FEM SPANINGAR: "Viktigt Bajen-besked i guldstriden"

Damallsvenskan

MALMÖ. Hammarby besegrade FC Rosengård på Malmö IP med 5-1.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Superung elva i Rosengård
FC Rosengård ställde en väldigt ung startelva på benen (snittålder under 23 år), med returen i Champions League-kvalet på onsdag i åtanke. Mikaela Stojanovska, 16, och den skadeförföljda Bea Sprung fick göra sina första starter i damallsvenskan, och mittbacken Athinna Persson Lundgren var även hon tillbaka i startelvan för första gången på länge. Glädjande för FC Rosengård inledde även Rebecca Knaak matchen, för första gången sedan mittbacken tåproblem började förra hösten, och spelade en halvlek i dag.

Hammarby dominerade
Rosengårds Olivia Møller Holdt utnyttjade en försvarsblunder från Eva Nyström och gav hemmalaget ledningen redan i den sjunde minuten. 1-0-målet gav dock inte FCR något lugn i spelet. Hammarbys Ellen Wangerheim spelades fram till två frilägen, och satte kvitteringen halvvägs in i första halvlek. Precis innan halvtid tog också Nyström revansch för sitt misstag vid baklängesmålet och nickade in 2-1. Bajen dominerade, med Wangerheim i ett framgångsrikt samarbete med främst den offensiva mittfältaren Smilla Vallotto.

Janogy strålande i andra halvlek
Det var inget snack i den andra halvleken heller. Formtoppade Wangerheim lyckades sätta ett hattrick innan hon blev utbytt sent i matchen, och står nu på sju mål i damallsvenskan. Den andra förgrundsfiguren i Bajen var Madelen Janogy, som även hon kunde gjort ett hattrick. Bajens offensiva ess fick dock nöja sig med att ligga bakom två mål i andra halvlek och att själv göra 5-1-målet. Nederlaget mot Kristianstad DFF senast bröt en förlustfri svit på tolv matcher för Hammarby. Därför gav denna seger ett viktigt besked i guldstriden för Bajen, som klarade att studsa tillbaka.

Avslutningen kan bli högdramatisk
Smolket i glädjebägaren var Julia Roddars två gula kort, där det andra var ett helt onödigt sådant i minut 86. Den landslagsmeriterade mittfältaren missar därmed mötet med Linköping FC nästa helg. Därefter väntar serieledaren BK Häcken på Tele2 Arena i nästa sista omgången för Bajen. Det kan bli en oerhört rafflande slutspurt, med tre lag som fortfarande i högsta grad är med i guldstriden.

Rosengård prioriterade bort matchen
Nackdelen med att ställa upp med en delvis orutinerad elva är förstås att nivåskillnaden kan bli brutalt märkbar. Det är uppenbart att Rosengård prioriterar mötet med Spartak Subotica före en betydelselös kamp i allsvenskan, men en 1-5-förlust måste kännas hårt som uppladdning inför säsongens viktigaste match. Dagens tillställning fungerade som ännu ett kvitto på att Rosengårds trupp inte håller nivån som krävs för att hantera det tätt matchandet på ett bra sätt. Den regerande mästaren har bara en seger på de sex senaste omgångarna nu.

Publicerad 2023-10-14 kl 19:04