Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

EFD:s svar till Seger: Pengarna har gått till löneökningar

Damallsvenskan

Caroline Seger undrade i podden Lundh var EFD:s ökande intäkter tagit vägen.
Svaret enligt EFD är via klubbarna till ökande löner.
- Mellan 2018 och 2021 gick spelarlönerna upp med 67 procent, säger generalsekreterare Tomas Hoszek.

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på poddavsnittet med Caoline Seger i spelaren.

Nyligen var Caroline Seger med i podden Lundh och där undrade landslagskaptenen och Rosengårds mittfältsstjärna var EFD:s intäkter tar vägen. Man har stora avtal med Obos, Svenska Spel och Viaplay, men ändå vill klubbarnas intresseorganisation EFD försämra kollektivavtalet. 

Det fick Tomas Hoszek att reagera. EFD:s generalsekreterare är öppen med att av alla pengar som kommer in till intresseorganisationen går 80 procent vidare till klubbarna. Där får de allsvenska klubbarna tre fjärdedelar och elitettans klubbar en fjärdedel.

- Vi behåller 20 procent centralt för EFD:s verksamhet men oftast blir det pengar över av det och då går det också ut till klubbarna. Vi jobbar hårt för att spelarna ska få det bättre.

Annons

Tomas Hoszek blir oroad över att spelarna inte förstår att större delen av vad man tar in går ut igen. Avtalet med Obos är värt 8 miljoner om året och är förlängt ett halvår så det löper ut i december. Även Svenska Spels avtal löper ut i december och det är värt 25 miljoner per år. Lägg på det Viaplay som sänder allsvenskan och där 18 miljoner blir över efter produktion. EFD har sett intäkter gå från 21 miljoner 2019 till 61 miljoner 2022.

- Klubbarna är väl medvetna om var pengarna går och när spelare kritiserar EFD så kritiserar man sina arbetsgivare. Tittar man på löneutvecklingen har snittlönen i allsvenskan gått 11 319 kronor i månaden 2018 till 18 530 i månaden 2021 och antagligen kommer siffrorna för 2022 visa ytterligare ökning. 

- På tre år gick lönerna upp med 67 procent och pengarna som kommer in går antagligen till stor del ut i spelarlöner.

Annons

Ett problem EFD har är när man nu omförhandlar avtalen med olika partners så har en del klubbar svårt att leva upp till de villkor som gäller för att få ut ersättningar. Sponsorskap i dag är ofta kopplade till olika motprestationer från klubbarnas sida. Allt från banners på hemsidor, synlighet på arena till andra typer av aktiviteter. 

- Om man bara lever upp till kraven får man pengarna, men det är problem när en del klubbar bara kan förlita sig på hårt arbetande ideella krafter och det är inte hållbart. Vi har klubbar som satsar inför Champions League men knappt har någon anställd utan mest bygger på ideella krafter. Samtidigt värvar man nya spelare för att vara starka.

Hur går förhandlingarna med Obos och Svenska Spel?
- Klart att det känsligt när vi är inne i tunga förhandlingar och så hotar spelarna med strejk.

Annons

Just nu pågår en kamp mellan intresseorganisationen Elitfotboll Dam (EFD) och Spelarföreningen och spelarna i allsvenskan för damer kring ett utgånget kollektivavtal. Det skulle ha omförhandlats redan 2014 och förhandlingarna har gått trögt när EFD tagit hjälp av Arbetsgivaralliansen som vill prata via Unionen och inte enbart med Spelarföreningen.

- Det är klubbarna som bett oss om att omförhandla avtalet, det har fått leva vidare sedan 2014 trots att det borde omförhandlats. Det är inget professionellt avtal, säger Tomas Hoszek som är generalsekreterare i EFD sedan sommaren 2019. 

Spelarföreningen har pekat på att EFD vill försämra villkoren för spelarna. Tomas Hoszek medger att det är korrekt att man vill ta bort en klausul i avtalet som gav spelarna 90 procent av lönen från klubbarna vid skada vill man ta bort.

Annons

- Detta var när lönerna var mycket lägre men nu är det för kostsamt för klubbarna och det här löser man med en försäkring precis som man gör i övriga samhället och idrotten. Vi har tillsammans med Spelarföreningen hittat en lösning som ersätter den. I det nya avtalet är det tänkt att förbättra, det finns bland annat villkor vid föräldraskap som inte fanns tidigare. Så diskussionen kring det här är snedvriden.

- Dessutom behöver inte spelarna tvunget vara anslutna till Unionen bara för att en förhandling sköts av Unionen. Spelarföreningen ska agera sakkunnig kring vissa fotbollsspecifika frågor. Sedan är det så att Unionen väljer att inte ta upp vissa saker i en central förhandling och där får Spelarföreningen rannsaka sig själva. Det är till exempel inte seriöst att i ett kollektivavtal kräva rätten att själv välja vissa märke på skor eller på målvaktshandskar.

Annons
Publicerad 2023-04-06 kl 10:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto