Under torsdagskvällen föll man med 1-3 hemma mot Molde FK.
Därmed har de gulsvartas dröm om EL-avancemang gått i kras.
- Vi har inte varit tillräckligt bra, säger Häckens Even Hovland i Viaplay.

Efter noll poäng på de första tre matcherna i Europa Leagues gruppspel var det ett pressat BK Häcken som tog emot norska Molde FK på torsdagskvällen. I startelvan var Amane RomPer Mathias Høgmoeo och Mikkel Rygaard, båda avstängda senast, tillbaka. Dessutom ersatte Even Hovland Aiham Ousou, som saknades med en hjärnskakning.

Redan i den andra spelminuten fick Edward Chilufya ett lysande läge med pannan, men nickade en bra bit utanför stolpen. Strax senare svängde det åt andra hållet och Fredrik Gulbrandsen fick chansen, men bollen gick på täckande försvarare och ut till hörna.

Efter en ganska jämn matchinledning var det gästerna som skulle spräcka målnollan. Tomas Totland sjabblade till det ordentligt för Häcken, tappade boll och Gulbrandsen rullade in 0-1 bakom Peter Abrahamsson.

I de 24:e minuten utökade Molde till 0-2 genom Kristian Eriksen efter en ordentlig röra i Häckens straffområde. Målet VAR-granskades för hands, men godkändes strax därefter. Gästernas tvåmålsledning stod sig till halvtid.

En bit in i den andra halvleken svarade Amane Romeo för en sen tackling och kvällens andra VAR-granskning var ett faktum. Inte heller den här gången valde den franska domaren Gilles Petitmangin att ändra domslutet på planen och Häckens mittfältstalang klarade sig med en varning.

I den 62:a minuten kom Srdjan Hrstic in i spel för Häcken - och bara tre minuter senare skulle serben få till den så viktiga reduceringen för hemmalaget. På en retur av Moldes målvakt Oliver Petersen rakade 20-åringen in 1-2 i nät.

Häcken kom närmare en kvittering och pressade ner norrmännen långt ner i banan, men i den 86:e minuten kom i stället spiken i kistan. Mindes Kristian Eriksen stod för ett högklassigt avslut när han satte dit 1-3, vilket blev matchens slutresultat.

- Vi släpper in billiga mål och då blir det svårt. Vi levererar inte tillräckligt bra i den första halvleken, säger Häckens Even Hovland i Viaplay.

Han fortsätter:

- Vi har inte varit tillräckligt bra i de här matcherna. Då förtjänar man inte mer, så enkelt är det.

Per-Mathias Høgmo:

- När vi försöker återskapa vårt sätt att spela fotboll på med fem-sex nya spelare så tar det tid. När man ska upp på den här nivån så ser vi att vi blir extra hårt straffade, både i att vi inte skapar så mycket offensivt som vi önskar och defensivt hackar det lite grand. Vi är inte riktigt där vi önskar att vara på grund av olika orsaker, säger Häcken-tränaren i Viaplay.

Med två matcher kvar att spela ligger Häcken sist i grupp H, med sex poäng upp till både Qarabag och Molde. Hisingslagets chanser till avancemang i Europa League är borta eftersom man har sämre inbördes möten mot Molde. Häckens hopp om Europa Conference League lever, men då krävs vinst mot Bayer Leverkusen och seger med minst två mål mot Qarabag. Och därtill måste Molde slå Qarabag.

I nästa omgång av EL-spelet tar BK Häcken emot Bundesliga-ledaren Bayer Leverkusen, som är klart för avancemang i Europa League.

Häcken: Abrahamsson - Sandberg, Hammar, Hovland, Totland - Rygaard, Samuel Gustafson, Amane - Layouni, Chilufya, Sonko.

Molde: Petersen - Løvik, Haugan, Øyvann, Ellingsen, Haugen - Eriksen, Kaasa, Breivik - Wolff Eikrem, Gulbrandsen.

Publicerad 2023-11-09 kl 22:54