Liverpool studsade tillbaka - Gakpo sänkte Everton i derbyt

Liverpool studsade tillbaka och vann i ett känslohett derby mot Everton.
Nyförvävet från PSV, Cody Gakpo fick göra sitt första mål i Liverpool-tröjan.

Till säsongens andra Merseysidederby var det två klubbar som var i behov av poäng i olika delar av tabellen. Everton slåss i botten och nya tränaren Sean Dyche fick en drömstart på jobbet mot Arsenal fick se sitt lag nolla serieledaren och ta tre poäng.

Dyche gjorde en förändring sedan den matchen. Elllis Simms startade längst fram. Dominic Calvert-Lewin saknades i matchtruppen

Jürgen Klopp och Liverpool kom från en tung förlust borta mot Wolves (0-3). Jämfört med den elvan gjorde tysken två förändringar, Thiago är skadad och ersättes av Henderson samtidigt som Fabinho kom in i elvan igen istället för Naby Keita.

I övrigt kunde Liverpool glädjas att både Diogo Jota och Virgil van Dijk var tillbaka i matchtruppen. Duon inledde på bänken. Jota kom in i minut 69'.

Efter tio minuters spel på Anfield fick Liverpool en frispark precis utanför straffområdet efter att Nunez fällts av James Tarkowski.

Frisparken tog Mohamed Salah hand om men muren stod i vägen för egyptiern. Liverpool dominerade dock stora delar av inledningen av matchen och i Sky Sports fick hemmalaget beröm från Jamie Carragher:

- Liverpool har varit väldigt bra och Everton har svårigheter att hänga med när det gäller fart och intensitet.

Everton växte in i det och efter 35 minuters spel nådde James Tarkowski högst på en hörna och bollen träffade stolpen bakom Alisson. Sedan gick det undan åt andra hållet.

Alisson skickade ut bollen snabbt och Darwin Nunez satte fart längs vänsterkanten. Han hade både Salah och Gakpo med sig i mitten. Passningen hittade fram till den förstnämnda och Jordan Pickford hamnade helt snett i situationen. Salah kunde lägga in ledningsmålet i ett i princip öppet mål.

- Avslutet från Salah är bra men du måste ifrågasätta målvakten. Liverpool har lite tur. säger Jamie Carragher i Sky Sports.

Av förre Manchester City-mittfältaren Michael Brown hyllades Liverpools snabba kontring.

- Vilken kontring. De stack iväg så snabbt. Det var som gamla Liverpool. Ner längs vänsterkanten och Salah kom som en pil i mitten. Pickford blir osäker, kliniskt från Liverpool.

Liverpool utökade sin ledning i inledningen av den andra halvleken och det var återigen kontring som låg till grund till målet. Trent Alexander-Arnold drog upp anfallet till höger och hittade över till Cody Gakpo som i ett öppet mål kunde stöta in sitt första mål i Liverpool-tröjan.

Efter målet fick Conor Coady kritik för sitt försvarsspel efter att han inte försökte få undan inspelet från Alexander-Arnold.

- Jag vet inte om Coady känner att det inte finns någon bakom honom.  Vi såg Jordan Pickford ställa till med oreda i första halvlek. Eller om Coady tror att han kommer att lägga detta i sitt eget nät, säger Jamie Carragher i Sky Sports.

Han fick medhåll från den förre Everton-mittfältaren Leon Osman:

- Coady måste vara modigare och hantera det där. Han tog bort sin fot.

Liverpool hade för det mesta kontroll på händelserna under den andra halvleken och 18-åringen Stefan Bajcetic fick stor beröm för sin insats av Sky Sports reporter Melissa Reddy.

"Stefan Bajcetic säkerhet och det sättet han söker ansvar i en så krävande position oavsett omständigheter är det remarkabelt. Han ser ofta ut som den mest lugna och säkra spelaren i kaoset", skriver hon på Twitter.

Under slutskedet av matchen utbröt det ett stort bråk efter att Andy Robertson och Jordan Pickford först hamnat i luven på varandra efter att skotten sparkat bort bollen då Everton fick frispark. Flera spelare anslöt och funktionärer fick gå in och sära på spelarna.

Det slutade med att Robertson och Pickford varnades och matchen, den slutade 2-0 till Liverpool.

Mohamed Salah var lättad efter Liverpools första ligaseger 2023.

- Det är enormt viktigt för oss. Vi kunde inte vänta på denna match för att vända på allting och förhoppningsvis är det starten för oss, säger han till Sky Sports.

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Gomez, Robertson - Bajcetic, Fabinho, Henderson - Gakpo, Nunez, Salah

Everton: Pickford - Coleman, Tarkowski, Coady, Mykolenko - Iwobi, Onana, Doucoure, Gueye, McNeil - Simms.