Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Kindberg om Ghoddos agerande under Huesca-besöket: "Naivt"

Ligue 1

Fifa har straffat Saman Ghoddos med avstängning och böter. 
Daniel Kindberg lider med Ghoddos, men anser att det var "naivt" av spelaren att skriva på papper som denne inte förstod under besöket hos Huesca. 
- Att överhuvudtaget skriva på något papper, oaktat vad det är, om det så är ett blankt papper, tycker jag är naivt, säger Kindberg till TV4.

10:42
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se intervjun med Daniel Kindberg i spelaren ovan.

Fotbollskanalen kunde i torsdags i förra veckan avslöja att Fifa stänger av Saman Ghoddos, till vardags i Amiens, i fyra månader efter den uteblivna övergången till Huesca och att anfallaren tvingas betala ett bötesbelopp till den spanska klubben, samtidigt som Östersunds FK får värvningsförbud i kommande två transferfönster. 

Huesca bekräftade senare att Ghoddos bötesbelopp till klubben är på fyra miljoner euro (över 40 miljoner kronor), en summa som även ÖFK:s ordförande Bo Ottosson under måndagen bekräftade för Östersunds-Posten som sanningsenlig. ÖFK meddelade också i förra veckan att föreningen ska överklaga till Cas (idrottens skiljedomstol), vilket Ghoddos agent Nenad Lukic meddelade, till Aftonbladet, att spelaren också ska göra. 

ANNONS

Östersunds FK:s förre ordförande Daniel Kindberg, som i fjol blev åtalad på fyra punkter för ekonomisk brottslighet, berättade också i förra veckan för Aftonbladet att ÖFK kände till att Ghoddos åkte till Spanien för att besöka Huesca och att det var för att anfallaren skulle bekanta sig med klubben och staden, inte för att skriva på någon form av avtal. 

Kindberg menar att Ghoddos inte kände till vad det var för papper han skrev på, då han menar att Ghoddos trodde att det hade att göra med en läkarundersökning och inte ett avtal. Texten på papperna var på spanska och först när Ghoddos var tillbaka i Östersund, så förstod de att Ghoddos inte skrev på för en läkarundersökning, i stället ett kontrakt. 

- Det hade Saman ingen aning om och när han fick reda på det sa han att han inte ville spela i Huesca. "Då får du säga upp avtalet", sa jag och hans agenter - och det gjorde han. Det var självklart eftersom han blev lurad att skriva på något han inte ens kunde läsa, sa Kindberg till Aftonbladet. 

ANNONS

Daniel Kindberg berättar nu, i en lång intervju med TV4, mer om sina tankar kring att Fifa väljer att straffa Ghoddos och Östersunds FK. Han känner i efterhand att en del hade kunnat gjorts annorlunda kring Ghoddos besök hos Huesca, men att han också lider med anfallaren över den nyligen uppkomna situationen. 

Jag hade, i det läget, ingen anledning att säga till Ghoddos att han inte skulle få åka med sin bror. Vi hade lovat Ghoddos att han skulle få gå i det fönstret och han ville åka och titta på staden, stadion och på klubben. Det är klart att han skulle få göra det. Sedan ville han åka med sin bror och sedan visade det sig att han hade någon rådgivare där. Det var inte hans ordinarie rådgivare, säger Kindberg till TV4.

Kindberg fortsätter:

- Det var naivt av Ghoddos, men klubben har ju ingenting att göra med vad spelarna har för rådgivare. Det är inte vår sak. Det vore ytterst märkligt om vi blandade oss i det. Vi kan ha synpunkter på om rådgivarna är bra och duktiga eller inte, men något annat kan vi inte göra. Hans ordinarie rådgivare och agenter, som han har, var inte med. De kände inte till det här. I efterhand kan man tycka att det var naivt att inte ta med dem. Och det tycker jag i efterhand. De är duktiga, ställer upp för honom, har alltid funnits där och ställer upp för honom i dag. De skulle nog ha varit på plats och då hade det nog inte inträffat.

ANNONS

Du kallar Ghoddos agerande för naivt. Det är tuffa ord. 
Nej, det tycker jag inte alls är någonting tufft. Det är vi alla från och till. Att överhuvudtaget skriva på något papper, oaktat vad det är, om det så är ett blankt papper, tycker jag är naivt. Detta när man mycket väl vet och har blivit tillsagd att det enda man inte ska göra är det. Det är inget konstigt. Det är misstag som alla kan göra. 

Kindberg menar även att ÖFK aldrig har haft ett avtal med Huesca om en övergång och att det därmed gör Fifas dom än mer anmärkningsvärd. 

- Hur kan man då skriva på med en spelare när man inte har avtal med klubben? Om det här ska vara rätt och riktigt kommer hela transfervärlden förändras. Därför kan det här inte vara rätt. På samma sätt kan man inte straffa en spelare. Han ska då betala 40 miljoner som man hör nu. Det har jag aldrig hört talas om i fotbollsvärlden, att man straffar en spelare för att han ska ha blivit lurad att skriva på ett avtal när inte ens klubbarna har något avtal. Det måste vara något fundamentalt fel. Fifa kan ha fått det här fel framfört för sig med fel handlingar eller inte alla handlingar. Det går inte bara att peka finger åt Fifa. Nu blir det ett överklagande till Cas och där får det här redas ut. Det här ändrar ju totalt sett hela transfereuropa och världen om något sådant skulle ske. Det går ju bara inte, säger han. 

ANNONS

Den spanska tidningen Heraldo har tidigare uppgett att Huesca använde, förutom det påskrivna kontraktet, en mejlväxling mellan Kindberg och Huescas generaldirektör Josete Ortas som bevis i anmälan till Fifa. Kindberg menar dock att mejlväxlingen inte kan anses vara ett bevis, då det inte rörde sig om en klar överenskommelse mellan klubbarna. 

- Nej, det är också helt felaktigt. Det finns på mejl, allt det där finns, det materialet. Jag fick mig tillskickat det, via Samans bror. Samans bror skickade ett indikativt bud som de gjorde. Det skickade jag till ÖFK:s operativa ledning och sedan hade de dialogen med Huesca efter det. Jag skrev också : "Tack, jag ska skickade vidare de här och de får återkomma". Det där är väldigt väldokumenterat. Vad Huesca påstår i det är jag inte särskilt mycket för.

ANNONS

Ghoddos var under den perioden väldigt het och flera klubbar var intresserade. Spelade du ut klubbar mot varandra för att få så mycket som möjligt?
- Nej, och det var inte jag som förde den dialogen. Det var Östersunds operativa ledning som hade den skriftliga diskussionen och det diskuterades med Huesca, men man kom inte till något avtal. Det händer ganska ofta att man inte kommer överens. Man kan komma överens om delar av ett avtal, men man kommer inte överens om helheten. Min uppfattning är att det är det som har hänt här, säger Kindberg. 

- Det är att man sagt okej till en indikativ nivå, men under förutsättning att man kommer överens om ett helt avtal som reglerar när spelaren ska börja, hur vi ska göra och när pengarna ska betalas och massa olika tilläggsdelar i det ganska komplexa dokumentet. Det har inte funnits någon överenskommelse påskriven mellan Östersunds FK och Huesca. Ändå skriver de ett avtal med Saman. Det är helt osannolikt och i avtalet sägs det och intygas att han inte har något annat avtal med någon annan klubb. Bara där har man gjort fel, fortsätter han. 

ANNONS

Ger ni Ghoddos någon stöttning eller får han sköta sitt och ÖFK sitt?
- Jag kan inte tala för hur klubben gör i det här fallet. Jag kan bara säga hur jag gör. Jag pratar med Ghoddos då och då och har pratat med honom i det här fönstret också. Det är en underbar pojke och en mycket fin vän, upplever jag. Vi har också haft sms-kontakt med varandra och jag finns alltid där för spelarna, oaktat var de är på jordklotet. Det tror jag att de vet och känner. Hans agenter har också ställt upp mycket för honom och gör alltid det. Jag hoppas att han känner att han har den stöttningen och omtanken runt omkring sig.

Om det blir 40 miljoner kronor i böter. Hur ser du då på det? Ska Ghoddos eller ÖFK betala, eller halva var?
Det är ju så att Ghoddos är dömd att betala det av Fifa. Sedan vet jag att man diskuterar solidaritetsfrågor i det där, men jag har ingen insyn. Jag vet inte hur det fungerar. Jag vet att, i skadeståndsrätt, kan man vara solidariskt betalningsskyldig, men jag vet inte hur det är eller om det är så ens. Jag har ingen aning om det förhållandet. Jag tycker att det faller på sin egen rimlighet. 40 miljoner? Jag hade velat att någon skulle kolla upp om någon spelare hade blivit utsatt för det. Varför ska Huesca ha 40 miljoner kronor? De har inte lidit någon skada. Det kan inte stämma det där, något är fundamentalt fel. 

ANNONS

Kindberg menar också att ÖFK skulle överleva två transferfönster med värvningsförbud. Han tycker att dagens trupp är stark. 

- Det är vinterfönstret 2020 och sommarfönstret 2020 som är aktuellt. Det är inte svårare än att man då måste planera med att utveckla truppen utifrån de spelare man har, säger han.

- Det finns en enorm potential i dagens spelartrupp. De behöver tid och träning ihop. Då kommer det bli ett fantastiskt lag. Det kommer att bli ett storlag. Sedan är det klart att man alltid vill ta in en och annan där, men de här grabbarna klarar det med bravur. Det känns inte som något jätte-, jätte-, jätteproblem, fortsätter han. 

Under torsdagen inleds rättegången mot Daniel Kindberg och de två andra åtalade personerna i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. HÄR kan du läsa tidigare artiklar kring Kindberg-härvan.

ANNONS

Se tv-intervjun med Daniel Kindberg i spelaren ovan. 

Publicerad 2019-09-04 kl 15:22
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto