Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför ser Vasiutin ut att lämna Djurgården - ovisst kring duo

Europa Conference League

MOLDE. Uefa-regler påverkar Djurgårdens vinterfönster, läget är ovisst kring duo och Aleksandr Vasiutin ser ut att lämna.
De beskeden lämnar Bosse Andersson.
- Vasiutin kan vi inte räkna med, säger sportchefen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Djurgården spelar under torsdagen borta mot Molde i Europa Conference League. Det är den näst sista gruppspelsmatchen och ett kryss skulle säkra förstaplatsen i gruppen för de blårandiga, som redan är klart för slutspel till vintern.

Blir Djurgården gruppetta går man direkt till åttondelsfinal, och då väntar matcher den 9 och 16 mars. Slutar man tvåa i gruppen får man spela sextondelsfinal, en runda som avgörs den 16 och 23 februari.

Utfallet styr således planeringen för Djurgårdens försäsong. Inför den här säsongen var man på träningsläger på Gran Canaria och dit kommer man återvända. Men på andra vis blir upplägget annorlunda. Man kommer inte kunna nyttja Tele2 Arena i lika stor utsträckning. I slutet av januari spelar finalspelet av handbolls-VM på hemmaarenan.

Annons

- Vi vet att vi får det lite tuffare nu eftersom det är handbolls-VM på Tele2 (Arena). Det påverkar både innan och sen ska de göra ett planbyte. Så vi kommer ha lite annorlunda förutsättningar än vad vi haft de senaste åren. Vi har varit bortskämda tidigare.

Kommer ni vara utomlands längre?
- Det kan bli en korrigering. Blir det spel den 16 februari (sextondelsfinal) kanske vi stannar utomlands i fyra-fem dagar till för att förbereda oss. 

Europa-succén har också påverkan på truppen och bygget av nästa års lag. Framgångarna har höjt spelarnas värde och skapat ett större intresse från utländska klubbar, vilket gör att flera spelare har ögonen på sig. Samtidigt kan det faktum att slutspel väntar ge just de spelarna en större vilja att stanna i Djurgården.

- Det som är bra är att vi vet att vi kommer spela i Europa i februari eller mars och att vi kommer spela i Europa igen i juli (tack vare säkrad topp tre-placering i allsvenskan). De här killarna som varit med på det här äventyret i år… det är klart att det kan vara roligare att spela i ett lag som deltar i Europa än att spela i ett mellanlag (ute i Europa). Nu kanske de kan vara lite coola och känna att man inte har det så jävla dåligt i Djurgården ändå.

Annons

Men Bosse Andersson är beredd på bud på flera spelare i truppen under vintern.

- Gör du det bra i Europa så ser man att fler klubbar är på plats (på Djurgårdens matcher). Jag kan inte säga att vi för någon diskussion (om någon spelare), men jag är inte dum. Det finns några spelare som säkert kommer vara aktuella (för andra klubbar). Det kommer säkert aktualiseras framöver. Så länge transferfönster är öppna i Europa kommer det vara lite frågetecken. Det kan bli rörelser. Beredskap för det får vi ha.

Uefa-regler kopplat till det fortsatta spelet i Europa Conference League påverkar också Djurgårdens sätt att attackera vinterns truppbygge. Bara tre nya spelare får registreras till slutspelet - och de namnen måste vara inskickade senast den 2 februari.

- Det kan vara en utmaning, säger Andersson och pekar på att flera spelare sitter på utgående kontrakt utöver att flera spelare kan bli aktuella för en försäljning.

Annons

Det är en aspekt som du har med dig in i vinterfönstret?
- Ja, absolut.

Reglerna talar helt enkelt för att Djurgården än mer ser en fördel i att förlänga utgående kontrakt och försöka hålla den nuvarande truppen så intakt som möjligt.

Fyra spelare sitter på avtal som löper ut efter säsongen; Aleksandr Vasiutin, Kalle Holmberg, Emmanuel Banda och Haris Radetinac. Den sistnämnde är i princip klar för en fortsättning i den blårandiga tröjan.

Bosse Andersson vill inte slå fast något kring 36-åringen men hintar starkt om att en förlängning är på gång.

- Det finns ingen anledning att han inte ska spela i Djurgården nästa år.

Vad gäller Holmberg, som fått ett lyft den senaste tiden, och Banda förklarar Andersson att klubben har en dialog med spelarna. Sportchefen har hopp om en förlängning i båda fallen.

Annons

- Jag förstår att det blir ett viktigt kommande kontrakt för Kalle. Det är möjligt att han tittar på marknaden. Men vi har en dialog och mig veterligen så för han ingen diskussion med någon annan klubb i dag, säger Andersson.

- Banda är väldigt omtyckt hos oss och det är klart att man förstår att det finns intresse för honom lite både här och där. Men han trivs väldigt bra i klubben och han utesluter ingenting. Sen har vi inte suttit ner och pratat konkreta saker som ekonomi eller så. Men det kommer säkert avgöras de närmaste veckorna.

Målvakten Vasiutin, som är inlånad från Zenit, lär dock lämna Djurgården i vinter.

- Vi kan nog inte räkna med honom, eftersom vi har ett lån med en option inskriven i avtalet. Honom kan vi inte räkna med under rådande omständigheter. Då har jag svårt att se honom i Djurgården 2023.

Annons

På grund av Rysslands krig i Ukraina och de konsekvenser som det lett till vill man helt enkelt inte göra en affär som innebär att pengar går till en rysk klubb.

- Att skicka pengar till Ryssland, det är den stora utmaningen.

Publicerad 2022-10-27 kl 10:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto