Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så plockade Rosengård ihop sitt nya och yngre mästarlag: "Vi har byggt i en rasande takt"

Damallsvenskan

MALMÖ. 20 av 26 spelare från säsongen 2017 har lämnat. Det äldre gardet har bytts ut mot unga spelare, som i dag säkrade FC Rosengårds sjätte SM-guld under 2010-talet.
- Nu har vi en trupp med ålder, kvalitet, och annat som kanske kan ta ett kliv till, med rätt spetsvärvningar, säger Jonas Eidevall. 

Foto: Bildbyrån.

Under 2016 och 2017 hade FC Rosengård slutat tio respektive nio poäng bakom Linköpings FC i damallsvenskan. Så långt ifrån SM-guld hade de inte varit sedan 2007. Något behövde göras. 

- Det känns inte som om det finns mer utrymme för mig att misslyckas, sa då sportchefen Therese Sjögran till Sydsvenskan. 

Inför 2018 kom Jonas Eidevall tillbaka som huvudtränare, och av de 26 spelarna som fick speltid hos FC Rosengård i damallsvenskan 2017 så har 20 stycken lämnat. Av de återstående sex spelarna så värvades tre stycken under 2017, och en fjärde har bara fått ett par matcher i år. De enda som varit med under längre tid är Zecira Musovic och Ebba Wieder. 

ANNONS

I dag tog det nya FC Rosengård sitt första SM-guld sedan 2015, med ett lag som ser helt annorlunda ut. De har bland annat genomfört minst en övergång varje månad sedan november förra året.

Bland de som har lämnat sedan 2017 inkluderas Anja Mittag, Anita Asante, Lotta Schelin, Ali Riley, Iva Landeka, Lina Nilsson, Erin McLeod, Hanna Folkesson, Ella Masar, och Simone Boye Sörensen, efter att laget redan under sommaren 2017 hade tappat Marta, Emma Berglund, Amanda Ilestedt, och Lieke Martens. 

Samtliga landslagsmeriterade och i flera fall stjärnor för sina landslag, men också med en snittålder på 30 år. 

Eidevall hade en idé med sitt nya lagbygge: att spela Sveriges snabbaste fotboll. Nyförvärven skulle anpassas efter det, och samtidigt skulle FC Rosengård anpassa sig till den nya verkligheten med att det är andra ligor som har mer pengar.

ANNONS

- Därför känns som de andra damallsvenska klubbarna, under 2018 och 2019, har haft väldigt mycket mer kontinuitet. Det känns som vi har byggt i en rasande takt. Jag hoppas vi kan ha lite kontinuitet med truppen vi har nu, säger Eidevall till Fotbollskanalen. 

Av nyförvärven som har tagit ordinarie plats finns Johanna Rytting Kaneryd (Djurgården), Nathalie Björn (Eskilstuna United), Sofie Svava (Bröndby), och sommarens prestigevärvningar från Växjö DFF: Anna Anvegård och Jelena Cankovic, som troligtvis är den dyraste spelaren någonsin mellan två klubbar. Dessutom har nu 17-åriga Hanna Bennison, från den egna ungdomsverksamheten, tagit sig in i startelvan. 

Av de cirka 15 nyförvärven som har anlänt så var endast två av dem äldre än 25 år: 27-åriga Jessica Samuelsson, och Malin Levenstad som i år gjorde comeback nästan fem år efter senaste matchen. 

ANNONS

- Nu har vi en trupp med ålder, kvalitet, och annat som kanske kan ta ett kliv till, med rätt spetsvärvningar. 

Har du också i uppgift att i större utsträckning utveckla spelare för att sälja vidare?
- Det skulle jag säga. Det var en tydlig ambition från klubben när jag kom inför 2018, både att bli bättre på att sälja och utveckla spelare, men framför allt att vi måste ta egna spelare och gör dem till A-lagsspelare, Hanna Bennison till exempel. 

- Är det nu andra klubbar som vill lägga väldigt mycket mer pengar, då är vi i en situation där vi är i ett läge och med en kontraktssituation där vi kan få väldigt bra betalt för våra spelare.

När det gäller möjliga nyförvärv i vinter så kan det komma in spelare med egenskaper för att bättre spela kontringsspel från en lägre position, om FC Rosengård ska spela mot de största klubbarna i Champions League. Det är även möjligt att det anländer en spelare som är van vid att spela ytterback så att laget kan skifta mellan fem- och fyrbackslinje.

ANNONS

- Och jag är inte intresserad av att ha en trupp som kan vinna ett enda år. Vissa tränare är ju så och bryr sig inte om år två och år tre. Även om jag inte är här i framtiden så är det viktigt för mig att vi tar beslut som är bra på tre- och femårsplaner. Att vi förstår att det är viktigt att vi spelar med de här spelarna. Om vi vill spela i Champions League nästa höst så innebär det att de här unga spelarna i truppen i dag behöver spela matcher och behöver få utvecklas, om de ska vara redo att spela mot Wolfsburg eller Bayern München.

Publicerad 2019-10-20 kl 17:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto