POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EM-KVAL
20v

Här är alla förutsättningar inför EM-lottningen

Foto: Bildbyrån

20 av 24 lag i EM 2020 är nu klara.
Här är förutsättningarna för Sverige och alla andra länder inför lottningen den 30 november - som kan bli den mest komplicerade någonsin.

20 av 24 länder är nu klara för EM 2020, som spelas 12 juni till 12 juli, de är:
Belgien, Italien, Ryssland, Polen, Ukraina, Spanien,Turkiet, Frankrike, England, Tjeckien, Finland, Sverige, Tyskland, Nederländerna, Kroatien, Österrike, Portugal, Schweiz, Danmark och Wales.

Ytterligare fyra länder kommer att tillkomma från Nations League-playoff i mars. Ett land från varje division kommer att gå till EM. Men då alla länder i A-divisionen utom Island är klart för EM via det vanliga kvalet så får lag från lägre divisioner en bonuschans i playoff. Vilka playoff-mötena blir i varje division lottas den 22 november.

Här är rankingen av alla länder i de olika Nations League-divisionerna. De fetmarkerade länderna går nu in i playoff. De kursiva länderna är klara för EM.

A-divisionen: England, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Belgien, Frankrike, Spanien, Italien, Kroatien, Polen, Tyskland, Island.

B-divisionen: Bosnien, Ukraina, Danmark, Sverige, Ryssland, Österrike, Wales, Tjeckien, Slovakien, Turkiet, Irland, Nordirland

C-divisionen: Skottland, Norge, Serbien, Finland, Bulgarien, Israel, Ungern, Rumänien, Grekland, Albanien, Montenegro, Cypern, Estland, Slovenien, Litauen.

D-divisionen: Georgien, Nordmakedonien, Kosovo, Vitryssland, Luxemburg, Armenien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Moldavien, Gibraltar, Färöarna, Lettland, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino.

Playoff-uppställningen ser ut som följer:

A-divisionen: Island, Bulgarien/Israel/Ungern/Rumänien*
B-divisionen: Bosnien, Slovakien, Irland, Nordirland
C-divisionenSkottland, Norge, Serbien, Bulgarien/Israel/Ungern/Rumänien*
D-divisionenGeorgien, Nordmakedonien, Kosovo, Vitryssland

* En lottning kommer att ske för att avgöra vilket av lagen som hamnar i C-divisionens playoff. Resten av lagen kommer att hamna i A-divisionen.

I B-divisionen kommer Bosnien att möta Nordirland och Slovakien möter Irland. I D-divisionen kommer Georgien att möta Vitryssland och Nordmakedonien möter Kosovo.

Grupperna i EM kommer att spelas i tolv olika värdstäder i tolv olika länder. De länder som är kvalificerade kommer att spela matcher på hemmaplan. Om två kvalificerade länder är i samma grupp kommer det att lottas vilket lag som får tre matcher på hemmaplan.

Grupp A: Stadio Olimpico, Rom - Italien och Olympic Stadium, Baku - Azerbajdzjan.
Grupp B: Krestovsky Stadium, St Petersburg - Ryssland och Parken, Köpenhamn - Danmark.
Grupp C: Johan Cruyff Arena, Amsterdam - Nederländerna och Arena Naționala, Bukarest - Rumänien.
Grupp D: Wembley, London - England och Hampden Park, Glasgow - Skottland.
Grupp E: San Mames, Bilbao - Spanien och Aviva Stadium, Dublin - Irland.
Grupp F: Allianz Arena, München - Tyskland och Ferenc Puskas Stadium, Budapest - Ungern.

Åttondelsfinaler: Wembley, London - England, Parken, Köpenhamn - Danmark, Arena Naționala, Bukarest - Rumänien, Johan Cruyff Arena, Amsterdam - Nederländerna, Aviva Stadium, Dublin - Irland, San Mames, Bilbao - Spanien, Ferenc Puskas Stadium, Budapest - Ungern, Hampden Park, Glasgow - Skottland.

Kvartsfinaler: Allianz Arena, München - Tyskland, Olympic Stadium, Baku - Azerbajdzjan, Krestovsky Stadium, St Petersburg - Ryssland, Stadio Olimpico, Rom - Italien.

Semifinal och final: Wembley, London - England.

Grupperna i EM kommer att lottas den 30 november i Bukarest. Lagen är uppdelade i fyra olika seedningsgrupper, där arrangörsländerna alltså redan är utplacerade i en grupp. Seedningen är baserad på resultaten i EM-kvalet.

Seedningsgrupp 1: Belgien, Italien, England, Tyskland, Spanien, Ukraina.
Seedningsgrupp 2: Frankrike, Polen, Schweiz, Kroatien, Nederländerna, Ryssland.
Seedningsgrupp 3: Portugal, Turkiet, Danmark, Österrike, Sverige, Tjeckien.
Seedningsgrupp 4: Wales, Finland, Playoff A, Playoff B, Playoff C, Playoff D.

Sverige hamnar alltså i seedningsgrupp 3 och riskerar att få en tuff lottning till EM. Klart är att det inte blir grupp B för svensk del, då värdlandet Danmark också är i seedningsgrupp 3. Alla övriga grupper är öppna för Sverige. I seedningspott 3 finns också regerande Europamästaren Portugal.

EM-lottningen den 30 november ser på förhand ut att kunna bli den mest komplicerade lottningen som Uefa gjort. Detta då det finns ett stort antal parametrar som påverkar möjligheterna. Framförallt är det de tolv värdländerna som gör att en del kan konstateras i förväg, men också politiska skäl påverkar.

Till exempel vet man på förhand att grupp B kommer att bestå av Belgien, Ryssland och Danmark. De två sistnämnda är värdländer, och då det bara finns två länder i A-divisionen som inte har ett arrangörsansvar - Belgien och Ukraina - är det de som är aktuella. Ukraina får dock inte möta Ryssland på grund av politiska skäl, därmed återstår Belgien. Ukraina går istället in i grupp C med Nederländerna. Det fjärde laget i grupp B blir antingen Wales eller Finland.

De fyra playoff-vinnarna har redan en designerad plats i grupperna, och även där måste Uefa ta hänsyn till värdskap och politiska skäl för att undvika matcher som man ser som olämpliga.  Ungern, Rumänien, Skottland och Irland är alla värdländer för mästerskapet och deltar i playoff i Nations League. Då playoff-matcherna inte spelas förrän i mars så har en plats i lottningen reserverats för värdländerna.

Uefa har på förhand även öppnat för att det kan komma situationer som inte går att förutse. Då går Uefas "nödpanel" in och kan helt enkelt bara flytta på ett land för att en uppkommen situation ska lösas.

Uefa har också flaggat för att en extra lottning kan behöva genomföras efter playoff-matcherna i mars för att garantera att alla värdländer får matcher på hemmaplan.

Janne Andersson har varit kritisk till EM-upplägget.

- Att det spelas på ett antal olika ställen, det är ett sånt självmål att det inte finns.

Alla möjliga grupper i EM 2020

Grupp A: Italien, Frankrike/Polen/Schweiz/Kroatien, Portugal/Turkiet/Österrike/Sverige/Tjeckien, Wales/Finland
Grupp B: Belgien, Ryssland, Denmark, Wales/Finland
Grupp C: Ukraina, Nederländerna, Portugal/Turkiet/Österrike/Sverige/Tjeckien, vinnaren i playoff A/C/D
Grupp D: England, Frankrike/Polen/Schweiz/Kroatien, Portugal/Turkiet/Österrike/Sverige/Tjeckien, vinnaren i playoff C/D
Grupp E: Spanien, Frankrike/Polen/Schweiz/Kroatien, Portugal/Turkiet/Österrike/Sverige/Tjeckien, vinnaren i playoff B
Grupp F: Tyskland, Frankrike/Polen/Schweiz/Kroatien, Portugal/Turkiet/Österrike/Sverige/Tjeckien, vinnaren i playoff A/C/D

Publicerad 2019-11-20 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto