Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ghoddos svåra år efter avstängningen: "Hade kunnat ha en mycket bättre karriär"

Premier League

MALMÖ. Saman Ghoddos börjar stadga upp karriären efter den långa avstängningen.
Trots att startchanserna är få gillar han tillvaron i Brentford.
- Jag trivs jättebra, har aldrig trivts så bra i ett lag, säger Ghoddos till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån

Den 28-årige offensive mittfältaren avslutade nyligen sin andra hela säsong i Premier League-laget Brentford. Saman Ghoddos startade en hel del matcher när Londonlaget gick upp från The Championship säsongen 2020/21.  

Men i ett Brentford som slutade på en stabil 13:e plats förra säsongen fick Ghoddos nästan enbart agera inhoppare i de 17 Premier League-matcher han spelade, och var ordinarie i ligacupspelet bara.  

Ghoddos har ett år kvar på kontraktet i "The Bees" och vill helst stanna, trots speltiden. Just nu håller han igång med hemstadens Malmö FF innan Brentfords försäsong börjar.  

ANNONS

Kan något hända i sommar? 
- Det vet man aldrig. Jag trivs jättebra, har aldrig trivts så bra i ett lag så mycket som jag gör i Brentford. Jag är jättenöjd. Så klart vill jag spela mer, så klart vill jag göra mer. Men jag är nöjd, sedan är det upp till dem vad de vill göra. Sedan får man se möjligheterna efter det.  

De två åren efter din avstängning, hur har de gått?  
- Det har varit tufft. Fast jag fått en försäsong och jättemånga matcher så har jag inte fått starta och komma in i rytmen efter min avstängning. Det har hela tiden varit att jag kämpat med att komma in i rytmen och komma in i det, som jag inte lyckats med riktigt. Är det upp till klubben? Är det upp till mig? Det är lite svårt att säga. Jag behöver få chansen, och jag behöver tålamodet att få göra tre-fyra dåliga matcher i rad - för att explodera i den femte. Det är lite den känslan jag känner att jag inte har fått. Men det är heller inte lätt, det är Premier League så man måste hela tiden prestera. Det är konkurrens, det är jättetufft. Jag får bara ta tag i det själv helt enkelt och bara försöka komma in i rytmen.  

ANNONS

Kan du sätta fingret på vad som hänt? I The Championship var du nästan ordinarie.  
- Ja, men till och med i The Championship fick jag aldrig fem matcher i rad. Till och med då var det svårt att komma in i rytmen, och då är det någonting helt annat. Det är match var tredje dag, så du fick aldrig den träningen. Det är jättemycket, det är så annorlunda. För dagen efter en match är du ledig. Två dagar är det återhämtning, sedan tredje dagen är det taktiskt (genomgång) och fjärde dagen match - i nio-tio månader, säger Saman Ghoddos.

Han fortsätter:

- Det är jättesvårt att sätta fingret på vad som gjort att jag inte kommit upp i toppnivå. Men jag kämpar varje dag för att komma upp och jag känner att jag blir bättre och bättre. Det finns vissa detaljer, vissa småsteg, som jag behöver hjälp med. Som jag inte kan göra. Och det behöver jag hjälp med från tränaren och spelarna runt omkring, så jag kommer in i det. 

ANNONS

Ghoddos karriär har definierats av den fyra månader långa avstängning han avtjänade hösten 2019. En havererad flytt från Östersunds FK till spanska Huesca gick så långt som till idrottens skiljedomstol CAS, sedan Ghoddos skrivit på för franska Amiens istället.  

Utöver avstängningen dömdes han till 40 miljoner kronor i böter, en bot som senare togs bort. Väl tillbaka efter straffet spelade Ghoddos en match med Ligue 1-laget Amiens innan han åkte på en höftskada som höll honom borta från planen i ytterligare två månader. Därefter blev laget nedflyttat när coronapandemin bröt ut.  

Förre ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg beskrev forwardens agerande som "naivt".

- Att överhuvudtaget skriva på något papper, oaktat vad det är, om det så är ett blankt papper, tycker jag är naivt, sa Kindberg till TV4 .

ANNONS

Nu ser Saman Ghoddos tillbaka på det inträffade:

Avstängningen, är den som ett öppet sår fortfarande?  
- Nej, jag tror att - efter allt har släppt så har det hjälpt mycket att böterna försvinner. Det var sömnlösa nätter. Man tänkte på avstängningen, på böterna, så det var jobbigt. Men nu är allt över och jag kan slappna av. Jag tror att de sex månaderna när jag inte fick spela matcher har tagit mer än tankarna på böter.  

Vad är lärdomen? 
- Det är många lärdomar. Man ska inte kunna lita på vem som helst, och inte vara naiv. Sedan var det så klart många fel som hände på vägen. Men jag tar mitt ansvar och lär mig från det misstaget.   

Du ska ju skriva en bok om det? 
- Ja, jag ska göra en film, ska skriva en bok - det är så mycket att berätta om, så att inte andra gör samma misstag som mig. Både som spelare, som klubb och agent - alla som var involverade, som gjorde många, många misstag på vägen. Det förstör ju en karriär. Jag ska inte säga att jag är nöjd med min karriär, men jag kan säga att jag hade kunnat ha en mycket bättre om jag inte gjort det här misstaget. Alltså jag har skojat om att skriva en bok. Men om jag behöver skriva en bok för att hjälpa andra spelare att inte göra samma misstag - så gör jag jättegärna det. 

ANNONS

Ghoddos har åtminstone ett VM att se fram emot. Malmöiten var med på januariturnén 2017 innan han valde föräldrarnas Iran och fick en inhopparroll i VM året efter. 

"Team Melli" är klart för ett nytt VM och bildar där en grupp med England, USA och Wales. Ghoddos har varit in och ut ur startelvan under kvalet, och står på i 31 A-landskamper för Iran. 

- Det är ju ett VM under vintern så det är lite konstigt. Man får ju förbereda sig på ett annat sätt - jag håller på att förbereda mig redan nu. Jag ska vara i så bra form som möjligt till försäsongen, och när säsongen går igång så ska jag vara i min bästa form någonsin för att göra ett riktigt bra VM. Och försöka - försöka - ta Iran vidare från gruppspelet. Det är en jättesvår grupp men så klart vill man göra folket nöjda och göra dem glada. Det förtjänar folket efter allt tufft de går igenom, säger Ghoddos.

ANNONS
Publicerad 2022-06-24 kl 11:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto