Hammarby krossade Rosengård - Wangerheim hattrickskytt i 5-1-segern

Damallsvenskan

MALMÖ. Tabelltvåan Hammarby körde över ett reservbetonat FC Rosengård på bortaplan.
Ellen Wangerheim gjorde tre mål i 5-1-segern för Bajen, som fick Julia Roddar utvisad inför toppmötet mot Linköping.
- Det var nästan tårar som kom, säger Bajen-hjälten.

Hos tabellsjuan FC Rosengård inledde mittbacken Rebecca Knaak en match för första gången i år medan lagkaptenen Caroline Seger fick inleda på bänken. I andraplacerade Hammarby fortsatte Ellen Gibson på mittfältet istället för Simone Boye Sørensen, som dragits med en känning och startade på bänken.

Matchens första målchans fick Bajens Jonna Andersson i den sjunde minuten, när hon nickade en hörna strax utanför. I anfallet efteråt kom ledningsmålet - för Rosengård. Hammarbys Eva Nyström tappade bollen vid mittlinjen, Olivia Møller Holdt tog över och avslutade soloprestationen med att placera in 1-0-målet.

Tio minuter senare kom Ellen Wangerheim helt fri mot FCR-målvakten Angel Mukasa, men sköt utanför. I den 25:e minuten fick Hammarby-anfallaren ett nytt friläge efter försvarsslarv i Rosengård. Wangerheim gjorde inget misstag då och rullade in sitt femte mål för säsongen.

Efter nya taffliga försvarsingripanden i hemmalaget gavs Smilla Vallotto ett kanonläge i den 37:e minuten, men Mukasa räddade skottet längs marken. Precis innan halvtid fick Madelen Janogy fick nästa friläge, bara för att se Mukasa rädda avslutet.

Bajen-dominansen skulle dock få utdelning, för i den 45:e minuten nickade Nyström in ledningsmålet för Stockholmsklubben. 1-2 blev därmed halvtidsresultatet.

Fem minuter in på den andra halvlek fick Janogys chansen att utöka ledningen men sköt utanför från ett gyllene läge. Det gjorde inte så mycket, för i anfallet efteråt var den offensiva mittfältaren med och satte upp för 1-3-målet. Janogy hittade Andersson som osjälviskt spelade fram Wangerheim, och anfallaren hittade nätet för andra gången i matchen.

Hammarby slog av på tempot lite och Rosengård gjorde ett trippelbyte i 63:e minuten, där bland andra Seger och nyförvärvet Mai Kadowaki kom in. I den 66:e minuten gav Janogy Wangerheim ett gyllene läge att ordna ett hattrick men centern missade målet med avslutet.

Det kom i den 72:a minuten istället. Återigen var det Janogy som spelade fram Wangerheim, som vann ett motlägg i straffområdet och skyfflade in 4-1-målet. Två minuter senare kom femman. Wangerheim sköt ett skott som Mukasa räddade, men på returen var Janogy framme och petade in sitt första mål i matchen.

Rosengårds Sofie Bredgaard avslutade tätt utanför stolpen i slutskedet, innan Bajens Julia Roddar drog på sig sin andra varning. Nyckelspelaren missar därmed toppmötet mot Linköping kommande helg.

Matchen slutade 1-5. Hammarby skuggar serieledaren BK Häcken, som besegrade BP i dag. En poäng skiljer lagen åt när tre omgångar återstår av damallsvenskan.

- I slutet var jag faktiskt sjukt trött. Det var nästan tårar som kom, för att det var en sådan match där vi presterade jävligt bra. Vi jobbade som ett lag, allt bara satt och då är det en jävligt skön känsla. En lättnad bara, säger Ellen Wangerheim.

Rosengård-kaptenen Caroline Seger är i sin tur besviken efteråt.

- Den här känslan är inte superrolig. Vi kan inte gräma oss över det här, utan den viktigaste matchen för oss är på onsdag, säger Seger och syftar på Champions League-kvalreturen

Rosengårds lag: Mukasa - Cronquist (H. Andersson 83'), Knaak (Arnardottir 46'), Persson Lundgren - Stojanovska, Sprung (Öling 63'), Jansson (K) (Seger, 63'), Brown - Bredgaard, Møller Holdt, Larsson (Kadowaki (63').

Hammarbys lag: Tamminen - Carlsson (K), Gibson, Nyström - Holmberg, Vallotto (Ökvist 89'), Roddar, J. Andersson - Vinberg, Wangerheim (Hasund 80'), Janogy.