Sent Højbjerg-mål sköt Danmark närmare EM

EM 2024

Danmark har tagit ett stort steg mot EM 2024.
Det kan man tacka Pierre-Emilie Højbjerg för.
- Nu har vi allt i våra egna händer, säger han till TV 2.

Finland hade chans att koppla ett grepp om en direktplats till EM 2024 under söndagskvällen, då man tog emot grupptrean Danmark. Vid seger skulle "Huuhkajat" nämligen utöka avståndet ner till tredjeplatsen till hela fem poäng.

Men så blev det inte.

I stället visade sig danskarna vara en för svår nöt att knäcka i det långa loppet.

Första halvlek var både jämn och mållös. Danmark hade ett stort spelövertag men lyckades inte luckra upp ett lågt stående hemmaförsvar. I stället var det Finland som var närmast ett ledningsmål via ett par farliga - men resultatlösa - kontringar.

Efter paus tryckte gästerna på ordentligt för ett ledningsmål. Först svarade Lukas Hradecky för en jätteräddning på Christian Eriksens frispark, innan Finland-målvakten en stund senare lyckades få en hand på ett farligt avslut av Christian Nørgaard.

Det dröjde till 86:e minuten innan utdelningen kom.

Pierre-Emile Højbjerg blev då rättvänd med bollen utanför straffområdet och avlossade ett skott som letade sig in vid bortre stolpen. Tottenham-stjärnan faställde därmed slutresultatet till 0-1.

Om målet var hans viktigaste i landslagströjan?

- Det var i alla fall inte dålig tajming på det. Vi var medvetna om att det skulle bli en svår och tuff match, och att de skulle spela stabilt. Och så blev det, säger Højbjerg till TV 2.

- Det här är ett steg närmare EM, vilket är vårt mål. Vi måste fortsätta jobb. Det är svårt att vinna här, men vi gjorde det och det var en viktig seger. Nu har vi allt i våra egna händer.

Segern innebär att Danmark går upp i gruppledning, en poäng före Finland, efter sex spelade matcher i EM-kvalet. "Huuhkajat" behåller sin andraplats.

Finland: Hradecky - Alho, Hoskonen, Ivanov, Peltola, Niskanen - Kairinen, Schüller, Kamara - Pukki, Källman.

Danmark: Schmeichel - Kristensen, Andersen, Christensen, Mæhle - Nørgaard, Højbjerg, Eriksen - Skov Olsen, Wind, Lindstrøm.