Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Transfersummorna blir större - men ny "Bennison-affär" kan dröja: "Tror det var en engångsgrej"

Damallsvenskan

CHESTER. Övergångssummorna blir större inom damfotbollen.
Men Therese Sjögran tror att en ny affär i Hanna Bennison-storlek kan dröja.
- Jag tror inte att det kommer hända inom de närmaste åren, säger Rosengård-sportchefen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Damfotbollen har - på många olika sätt och vis - tagit stora steg och förändrats senaste åren i Europa. Det har blivit större publiksiffror, nya satsningar från klassiska herrklubbar, mer pengar och större transfersummor. Numera kan även svenska klubbar få betalt för spelare, något som inte alltid varit självklart, då spelare ofta gått vidare vid kontraktens slut.

FC Rosengård sålde exempelvis landslagsspelaren och superlöftet Hanna Bennison till Everton i fjol för vad som uppges vara mellan 1,5 och 2,3 miljoner kronor, och i januari släppte Fifa en ny rapport om att utgifterna för övergångssummor inom damfotbollen ökade med 72,8 procent till 2,1 miljoner dollar, drygt 21 miljoner kronor från 2020 till 2021.

Annons

Vidare registrerades dessutom fler affärer, 1 304 stycken övergångar, en ökning med 26,2 procent. En klar majoritet, 87,3 procent, av alla övergångar på damsidan är dock fortfarande bosman-fall, värvningar av kontraktslösa spelare.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med fem damallsvenska klubbledare, som märkt av att det blivit större övergångssummor och framför allt att det skrivs längre kontrakt, som ligger till grund för framtida försäljningar, samtidigt som de också sålt spelare senaste åren.

Therese Sjögran, sportchef i FC Rosengård, menar däremot att det lär dröja innan damallsvenska klubbar kan räkna in flera fina försäljningar varje år. 

- Jag tror faktiskt att det är från år till år (med försäljningar), som att vi lyckades sälja så många förra året. Vi kommer inte göra det i år. Jag tror att det blivit att man kanske tror att man ska kunna sälja för tre-fyra miljoner kronor, men där är vi inte, säger hon till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Men att man kan sälja spelare, ja. Man skriver längre avtal och det finns fler yngre spelare som vill ut, samtidigt som det är större möjligheter att komma ut. Det är absolut en post i budgeten som man kan räkna med, men det kommer nog variera mycket hur mycket man säljer och så vidare. 

Sjögran gjorde en fin försäljning i form av Bennison i fjol, och menar att det blir svårt att få en liknande summa för en spelare igen i närtid.

- Jag tror att det var en engångsgrej. Jag tror inte att det kommer hända inom de närmaste åren. Vi fick lite hjälp av att hon blev utsedd till världens största talang och det var en klubb som verkligen ville ha henne till vilket pris. Vi hade nog lite tur där, samtidigt som vi fick en hel del pengar för henne, så vi var väl bra i förhandlingen också.

Hur många affärer har du gjort där ni fått pengar?

Annons
- Jag vet inte, men jag skulle nog säga att vi sålt spelare varje år, men såklart med olika summor och inte i närheten av det vi fick för Bennison.

Ser du att ni kan få in viktiga pengar genom spelarförsäljningar framöver?
- Ja, det tror jag absolut, så länge vi har en trupp som nu och med unga spelare som exempelvis Bea Sprung. Då skulle jag säga att vi kommer kunna sälja spelare varje år.

Hur mycket jobbar ni med att tjäna pengar på spelare i åtanke?
- Det är såklart en jätteviktig post. Vi försöker skriva längre avtal med spelare och det är också ett "mindset" hos spelare och agenter. Förr spelade man bara ut avtalet och gick vidare eller förlängde, men om man skriver tre, fyra eller fem år, som med Jelena Cankovic, så ska de också känna trygghet, och inte bara. "Oj, shit, nu är jag låst i fem år".

Annons

Hon fortsätter:

- De ska se en möjlighet att skriva ett längre avtal, vara här och utvecklas, och sedan säljas. Det har såklart förändrats mycket under de senaste åren, hur vi ser på avtal och hur vi skriver avtal med spelare. Det är absolut en stor del i hur vi tänker när vi exempelvis förlänger med spelare.

BK Häcken tog i sin tur över Kopparbergs/Göteborg inför säsongen 2021, och därmed är Hisingen-klubben lite "grön" i elitsammanhang på damsidan. Martin Ericsson, sportchef i Häcken, berättar att klubben ännu inte gjort så många försäljningar, men jobbar för att skriva längre avtal med spelare. 

- Vi är så pass unga, så vi kan inte stoltsera med så många försäljningar, men sedan sitter vi också med ett stort antal avtal som vi har tagit över och det får man ha respekt för. Det handlar om vad spelarna vill och det finns inget i att tvinga in spelare i några avtal, då vi har full respekt för att utlandet lockar. Vi får jobba hårt för att behålla de vi har, sen får vi se hur många vi kan behålla, säger han och fortsätter:

Annons

- Vi försöker bygga längre avtal för att sälja spelare när det är dags i stället för att avtalet bara löper ut. Men det kommer att ta lite tid innan kulturen är satt hos oss och totalt sett på damsidan. Vi får leva ett tag till med att det blir några kortare avtal, men vi försöker i så stor utsträckning som möjligt att skriva längre avtal. Det är betydligt lättare att göra på det sättet när man köper en ung spelare.

Albert Sigurdsson, klubbchef i Kristianstads DFF, berättar att Skåneklubben också fått betalt för spelare, och tror att damallsvenska klubbar bör sikta på att sälja dyrt framöver.

- Nästkommande åren tror jag det kommer vara oerhört viktigt för klubbarna att våga sälja dyrt. Om man tittar på ligor, som danska ligan och portugisiska ligan på herrsidan, är de väldigt duktiga på att sälja spelare för bra priser, och då kan de driva sina klubbar framåt. Jag tror att svenska damklubbar borde titta på det, att se till att få bra betalt, då det kan löna sig hela vägen ner i verksamheten. 

Annons

Har du märkt av att det blivit större transfersummor?
- När det annonserades att Champions League skulle göras om och det skulle komma in mer pengar, så märkte man stor skillnad på det transferfönstret, att klubbar helt plötsligt var redo att betala. Det var inte lika många fria transfers som innan, så det kommer bli en väldigt stor ökning de nästkommande två-tre åren som helhet.

Tror du det kommer gå upp emot miljonsummor i svensk damfotboll framöver?
- Ja, kanske inte riktigt i år, men jag tror det kommer öka sakta men säkert framåt. Man ser hur snabbt det ökat på herrsidan och jag tror att det kommer öka ganska snabbt på damsidan. Vi pratar såklart om betydligt mindre summor för dam- än för herrspelare i dag, men det kommer definitivt att öka, säger Sigurdsson.

Vittsjö GIK har i sin tur sålt både Emily Gielnik och Paulina Nyström - och Erika Nilsson, som jobbar med hållbarhet, marknad och sport i Skånelaget, håller med om att det blir fortsatt viktigt för svenska klubbar att skriva lite längre kontrakt, men också värna om sina egenfostrade spelare, för att sedan få utdelning genom fina försäljningar i framtiden.

Annons

- Det handlar om vilken kvalitet vi kan upparbeta i Sverige, från akademier och så vidare, och det är kanske där "dubbel-klubbarna" (en förening med elitlag på dam- och herrsidan) kommer in med ett annat akademitänk och att man kommer jobba med sina tjejer på samma sätt som man gör med killarna, så det så småningom blir ordentliga transferbelopp. Jag tror mycket på akademidelen, att tjejerna får samma förutsättningar, som killarna där i sin utveckling. Jag tror det kommer vara en ganska springande punkt framöver.

Jörgen Crovin, sportchef i Umeå IK, är vidare inne på att svenska klubbar bör nyttja de nya försäljningsintäkterna till att återinvestera i den egna verksamheten.

- Vi måste inse var vi är i näringskedjan. Vi är rätt långt ner i dag. Så är det. Om vi tittar på ligan vi spelar i är vi på plats tolv, och sedan har vi alla europeiska klubbar och ligor, som går framåt. Det är de som köper spelare. Vi köper ju inte spelare i Sverige i någon omfattning alls, även om det är någon enstaka här och där, säger han och fortsätter:

Annons

- Så länge pengarna, som kommer in från köpande part, används för att utveckla sin egen verksamhet kan vi leva med det. Dels är det en bekräftelse på att det vi gör är bra, att vi har fått nyttja en spelare, som vi utvecklat en tid, och sedan är det klockrent om hon går vidare så länge vi får någon sorts verifikat i kapital på att verksamheten fungerar. Då fortsätter vi att utveckla vidare.

Crovin tror inte på att den svenska vägen är att lägga inkomster, via försäljningar, på att köpa utländska spelare framöver. Han tror på att se till att det blir bättre förutsättningar för de befintliga spelarna i klubbarna.

- Det viktiga är att pengarna inte bara används till egna transfers för utländska spelare, så cirkeln bara går runt, det vill säga att kompensera 20-åringen som blir såld till Atlético Madrid med att pengarna används till att värva en holländsk mittback som är 27 år. Då blir cirkeln fel i min värld, men det kommer så klart också ske. Med pengar kommer nya sorters beslut, då man har nya möjligheter som man kanske inte hade för två år sedan. Det är också nyttigt om det kommer in kapital.

Annons

Han fortsätter:

- Om det används rätt ger det för oss möjlighet att frigöra möjlighet för spelarna att träna mer och träna mer kvalitativt jämfört med hur det är i dag, då vissa är semiproffs och vissa är proffs. Man får kanske inte jobba eller kan inte jobba, då språket kanske sätter hinder eller vad det nu kan vara. Om vi kan frigöra så vi får ännu mer kvalitet och mängd i träning, så kan vi skruva till vår sportsliga verksamhet. Där är såklart pengarna väsentliga. Används de rätt och man köper var man befinner sig i ranking och gör en bra egen verksamhet, så ser jag inte det som ett problem. Det är en styrka och en bekräftelse.

Publicerad 2022-07-12 kl 11:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto