Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Asllani riktar skarp kritik mot allsvenska klubbarna: "Sverige står stilla, de andra ligorna har gasat om"

Sverige (dam)

BÅSTAD. För två säsonger sedan återvände Kosovare Asllani till damallsvenskan.
Nu är hon besviken på klubbarna och överväger att flytta utomlands.
- Man har inte lyckats med att marknadsföra och investera sina lag på den nivån som jag tycker att man ska göra, säger hon.

Foto: Bildbyrån.

Efter fem år utomlands med spel i Manchester City och Paris SG valde Kosovare Asllani i augusti 2017 att återvända till allsvenskan och Linköping. Nästan två år senare har hon tröttnat. Nu riktar den svenska stjärnan kritik mot klubbarna och menar att man har misslyckats med sin marknadsföring och funderar därför på att flytta utomlands igen.

- Det ska bli kul med VM och att återvända till Frankrike som jag tycker har gått i bräschen för damfotbollen med framför allt PSG och Lyon, och det är några till länder som har hakat på där. Tyskland, England och nu kommer Italien och Spanien också. Vi i Sverige har väl stått lite stilla, säger hon.

Annons

Varför tror du att Sverige har stått stilla?
- Under alla år har jag efterlyst investering och marknadsföring kring damfotbollen. Folk har ju börjat investera otroligt mycket mer än tidigare i de här länderna, kolla på England där stora sponsorer går in och pumpar, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien.

- Men i Sverige ser det inte likadant ut. Jag kan ju tycka att det fortfarande är så att man knappt vet när vi spelar match i damallsvenskan för att det inte syns, och man måste synliggöra för att vi ska få publik. Investering och marknadsföring, där har vi hamnat efter i Sverige. Det är principgrejer att man ska lyfta produkten men tyvärr så halkar Sverige efter när det kommer till de här bitarna.

Sverige var ju typ världsledande för ungefär 15 år sedan, har man misslyckats med att ta vara på att man hade det försprånget?

Annons
- Jag skulle nog säga att alla andra har gasat om. Damallsvenskan har ju hållit väldigt hög kvalitet innan, men nu kan man inte jämföra sig på marknadsföringsdelen just nu för man gör inte de investeringar som krävs för att Sverige ska haka på. Annars kommer det fortsätta som nu att det är väldigt mycket talanger som spelar i ligan men inte så många världsstjärnor.

- Damallsvenskan håller en bra nivå, det är inte det som är felet, förutom att topplagen i allsvenskan är inte lika bra som topplagen utomlands, men jämnheten och nivån är ändå bra, men just det här med marknadsföra och investera och bygga upp sitt varumärke. Där har vi hamnat efter. Vi behöver fler som investerar och marknadsför för oss och som bygger upp oss som förebilder. Det gör man utomlands. Där är deras spelare stjärnor utåt medan vi i Sverige... ja där händer ingenting och det är väldigt tråkigt.
Annons

Är du sugen på att flytta utomlands igen då?
- Ja.

- Men det är inget jag vill lägga fokus på nu, men jag vill ju vara där det händer. Jag tycker att det är synd att man inte drar nytta av damallsvenskan när man har de spelarna som man har. Jag ville komma tillbaka till Sverige för att jag ville prestera min bästa fotboll när jag är i min bästa ålder, men jag tycker att folk drar inte nytta av det och då känns det som att man inte har lyckats med att marknadsföra och investera sina lag på den nivån som jag tycker att man ska göra. Så det är klart att det ligger öppet för mig.

De flesta damlagen som är bra ute i Europa har även starka herrlag inom klubben – hur ser du på det?
- Ja det är främst de där klubbarna som har lyckats bäst utåt, men samtidigt handlar det om att man har investerat och marknadsfört. Man har väl inte tvingat 50-60 000 att komma på Atletico Madrids matcher. Det är ju resultatet av investering och marknadsföring, och det är de här klubbarna som har lyckats och inte bara de som har pumpat in pengar i sina damlag utan man har lyckats med att marknadsföra produkten så att folk bara: shit, det här är någonting som händer här.

Annons

- Samma sak gjorde vi på Friends Arena när vi fick väldigt mycket folk och slog rekord. Men det krävs hela tiden.

Varför är det så svårt i Sverige?
- Jag har faktiskt inget riktigt bra svar mer än att vi misslyckas med att hitta investerare som vill marknadsföra oss.

Hur viktigt är resultatet för att synliggöra fotbollen i Sverige?
- Vi tog ju silver i OS, brons i VM 2011 men jag tror inte att det blev så stor skillnad efter det med publiksiffror, vilket gör att resultatet är att det inte spelar någon roll hur bra resultat vi gör för att publiken ökar inte så markant ändå tyvärr.

- Men vi går ju såklart in i VM och vill göra det så bra som möjligt. En del i det är att det är viktigt med förebilder och att vi vill att unga tjejer ska se upp till oss och se att vi går långt och att man också ska vilja ta sig till landslaget.

Annons

Är det svenska klubbarna eller förbundet som borde göra mer?
- Alla.

Trodde du att det skulle vara annorlunda när du återvände till allsvenskan?
- Ja jag var ju sju år utomlands och trodde att vi hade nått nästa nivå, men det är faktiskt inte så stor skillnad från när jag lämnade. Det är synd. Man måste få folk att förstå att det spelas bra fotboll här, men det marknadsförs inte.

Har Linköping tagit till vara på dig tillräckligt mycket?
- Jag tror att man skulle kunna göra mer och marknadsföra kring mig också. Självklart.

Pratar ni med klubben om det?
- Ja vi diskuterar men det är alltid en marknadsföringsfråga. Man måste ha in sponsorer och klubben jobbar otroligt hårt med att få dit sponsorer, men om det inte är folk som hakar på och inte lyckas sälja produkten så är det inte så mycket mer som klubb man kan göra, vilket är synd, och det är mer att man i Sverige inte får sponsorerna att investera mer än vad man gör.

Annons

Hur viktigt är VM för dig med tanke på att du öppnar för att flytta till en annan liga?
- VM är inte avgörande för jag vet att jag har presterat på en hög nivå i många år och det är inget som kommer att vara ett problem ifall jag känner att jag tar det steget. VM är mer viktigt för att jag vill att Sverige ska gå långt.

Hur ser kontraktet ut med Linköping?
- Det går ut efter säsongen.

Finns det klubbar som har hört av sig?
- Det är inget som jag vill kommentera just nu utan nu är fokus på VM.

Är det aktuellt att förlänga?
- Som jag sa så är det fokus på VM.

Publicerad 2019-05-27 kl 18:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto