Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

EUROPA LEAGUE

AIK "varnat" efter Celtic-flopp: "Får inte underskatta"

Foto: tT

Celtic förlorade i dagarna mot ett lag från Gibraltar. Nu väntar motstånd från samma land för AIK i Europa League-kvalet.
- Det resultatet betonar det viktiga i att inte underskatta dem, säger kaptenen Nils-Eric Johansson.

Många höjde på ögonbrynen i tisdags, när skotska Celtic föll med 1-0 borta mot Lincoln Red Imps från Gibraltar i Champions League-kvalet. Under torsdagen ställs AIK mot ett annat lag från Gibraltar, nämligen Europa FC. 

Hemma på Friends Arena spelas den första av två matcher i den andra kvalomgången till Europa League.

- Det (Celtics resultat) betonar väl det viktiga i att inte underskatta eller ta något för givet, att verkligen gå ut och göra 100 procent av det man kan och ska göra för laget, säger AIK:s kapten Nils-Eric Johansson.

Veteranen Johansson tror att Europa FC blir en svårare nöt att knäcka än Bala Town som AIK slog ut i den första kvalomgången.

- Tittar man på resultaten är de ju snäppet bättre, i och med att de slog ut det armeniska laget som de mötte i förra omgången. Vi mötte ett liknande lag i fjol och vet att det inte är lätt. Det är ett visst tecken på att de kan spela fotboll, försvara och anfalla på ett bra sätt, säger försvararen.

AIK:s tränare Rikard Norling ser fram emot matcherna, men höjer ett varningsfinger för motståndet.

- Det är en fin känsla i kroppen och själen. Men jag tror inte att vi går in i den här drabbningen med garden nere. Dels med tanke på resultatet (Celtics) i går (läs i tisdags), men också för det jag har läst och sett innan. Det krävs att vi har våra kombinationer klara och kan agera utifrån att vi möter en skickligare motståndare än vad många har klart för sig, säger Norling.

- Jag upplever det som att det finns otroligt mycket erfarenhet i laget och en grundskicklighet. Många av dem har spelat på högre nivå, och i sådana här drabbningar tenderar de som är mer rutinerade att ladda på lite extra och fysiskt tömma ut sig mer än vad de gör i en vanlig ligamatch, att de får den här lilla extra kicken och adrenalinet. De är välorganiserade i defensiven och kan slå ut oss om vi slarvar i vårt anfallsspel.

Vad vore ett bra resultat att ha med sig till Gibraltar?
- Det är lite kopplat till matchbilder och så, men bortamål är ju oerhört viktigt i sådana här sammanhang. I och med att vi börjar hemma handlar det om att vi är väldigt noga i vår defensiv. Som det blev mot Bala (vinst 2-0 på hemmaplan i första mötet) var ett riktigt bra resultat. Det blir på något sätt väldigt spekulativt, men bortamålsfördelar är något som vi verkligen tar på allvar. 

Hur tänker du rent generellt att ni ska hantera Europa-spel, är det cynism inblandat på bortaplan till exempel?
- Det är speciellt med de här matcherna. Det är inte som att möta Kalmar för fyrtiotolfte gången. Det är ett motstånd som man egentligen inte har riktigt koll på, så matchen måste igång, och därefter är det extra viktigt att vara där och då, ta sig an matchen och göra något medan man fortfarande har chansen, inte bara behöva vänta på paus och i nästa läge till match två. Att försöka vara öppna för de intryck vi får redan från den femte minuten. Spelarna och vi på bänken måste vara öppna för det. 

Efter torsdagens match mot Europa FC väntar Malmö FF på hemmaplan på söndag. Det täta schemat kommer Norling att ta i beaktning framöver.

- Ja, faktiskt. Det är också kopplat till resandet, som kan vara lite vanskligt. Det är till exempel inte lätt att hitta flyg just nu till bortamatchen mot Europa. Vi kom hem sent på natten både efter mötet med Bala och matchen mot Kalmar, lite för sent i förhållande till den perfekta världen. Så det ska räknas ihop. Vi har det med oss nu när vi går in i den här matchen, och sedan har vi Malmö på det på söndag. Allting plussas ihop på något sätt, och där är det viktigt att större delar av truppen bidrar och får bidra, så att man inte spelar ner elva, tolv spelare i källaren som knappt kan ta sig upp för trappan sedan när man vill att de ska prestera igen tre dagar senare. Så det är viktigt, säger AIK-tränaren.

AIK:s trupp mot Europa FC

Oscar Linnér, Patrik Carlgren; Haukur Hauksson, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson, Johan Blomberg, Denni Avdić, Ebenezer Ofori, Ahmed Yasin, Daniel Sundgren, Carlos Strandberg, Stefan Ishizaki, Jos Hooiveld, Anton Salétros, Christos Gravius, Patrick Kpozo, Alexander Isak, Amin Affane

Utanför truppen: Marko Nikolić, Eero Markkanen, Kyriakos Stamatopoulos, Sauli Väisänen, Dickson Etuhu, Niclas Eliasson.

Publicerad 2016-07-14 kl 11:35
EUROPA LEAGUE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER