Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avslöjar: Ettans svar till klubbarna efter stora ilskan

Ettan

Årsmöte i Ettanfotboll på lördag och det stormar kring ordförande Johan Englund - som dock inte går att avsätta.
Nu bemöter organisationen kritiken i ett brev som Fotbollskanalen kan avslöja.
"Verksamhetsbidraget kan inte bara betalas ut till föreningarna", skriver Claes Ohlsson, ekonomiansvarig i Ettanfotbolls styrelse.

Foto: Bildbyrån.

Claes Ohlsson.

Inför lördagens årsmöte har det blivit infekterat mellan flera av de 32 klubbarna i Ettan på ena sidan och intresseorganisationen Ettanfotboll samt dess ordförande Johan Englund på andra sidan. För nästan en månad sedan fick Englund stark kritik efter att ha tvingat Torns IF att ta bort ett inlägg om Fredrik Reinfeldt på X och krävt att de ansvariga skulle skiljas från föreningen. 

Och under tisdagen berättade flera klubbar för Fotbollskanalen att de känner sig blåsta på pengar av Ettanfotboll och ifrågasatte arbetet som organisationen gör.

Efter artikeln skickade Claes Ohlsson, ekonomiansvarig i Ettanfotbolls styrelse och nu i Eskilsminne men tidigare ordförande i Helsingborgs IF, ut ett mejl till klubbarna och försökte försvara organisationens arbete.

Annons

"Ettanfotboll har dock sedan ett antal år tillbaka fått ett verksamhetsbidrag av SvFF. Det utgörs av en andel av de intäkter SvFF i sin tur har i sitt avtal med Svenska Spel. Som en följd av detta finns det i avtalet mellan Ettan och SvFF krav på motprestationer gentemot Svenska Spel och att intresseorganisationen Ettan använder dessa medel för att utveckla föreningarna i Ettan och samtidigt arbeta för att öka intäkterna och så att man över tid kan tillskapa mer finansiering. Verksamhetsbidraget kan som nämnts ovan inte bara betalas ut till föreningarna", skriver han.

Claes Ohlsson skriver vidare att skillnaden mellan den totala intäkten och vad som i slutändan betalas ut till föreningarna är kostnader för personal. Att deras uppgift till exempel är att hjälpa föreningarna med sin utveckling genom besök, ordna föreläsare, skapa "content", anskaffa marknadsmaterial till klubbarna, arrangera upptaktsträff, årsmöte och valmöte, samt identifiera och anskaffa digitala verktyg som stödjer föreningarnas arbete.

Annons

"Fördelningen på de kostnadsslag som utgör mellanskillnaden mellan intäkter och utbetalning till klubbarna framgår av utskickat förslag till budget för 2024, och det är tämligen samma kostnadsslag som 2023. Man bör här ha i minne att budgeten ju är en sammanläggning av föreningen och aktiebolaget."

"I aktiebolaget hanteras en hel del kostnader för förenings-, medierättighets- och marknadsutvecklingsarbetet, exempelvis fakturor för föreläsare, marknadsmaterial, licenser, mm, för att vi skall kunna lyfta bort momsen. Bolaget nollas ut genom ett kapitaltillskott från modern (föreningen) motsvarande förlusten i bolaget. Det kan konstateras att vi ännu inte lyckats få till några större sponsorintäkter och därför tar vi nu ett nytt grepp och anlitar ISP under 2024. Det har varit svårt att attrahera partners till Ettan sedan först pandemin slog till och sedan lågkonjunkturen med hög inflation, höga räntor och nedskärningar i näringslivet."

Annons

Efter Ettanfotbolls mejl har Fotbollskanalen pratat med flera klubbar i Ettan. De är inte helt nöjda med svaret men med tanke på läget vill man vara anonyma.

- Det kan inte vara syftet att pengar som kommer från SvFF och Svenska Spel ska bli administrativa pengar för Ettan, utan det ska ju ut i verksamheten så det blir till nytta, säger en representant för en klubb och fortsätter:

- De säger att det här är förankrat… det stämmer till viss del, till exempel när det kommer till större uppmärksamhet för att få publik och flöde på sajter. Men de talar inte om hur och vilken kostnad det är för klubbarna.

En annan klubb säger:

- Hur vet vi att det som Claes Ohlsson skriver stämmer, att verksamhetsbidraget inte bara kan betalas ut till föreningarna? Vi har kontaktat SvFF och frågat om detta, men har ännu inte fått något svar.

Annons

Flera klubbar är kritiska till Ettanfotbolls ordförande Johan Englund. Men trots missnöjet kan inte föreningarna avsätta honom på lördagens årsmöte.

- Ettan har en ordning där man väljer styrelse på valmötet i november. Så det här kommer inte upp på årsmötet. Det är redan klart, säger valberedningens ordförande Katarina Zätterström till Fotbollskanalen.

Hur ser du på det som har skrivits om Ettanfotboll och Johan Englund?
- Det är klart att vi följer sakerna som är i media. Men i slutändan är vårt uppdrag är att representera medlemmarna, om det blåser måste vi följa upp det. Det gör vi inför valet 2025.

Hur ser ni på kritiken mot Johan?
- Den viktigaste delen är att man inte delar medlemmarnas input. Valberedningen har örat mot marken och tar med oss det. Johan har varit öppen med feedbacken han fått, och vi följer det som skrivs i media. Jag vill inte göra någon bedömning.

Annons

Hur ser du på att det är ett stort missnöje?
- Örat mot marken. Men vi inte fått någon propå om att Johan ska bort nu. Det finns inte. Det jag fått till mig är det jag läst på sajter och i tidningar. Det man läser är inte alltid representativt. Jag har haft dialog med klubbar. Det finns majoritet och minoritet, på vallöftet röstade alla för styrelsen. Så nått annat har inte varit på bordet.

Publicerad 2024-03-06 kl 17:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto