Damallsvenskan

LINKÖPING. Hammarby besegrade Linköping i seriefinalen.
Då stod Maika Hamano för dubbla kassar.

Hammarby kom till Linköping med självförtroendet på topp och tre raka vinster i bagaget. Samtidigt hade fjolårstrean kryssat mot Piteå senast och tvingades mot Bajen att klara sig utan både Olga Ahtinen och Stina Lennartsson.

Trots det tog det inte mer än 17 minuter innan hemmalaget hade öppnat målskyttet. Yuka Momiki hittade till Lisa Björk som gjorde bort Alice Carlsson på sin vänsterkant och drog till med skott. Anna Tamminen, som inte testats allt för mycket den här säsongen, var med på noterna och räddade ut bollen till en retur.

Där fanns Cathinka Friis Tandberg som drog till på skott men som Simone Boye Sörensen kunde rensa på mållinjen. Men bollen hamnade vid fötterna på Momiki och japanskan kunde lyfta in bollen till Friis Tandberg som nickade in bollen bakom den finska landslagsmålvakten.

Hammarby jagade en kvittering men hotade inte riktigt Cajsa Andersson i målet. Men efter dryga halvtimman hittade Madelen Janogy till landslagskollegan Matilda Vinberg som bara behövde hitta in i nätmaskorna.

Och det såg ut som att man skulle utöka nästintill direkt efter ett inlägg som stökat till det rejält i Linköpingsboxen. Men strax innan halvtid 1-2. Maika Hamano plockade upp en retur och dundrade in den i vänstra krysset.

Linköping jagade en kvittering och satte igång spelet fort. Cornelia Kapocs var på väg att tråckla sig förbi försvaret när hon slängde sig och ropade på straff. Vilket även var det första budet från Hanna Laajanen innan domaren ändrade sig och istället blev det uppkast - till stora Linköpingsprotester.

Den andra halvleken var trevande och det hände inte så mycket. Förrän det var drygt 10 minuter kvar av ordinarie tid. Då stod Cajsa Andersson för en jättetavla. Maika Hamano drog till med ett distansskott som Andersson såg ut att kunna rädda - men bollen rann igenom till slutresultatet 1-3.

- En riktig laginsats. Jag tycker att alla löper otroligt mycket och vi gör mål på våra chanser. De har ganska farliga omställningar, men jag tycker att det är stabilt och att vi är värda den här segern, säger Hammarby-mittfältaren Julia Roddar till Viaplay efter matchen och fortsätter:

- När vi väl vinner boll vill vi fort framåt. De blir en del tre mot tre-lägen och våra offensiva spelare gör det riktigt bra där uppe och sätter bollarna.

På måndag nästa vecka ställs Hammarby mot Djurgården i ett Stockholmsderby och Linköping ställs mot Kristianstad.

STARTELVOR:

Linköping FC: Andersson - Karlsson, Östlund, Lennartsson - Björk, Takarada, Saving, De Jongh - Kapocs, Friis Tandberg, Momiki.

Hammarby IF: Tamminen - Nyström, Boye Sörensen, Carlsson - Andersson, Cooney-Cross, Roddar, Hamano, Engman - Vinberg, Janogy.