Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Beskedet: Beslutet rivs upp och Syrianska räddas kvar - efter "grovt formfel" av SvFF

Superettan

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd skickade ner Syrianska FC i division 2 och gav klubben ett transferförbud.
Men nu rivs beslutet upp av Riksidrottsnämnden, eftersom SvFF missat att klubben kommit in med en begäran om anstånd för sitt yttrande.
"Rin undanröjer beslutet om degradering på grund av grovt formfel vid SvFF:s handläggning", skriver nämndens vice ordförande Bo Bengtsson i ett mejl till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Riksidrottsnämnden skickar nu tillbaka ärendet till disciplinnämnden, som alltså får fatta ett nytt beslut med Syrianskas yttrande till hands.

Det var den 23 januari som SvFF:s disciplinnämnd beslutade att degradera Syrianska FC, som spelade i superettan i fjol, till division 2 och bestraffa klubben med ett värvningsförbud så länge de har skulder till förbundet. Den 14 januari hade klubben skulder på totalt 116 470 kronor till SvFF. Enligt förbundet fick klubben påminnelser om skulden i oktober, november, december och januari.

Den 16 januari meddelades Syrianska, av SvFF, att man anmälts till disciplinnämnden med anledning av de obetalda skulderna. Då fick föreningen fyra dagar på sig, fram till och med den 20 januari, att inkomma med ett yttrande i ärendet. Den 19 januari begärde Syrianska anstånd (mer tid) med att skicka in sitt yttrande. Det missades dock av SvFF.

Annons

"SvFF har i inlaga till Rin vidgått att förbundet inför prövningen av aktuellt tävlingsärende inte uppmärksammat begäran om anstånd att inkomma med yttrande", skriver Riksidrottsnämnden i sitt beslut.

Vad som gick fel? Syrianska är av SvFF anmält till disciplinnämnden även vad gäller obetalda arbetsgivaravgifter, där anmälaren yrkat på degradering. Klubben begärde anstånd rörande båda ärendena i en och samma skrivelse, och då missade förbundet att begäran även gällde fallet som ledde till att man först degraderades.

"En förening som inom rätt tid begär anstånd, och särskilt när yttrandetiden bestämts till endast fyra dagar, måste kunna räkna med att få sin begäran om anstånd prövad innan ett slutlig och avgörande beslut fattas i ärendet. Så har inte skett i aktuellt ärende med den följd att disciplinnämnden prövade ärendet utan att föreningen yttrat sig i sak. Enligt Rin:s mening har därigenom förekommit ett sådant grovt formfel vid handläggningen att prövningstillstånd ska meddelas, disciplinnämndens beslut undandröjas och ärendet återförvisas dit för en förnyad prövning", skriver Rin i sitt beslut.

Annons

Med andra ord, just nu spelar Syrianska i division 1 under 2020, men ärendena rörande klubben lever fortsatt. Först och främst ska disciplinnämnden fatta beslut i båda fallen, och de besluten kan sedan överklagas till Riksidrotssnämnden igen.

Disciplinnämndens sekreterare Pierre Blomqvist menar att det är bra att ärendet skickas tillbaka.

- Det ska ju gå till på rätt sätt, säger Blomqvist till Fotbollskanalen.

Känns det olyckligt att det blivit så här?
- Det är väl klart att det är så. Man vill ju alltid att det ska gå till på rätt sätt och att saker inte ska skickas tillbaka. Men det är sånt som händer. Tyvärr.

Vad är status på det andra ärendet, om arbetsgivaravgifter?
- Det handläggs. Det har inte fattats något beslut.

Kan man tänka sig att de här två ärendena slås ihop nu och hanteras samtidigt?

Annons
- Det är absolut teoretiskt (möjligt). Det är upp till disciplinnämnden att besluta om det.

Fotbollskanalen har sökt Syrianskas ordförande Iso Gursac, men utan framgång. Efter beslutet senast var han rejält kritisk till SvFF:s hantering av ärendena.

Fotbollskanalen söker förbundsjuristen Tobias Tibell och disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth.

Publicerad 2020-02-12 kl 14:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto