen till inbytta Lotta Schelin som avslutade prickfritt genom att fastställa slutresultatet 5-0.

Backarna verkade ha rejäl offensivlusta idag?
-Javisst och så vill vi ha det förstås. Både Sara Thunebro och Karolina Westberg jobbade lyckosamt både i defensiven och offensiven idag. Extra kul förstås att "Karro" gjorde två mål, svarar Lilie Persson, assisterande förbundskapten.

Att ni är nöjda med med vinsten som också betyder att ni har säkrat en plats i EM-slutspelet i Finland nästa år är väl inget att ta miste på?
-Nej, det var förstås det primära målet att säkra gruppvinsten idag. Men vi höll också nollan i matchen och det är ju vårt nästa mål, att hålla nollan genom hela gruppspelet, säger Lilie.

Vad säger du om er nivå på matchen idag?
-Jag tycker nog att vi lyckades hålla en ganska jämn nivå under hela matchen. Vi har pratat om att undvika allt för långa dippar, det kan ju straffa sig och man kan få det svårt att ta sin in i matchen igen. Idag hade vi bara en kort dipp då vi gav Irland chansen att sticka upp lite, men dom är för ojämna som lag för att riktigt klara av att utmana oss.

Den sista halvtimman bytte ni in lite spelare?
-Ja Lotta fick en halvtimme och gjorde ett mål, Linda Forsberg bytte med Lisa Dahlqvist när det var tjugo kvar. Lisa skötte sig riktigt bra. Hon var bra i huvudspelet och nästan prickfri i sitt passningsspel. Josefin Öqvist fick krampkänning en kvart kvar och då kom Johanna Almgren in.

Sverige har nu sex raka segrar och 28—0 i målskillnad och är klara vinnare av gruppen, trots att två omgångar i EM-kvalet återstår.

Publicerad 2008-06-26 kl 00:00