Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svensken oönskad i England - men kan stanna ändå: "Ganska öppet"

England

Oxford har meddelat att Ivo Pekalski är fri att lämna klubben.
Nu öppnar svensken själv för en fortsättning i England.
- Det är ganska öppet, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Den tidigare Malmö-, Häcken- och HBK-mittfältaren Ivo Pekalski, 27, lämnade förra sommaren Halmstads BK för spel under tidigare Malmö FF- och HBK-tränaren Josep Clotet Ruiz i Oxford United i League One. Svensken fick däremot en mardrömsstart och drog av korsbandet redan på första träningen med nya laget i England. 

Det var hans andra korsbandsskada i karriären och blev början på en lång rehabiliteringsperiod, som ännu inte fullt är över. Han gjorde ett par träningsmatcher med Oxford under vårsäsongen, men fick inte debutera för klubben i ligan. 

- Jag fick göra en operation ganska tidigt och sedan har det varit rehabilitering sedan dess. Jag var först en månad i England och åkte sedan tillbaka i tre månader till Sverige. Jag hade egentligen velat stanna längre (i Sverige), men fortsatte sedan på den vägen i England med hjälpen som fanns där, men när säsongen led mot sitt slut, så fortsatte jag att köra med Simon (Bakkioui, HBK:s sjukgymnast) i Halmstad, berättar Pekalski.

ANNONS

- Jag tycker egentligen att allt har gått som planerat och framför allt när jag jobbat med Simon, som är otrolig. Det har gått framåt hela tiden med hans upplägg, men i England var det lite annorlunda. Det är en annan kompetens och erfarenhet där än den Simon har, vilket gjorde att det gick lite långsammare. Det har dock inte varit några bakslag, men heller inte den kvaliteten jag hade önskat. Jag har dock varit igång med träningar i någon månad nu och även spelat tre, fyra träningsmatcher där borta. Jag har bara saknat lite kontinuitet och matchspel, även om det blivit några matcher, fortsätter han. 

Pekalski har nu semester från Oxford fram till slutet av juni och har sedan ett par veckor tillbaka tränat fullt med HBK på Örjans vall. 

- Det känns skönt, det är därför jag spelar fotboll. Allt det där vid sidan om är inget du trivs med oavsett om det handlar om att sitta på bänken eller att vara skadad. Du kämpar varje dag för att spela fotboll, så det är skönt. Sedan finns också hungern där hela tiden att ta nya steg och utvecklas. Det är kul att få vara med där ute igen i stället för att träna ensam på ett gym, säger han. 

ANNONS

Svensken har ett år kvar på sitt kontrakt med Oxford, men kan lämna klubben redan i sommar. Oxford kommunicerade nyligen att Pekalski är en av flera spelare som är fria att lämna klubben, då han inte ingår i tränaren Carl Robinsons framtidsplaner. Clotet Ruiz, som plockade in Pekalski, fick i januari sparken av klubben. 

- Det är inget som är färdigt ännu. Det är ganska öppet, så vi får se hur det utvecklas nu när säsongen är slut. Diskussionen kommer väl att hållas och sedan får vi se var det landar. Jag vill spela matcher, komma igång ordentligt och när jag får träning och matcher, så vet jag vilken nivå jag håller. Det är bara det jag behöver och sedan är det en fråga om tid och utrymme. Vi får se var det blir, det finns fortfarande lite tid att avvakta och se vad som händer, säger han.

ANNONS

Hur var det att höra att du inte längre är önskad i Oxford?
- Det är väl en del av fotbollen. Jag kom dit för Pep (Clotet Ruiz), som tog dit mig. Han tog med sig tio spelare från olika håll som på sätt och vis var hans spelare. Framför allt i England, så är det väl en del av fotbollsindustrin att det svänger snabbt. På fyra månader hade vi tre olika tränare. Vi var uppe i topp med Pep, men var sedan nära att ramla ur efter så många tränarbyten. Vi bytte dessutom ägare, så det är väl tur att man har varit med ett tag och vet om att det svänger snabbt. Tränarens roll är ju mer av en manager-roll i England, så det förändras mycket av den anledningen också. Om de kommunicerat ut så, är det väl så de känner. Jag har varit borta länge, men sedan har de heller inte sett vad jag går för. Det är dock så branschen fungerar, så det är bara att förhålla sig till det, säger Pekalski.

ANNONS

Mittfältaren uteseluter inte en fortsättning i Oxford nästa säsong. Efter semesterns slut i slutet av juni, så kommer han att diskutera sin framtid med klubben.  

- Ja, så blir det. Så fort diskussionerna inleds, så blir det tydligare. Mitt främsta fokus är nu att bygga upp mig med Simon i Halmstad och få så mycket träning som möjligt och sedan gäller det att få matcherna. Oavsett vad, så drar försäsongen igång i juli och sedan öppnar fönstret, så det är där det ligger. Man vet aldrig var det leder. Det är också tjusningen i fotbollen. Det gäller bara att utgå från sin egen situation och planering för att sedan se vad som passar bäst, säger Pekalski. 

Hur skulle du ställa dig till en återkomst till Sverige?
- Jag är alltid redo för det ena eller det andra. Det beror lite på vad som passar in för egen del och den andra parten. Nu har jag avtal med Oxford. Jag vill bara spela matcher. Förra gången jag kom tillbaka från korsbandsskada, så behövde jag bara tid och matcher. Då spelade jag ett halvår med HBK i superettan och vi gick upp till allsvenskan. Det är lite helt och hållet utifrån förutsättningarna och vad det finns för utrymme, men alla dörrar är öppna utifrån läget nu, säger Pekalski. 

ANNONS

Hur känner du för säsongen som gått - ett bortkastat eller lärorikt år?
- Det går alltid att lära från allting, så det är klart jag lärt mig mycket. När det kommer till lärdomar om skador, så har jag också kunskap om det tidigare. Jag hade önskat att det inte skulle hända, men det är värdefullt också, även om det inte är roligt. Det som är tråkigt och tyngre väger upp lite till livserfarenhet. Jag har lärt mig hur det är att rehabilteringsträna utomlands och hur det är att komma till en ny klubb, vara uppe bland molnen för att sedan landa snabbt under jorden på knappt två timmar för att sedan ta sig tillbaka. Det har jag gjort innan också, så det är inget nytt för mig. 

Oxford meddelade dessutom nyligen att klubben inte planerar att förlänga med tidigare Malmö FF-anfallaren Agon Mehmeti, som därmed får söka en ny utmaning i karriären. Oxford slutade på 16:e-plats i League One. 

ANNONS
Publicerad 2018-05-16 kl 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto