Maktskifte i Östergötland - IFK Norrköping tog historisk derbyseger mot Linköping: "Betyder så mycket för staden"

IFK Norrköping tog en historisk seger mot Linköping FC på lördagen.
Samantha Cary blev hjälte med sitt nickmål.
- Tyvärr blir det en fast situation som avgör till deras fördel i dag, säger Cajsa Andersson till Viaplay.

Samantha Cary, till höger.

På lördagen var det dags för ett östgötaderby mellan IFK Norrköping och Linköping FC.

Hemmalaget IFK Norrköping var nykomling i damallsvenskan i fjol och lyckades då aldrig besegra väletablerade Linköping som slutade på en tredjeplats förra säsongen. Men i år har Linköping gått trögt i inledningen där man bara tagit en seger.

Inför matchen låg gästerna på plats tolv, kvalplats, i tabellen. Hemmalaget hade vunnit fyra matcher och låg på plats fem.

IFK Norrköping hade därför möjligheten att ta en historisk seger inför 4500 åskådare.

I den första halvleken svängde det mycket och tempot var högt. Linköpings Cathinka Tandberg hade ett par skott mot mål som aldrig gav utdelning.

Men två av de hetaste målchanserna stod IFK Norrköpings Hammarby-lån Sara Kanutte Fornes för. Först nickade hon ett avslut i ribban följt av ett skott i stolpen. I halvtid grämde sig anfallaren lite.

- De ska sitta i mål, säger hon till Viaplay.

Inga mål i den första halvleken och helt öppet inför den andra halvan.

- De är farliga i kontringarna så vi måste passa oss där. Jag är ändå nöjd och vi har mycket spel framför dem, men vi ska försöka få lite mer spel bakom dem. Vi visste att de är farliga, efter dem två träffarna kom vi in i det lite mer, säger Emma Östlund till Viaplay.

I den andra halvleken dröjde det bara fem minuter innan hemmalaget tog ledningen. En hörna slagen från vänster nådde Samantha Cary som kunde nicka in 1-0.

Linköping jagade kvitteringen men hade svårt att skapa målchanser. Det var snarare Norrköping som var närmare att utöka.

Huvudtränare Rafael Roldán gjorde tre förändringar. Först klev Delaney Pridham av och ersattes av Irene Dirdal. Sedan gjordes ett dubbelbyte där Emma Lennartsson och Michelle De Jongh utgick och ersattes av Ella Lundin och Lisa Björk.

Med fem minuter kvar av matchen förändrade även hemmalaget. Elin Rombing och Sabina Ravnell ersattes av Molly Wiklander och Dana Leskinen.

Innan matchen var över hann även Linköpings Amanda Rantanen göra comeback efter ett år skadad.

Men Linköping lyckades aldrig vända underläget och krisen efter den svaga inledningen fördjupades. Samtidigt tog IFK Norrköping en första derbyseger.

De kommer ut starkt och skapar en del lägen på oss i början, sedan tycker jag att vi får kontroll på spelet i stora delar av matchen. Men tyvärr blir det en fast situation som avgör till deras fördel i dag, säger Cajsa Andersson till Viaplay.

Efter matchen firade målskytten Samantha Cary med fansen.

Det här betyder så mycket för staden. Jag är så stolt och så glad att göra det med det här laget, säger hon till Viaplay och fortsätter.

Det enda jag har att säga är att se upp för Norrköping i år.

Norrköping: Sofia Hjern - Elin Rombing, Ebba Handfast, Maya Antoine, Samantha Cary  - Fanny Andersson, My Cato - Vesna Milivojevic, Wilma Leidhammar, Sabina Ravnell  - Sara Kanutte Fornes.

Linköping: Cajsa Andersson - Emma Lennartsson, Emma Östlund, Angela Beard - Michelle De Jongh, Vilma Koivisto, Cornelia Kapocs, Noor Eckhoff, Alva Selerud - Delaney Baie Pridham, Cathina Tandberg.