FEM SPANINGAR: "Monumentalt misslyckande av FC Rosengård"

Damallsvenskan

MALMÖ. FC Rosengård är på väg att missa en kvalplats till Women’s Champions League, efter 2-2 mot Djurgårdens IF.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Obegripligt att Rosengård inte hade ledningen
Hemmalaget FC Rosengård fick bästa tänkbara inledning på matchen. Nyförvärvet Mai Kadowaki gav tabellsjuan ledningen i den tionde minuten, och då hade Rosengård redan missat ett trippelläge. FCR dominerade matchbilden och Djurgården hade svårt att etablera anfall på offensiv planhalva. Stockholmsklubben lyckades ändå vända matchen under tre galna minuter i mitten av halvleken. Den regerande mästaren släppte in båda målen från målområdet i princip - det första på hörna - vilket är alldeles för svagt. Rosengård saknade inte lägen för att kvittera men Djurgården hade en 2-1-ledning efter första halvlek. Smått obegripligt med tanke på matchbilden.

Skrock hindrade inte en kvittering
I den 68:e minuten tog en svart katt löpningen tvärs över Malmö IP:s konstgräs. Symboliskt för FC Rosengårds match, även om de inte bara kan skylla på otur. Men länge såg det verkligen ut så. Djurgården stabiliserade matchbilden efter halvtid men fick allt svårare att stå emot under slutminuterna. Emilia Larsson och Fiona Brown träffade stolpen vid varsitt (!) tillfälle under tilläggstid, och det såg ut att bli ännu en sådan kväll för Skåneklubbent. I den 94:e minuten grävde ändå hemmalaget fram en kvittering, efter att en bortaspelare styrt in ett av många inlägg från Rosengård. Ett 2-2-resultat ska ändå Djurgården vara mest nöjd med.

Monumentalt misslyckande av regerande mästaren
Resultatet innebär att Rosengård i praktiken är borta från tredjeplatsen i tabellen, som ger en kvalplats till Women’s Champions League nästa år. Det är första gången sedan säsongen 2019/20 som Skåneklubben inte kommer till spel i den finaste klubbturneringen, efter ett 2023 som varit problematiskt hela vägen. Laget inledde försäsongen senare än konkurrenterna på grund av WCL-gruppspelet i december förra året och åkte sedan ur svenska cupens gruppspel. Chefstränaren Renée Slegers fick inte många allsvenska matcher innan hon blev sparkad, men den negativa trenden har varit bestående trots tränarbytet. En anledning till att laget bara är tabellsjua är förstås Caroline Segers frånvaro. Det är dock för enkelt att skylla på det, för den här säsongen är ett monumentalt misslyckande för en klubb av FC Rosengårds dignitet.

Tabellplaceringen kommer få konsekvenser
FCR skeppade flera spelare under sommarfönstret för att förbättra förutsättningarna till hösten. Spelarrotationen kommer fortsätta i vinter när klubben ska ta ny sats mot toppen, men redan nu kan man konstatera att de träffat rätt på ett nyförvärv i japanskan Kadowaki. Anfallaren är teknisk, svårfångad och väldigt rörlig. FCR-tränaren Joel Kjetselberg bytte ut Seger och Olivia Schough i den 64:e minuten och satte in Olivia Holdt och Sofie Bredgaard - två av lagets bästa målskyttar. Lyckade byten med tanke på Rosengårds anstormning mot slutet.

Djurgården är på rätt väg
Laget har hittat rätt under hösten, vilket 1-0-segern över BK Häcken och kvällens prestation bland annat visat. Tabellåttan Djurgården är alltjämt 16 poäng bakom Rosengård, men distansen till kvalstrecket är nio poäng när fyra matcher återstår för lagets del. Ett nytt kontrakt kommer de lösa och här finns saker att bygga vidare på till nästa säsong.

Publicerad 2023-10-06 kl 21:18