TV: England klart för semifinal - vände och vann mot Spanien efter drama

Då klev unge Ella Toone och Georgia Stanway fram och vände på matchen.

1:31
England kvitterar genom Toone
1:11
Esther Gonzalez sätter dit 1-0 till Spanien

England vann sin grupp efter tre segrar och imponerande 14-0 i målskillnad. Nu ställs värdnationen mot Spanien i kvartsfinal.

Ett Spanien som med nöd och näppe tog sig vidare från gruppen efter att Marta Cardona sänkt Danmark i den 90 matchminuten och skjutit vidare Spanien.

När elvorna presenterades stod det klart att Marta Cardona får fortsatt förtroende efter målet senast och att Spanien byter ut hela anfallstrion i jämförelse med den avslutande gruppspelsmatchen.

Inför matchen stod det också klart att Englands förbundskapten, Sarina Wiegman är tillbaka på bänken efter att ha testat positivt för covid-19 tidigare under turneringen.

Matchens första mål kom i minut 36 och det var Ellen White som snappade upp en studsande boll i Spaniens straffområde och hon var sedan distinkt i avslutet. Målet skulle dock inte godkännas. Den assisterande domaren vinkade för offside, ett beslut som VAR styrkte efter en kortare granskning.

Spanien gjorde ett byte direkt efter paus, Marta Cardona fick kliva av och in klev Athenea del Castillo.

Ett byte som skulle ge effekt. Athenea del Castillo stod för ett fint förarbete och assisterade sedan fram till Esther Gonzalez 1-0-mål. Det var det första målet England släppte in i turneringen.

England skulle dock komma tillbaka i matchen, i den 84 minuten var det Ella Toone som påpassligt höll sig framme i straffområdet och satte dit kvitteringen för England och stort jubel bröt ut på Brighton Community Stadium.

Ella Toone får 29 000 personer att explodera i Brighton när England har kvitterat i kvartsfinalen, sa TV4 och C Mores kommentator Lena Sundqvist efter målet.

I samband med målet blev det rejält irriterat i det spanska lägret då man ville ha en frispark i nickduellen som ledde fram till Ella Toones läge och sedermera mål.

- Det är så klart spanjorskor som tycker det används händer i den här situationen. Men som jag ser det här ser det ut som en "fair" närkamp, sa TV4 och C Mores expert Jonas Eidevall.

Irene Paredes har grinat rejält illa, sa Lena Sundqvist i TV4 och C More efter situationen.

Efter 90 spelade minuter stod det 1-1.

Sex minuter in i den första förlängningskvarten klev Georgia Stanway fram och med ett distinkt skott utanför straffområdet såg hon till att England tog ledningen.

- Vilket skott hon får på! säger Eidevall i C More om fullträffen.

Spanien försökte sedan med det de kunde för att hitta ett kvitteringsmål och tvinga fram en straffläggning. England kunde dock hålla undan och värdnationen är därmed vidare till semifinal.

Spaniens Irene Paredes var stolt över insatsen, men bitter över det engelska kvitteringsmålet strax innan fulltid.

- Jag kunde inte hoppa för hon träffade mig med armbågen i nacken, ett klart regelbrott, som de (domarna) inte vill blåsa för eller granska, säger hon enligt spanska AS, och fortsätter:

- De vill inte granska målet för att vi är i England. Det är tufft.

England ställs där mot vinnaren mellan Sverige och Belgien.

England: Earps - Bronze, Bright, Williamson, Daly - Walsh, Stanway - Kirby - Hemp, White, Mead.

Spanien: Paños - Batlle, Paredes, Mapi León, Carmona - Bonmatí, Abelleira, Guijarro - Marta Cardona, González, Caldentey.